Friss jogsisok! Ti merre közlekedtetek első alkalommal, jogosítvánnyal a kezetekben?
Én egy kisebb városban szereztem meg a jogsit, ahogy megérkezett az igazolvány azonnal egy megyeszékhelyre kellett mennem ahol lámpás körforgalom, villamosok, mélygarázsok vannak szemben azzal a várossal ahol tanultam ahol kb. 100 méteren volt párhuzamos közlekedés és ennyi volt az extra.
Először kompoznom is kellett, de azt megszüntették közben, ezért a jogsi megszerzését követő 1. hónapban már autópályára is fel mentem, ráadásul úgy, hogy teljesen egyedül ültem a kocsiban.
Én egy Toyota Yarison tanultam meg vezetni, utána át ültem a régi, 20 éves agyon vágott Swiftünkbe, ami műszakilag egy rozsda boglya volt, megesett, hogy autópályán kellett betolni, volt mikor a városban szét csúszott a kuplung bowden és 1x a fék is elromlott.
Most már 3 éve vezetek, a kocsi azóta ki lett glancolva, műszakilag jobban megbízható, ezektől az esetektől pedig igen sokat tanultam.
Egy kisvárosban szereztem meg a jogsim és vizsgáztam, miután megkaptam, rövidesen megyeszékhelyre vezettem. Ekkor még apám mellettem ült, szerintem ez tökéletes volt gyakorlásra. Kis nyugalmat adott, hogy ott van egy tapasztalt sofőr (még ha nem tud semmit tenni, ha úgy adódik egy szituáció), de mégis én vezettem a nem kicsi forgalomban. Adott néhány tanácsot a városon belüli és kívüli vezetésben is. Hasznos kilométerek voltak, de már természetesen nincs szükség a segítségére.
Többek között megtanultam, hogy egy kicsit bátrabban kitolathatok egy parkolóból az útra, mert ha minden autót megvárnék, ami jön, akkor sohasem lehetne kiállni. És meglepően jó tapasztalat volt, hogy ha egy picit lassítaniuk kellett, nem dudáltak, akár segítettek is villantással, intéssel, hogy jöjjek csak. Ez adott önbizalmat és rájöttem, hogy a többi autóban is ugyanolyan emberek ülnek mint én és nem robotok, akik dudálnak meg ordibálnak, ha egy picit fékezniük vagy lassítaniuk kell miattam. De ugyanakkor szükség volt emiatt egy picit gyorsabban váltani, elindulni, más szituációban pedig lendületesen menni, nem csak a kisvárosi tempóban.
Teljesen más vezetni egy zsúfolt városi csúcsforgalomban és egy kisvárosi csúcsforgalomban. Szóval én gyorsan a nagy forgalomban találtam magam és ez segített és megtanított nem félni a nagy forgalomtól és megijedni a változatos forgalmi szituációktól. (December óta van jogosítványom egyébként.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!