Ennél nagyobb rutinra kell szert tennem ha buszsofőr szeretnék lenni?
Hivatásszerűen vezetni más. Az egy munka, menni kell, akkor is ha épp aznap nincs is kedved hozzá, fáradt vagy, rossz idő van vagy ez mind egyszerre jelentkezik. Sok stresszel jár hosszú távon.
Olyan ez kicsit, hogy pl. én jól főzök, de hivatásos szakácsnak valószínűleg nem lennék jó.
Én a kamionos dolgokat tudom, ott olyan évi 120 - 130 ezer km - t kell vezetni. Ismertem kollégát aki korábban buszozott. Pszichológushoz kellett járnia mert kikészült, pánikbeteg lett az utasoktól, a sok beszólogatástól. Akkor nyergelt át kamionra. Úgyhogy még ez is egy teher: szót érteni az emberekkel, lereagálni a különféle viselkedéseket.
Azért jobb ha van egy kis személyautós rutinod, pár tízezer km, meg a D kategória előtt kell a C is tudtommal.
Azért személyautó után egy nagy jármű kezelése mindenképp szokatlan és rutint igényel. Azt meg csak vezetéssel lehet megszerezni.
Viszont rutintalanul egy 12-14 méter hosszú és 4 méter magas túristabusszal azért lehet törni-zúzni :)
Én azt mondom jobb a fokozatosság, de bele lehet vágni egyből is. Ha ügyes vagy megszokod.
hát igen, ezek mind hátrányai amiket írtál, bár ezt meg ugye vállalni kell ha vki ezt szeretné csinálni :)
pfuu, hát nem kevés az a pár 10 000 km :) én mondjuk rövidebb helyközi járatokon szeretnék lenni (max. ilyen 20 30 km-es távokon), tehát nem ilyen országos járatokon ahol levezetnek néha több mint 200 km-t (Bp.-ről Zalaegerszegre)
igen kell előtte a C, hát kamionos biztos nem lennék, ahhoz atom kicsi vagyok még :) meg vhogy a buszok engem jobban vonzanak
beszéltem a volán társasággal ahova mennék dolgozni, mondták, hogy a D kategóriás jogosítványt állja teljes egészében a volán, sőt még a GKI-t is meg lehetne így pályázni
2 hónap múlva 21 leszek (ettől a kortól lehet letenni a D jogsit) pénzem lenne a C kategóriára, a D-t meg a GKI-t akkor így megpályáznám
meg tudod, addig jó amíg tanulójáraton vagy, meg "iskolába" jársz, csak utána élesbe menni, az a nem semmi :)
szerinted megpróbáljam?
bocsi a félig monológomért, félig dialógusomért, de most így tudtam legjobban kifejezni magam
Simán megszokod, csak ugye 24 évesen lehet megszerezni, ha nem vagy még annyi, akkor még gyakorolhatsz autón eleget. D-nek amúgy is feltétele a C, szóval először megtanulhatod az alapokat kamionon, majd jöhet a busz. Amúgy a buszt a legnehezebb vezetni szerintem, másképp kanyarodik is, hiszen egész hátul vannak az első kerekei is, a hátsó pedig elől, így "sepregetsz" a hátuljával, erre nagyon kell figyelni.
Mivel rendesen keresik a sofőröket, így simán találsz munkát kezdő D-vel is, persze nem a legfullosabb turistabuszt kapod meg.
Ha szeretnéd próbáld meg, sofőrből hiány van, bár a buszos dolgokat nem ismerem. Ha szeretsz vezetni, bele fogsz jönni.
Én is gondolkodtam rajta - nekem nincs D - m mondjuk - de épp ez a személyszállítás dolog riasztott el. Megvagyok én utasok nélkül, a rakomány nem szövegel.
HakapesziM-nek: ez jó volt "rakomány nem szövegel" :D mondjuk nekem az egy nagy előnyöm, hogy én olyan nyugodt, meg türelmes vagyok mint egy halott, még ha vmit bénáztam akkor is, megjegyezte a vizsgabiztos is a forgalmi vizsgán: "magának aztán nem túl sokszor kellett orvoshoz fordulni nyugtatóért!" :DD
sztem megfogom próbálni, remélem, tényleg tudok így egy kis pénzt megspórolni, hogy a volán finanszírozza a D-t, jah és köszönöm mindenkinek a válaszát!
Én azt mondom, mindenképp vágj bele, fiatal vagy, még bőven van időd vezetni, mire pedig a C-t meg a D-t is leteszed, még rengetegszer ülhetsz személyautó volánja mögé.
Annyit tudni érdemes róla, hogy a kezelés, irányítás az teljesen más. Nekem B-s jogsim van, igaz, de egy oktató mondta, aki teherautóra is tanít, hogy sokan beülnek, és nem azt csinálják amit ő mond (merthogy ők már tudnak vezetni), ami iszonyat galibákat tud okozni. Szóval, hiába a rutin, azért az oktatóra hallgass majd, mert teljesen más lesz a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!