Valaki mondja mátr el nekem, ez hogy van?
Adott egy kereszteződés. A jobbra kisivben kanyarodónak nincs lmpája, ott egy sáv van, mehet folyamatosan. Az út jobb oldalán egy elsőbbség adás kötelező tábla.
A helyzet az, hogy működik a lmpa. A autó jobbra kisívben kanyarodik, B autó vele szemben balra nagy ívben a zöld jelzéskor. Kinek van ilyenkor elsőbbsége?
-A kanyarodási szabály szerint a jobbra kisívben.
-Bár ott a tábla, az ugye nem érvényes, ha megy a lámpa.
Nem tudom eldönteni. Valaki kresz tudós fejtse már ki legyen szíves.

Jobbra kanyarodásnál elsőbbséget adsz azoknak akik a védett úton vannak. Teljesen mindegy hogy mikor, mivel, milyen sebességgel, kanyarodott oda. Ott a macisajt és elsőbbséget adsz.

Tehát adva van egy útkereszteződés. Legyen sima főútvonal macisajttal.
1. Én jobbra ráhajtanék a főútvonalra, te bal kanyarral szintén. Neked is maci, nekem is. És én adok neked elsőbbséget, mert te már keresztben állsz?
Ez KRESZ-vizsgán bukta.
2. Én a főútvonalról hajtanék le jobbra, te a főútvonalról ugyanoda balra.
Te adsz elsőbbséget neked. Igaz? Igaz.
De azt ne akard mondani, hogy az 1-es szerinted szabályos, mert még megsajnállak.

"1. Én jobbra ráhajtanék a főútvonalra, te bal kanyarral szintén. Neked is maci, nekem is. És én adok neked elsőbbséget, mert te már keresztben állsz? "
Ne aggódj, hibátlan vizsgám volt 3 kategóriára ;)
Az általad felvázolt helyzetben mindkét kanyarodónak macisajtja van, így a kis ívben kanyarodóé az elsőbbség a kanyarodási szabály értelmében.
A linkelt kereszteződésben a balra és egyenesen haladókat lámpa irányítja (kiv kikapcsolt állapotban), a jobbra kanyarodóknak mindössze egy macisajtja van. Ha szemből érkezik a ZÖLD jelzés alatt egy autó, rá csak a kanyarodási szabály vonatkozik (meg kell várja a szemből egyenesen érkezőket), tábla NEM. Aki jobbra kanyarodik, rá csak a tábla vonatkozik (elsőbbségadás kötelező).
Azt pedig ne próbáld meg beadni, a macisajtnak elsőbbsége van a zöld lámpával szemben.

Nem külön kereszteződés (bár az elsőbbség szempontjából lényegtelen az adott helyzetben).
A szemből érkezőnek zöldje van ->mehetsz. A jobbra kanyarodónak macisajtja van->adj elsőbbséget.
Nno épp ezért nem egyértelmű számomra.
Kresz, 9§, (9):
"Ha a forgalmat fényjelzõ készülék irányítja, a „Fõútvonal” jelzõtábla, valamint az elsõbbséget szabályozó jelzõtáblák jelzései nem irányadók."

Pedig ez jól értelmezhető alapjában.
Adva van egy kereszteződés. Az egyik irány fontosabb, a másik kevésbé. Vagy egyformán fontos, de a forgalom nagysága miatt nem célszerű egyenrangúnak tartani.
Az egyik irány kap stoptáblákat, a másiknak van elsőbbsége. Ha lámpákat is tesznek ki, akkor az érvényes. Nem működő lámpák esetében pedig a táblák.
Tehát hiába van velem szemben stoptábla, ha ugyanarra a sávra szabad jelzést ad a lámpa, akkor mehetek.

De te is írtad és látható is, a jobbra kanyarodóra nem vonatkozik a jelzőlámpa. Ha nem vonatkozik rá a jelzőlámpa, akkor az nem is tudja érvényteleníteni a macisajtot.
Tehát a balra és egyenesen haladok STOP táblája érvénytelen a lámpa miatt, de a jobbra kanyarodók macisajtja érvényes marad.

Stimmel. De a szemből érkező szempontjából mindegy, hogy a jobbra kanyarodót a lámpa engedte el, vagy táblája van.
Nem a védett úton halad, hanem kanyarodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!