Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Valaki mondja mátr el nekem,...

Valaki mondja mátr el nekem, ez hogy van?

Figyelt kérdés

Adott egy kereszteződés. A jobbra kisivben kanyarodónak nincs lmpája, ott egy sáv van, mehet folyamatosan. Az út jobb oldalán egy elsőbbség adás kötelező tábla.

A helyzet az, hogy működik a lmpa. A autó jobbra kisívben kanyarodik, B autó vele szemben balra nagy ívben a zöld jelzéskor. Kinek van ilyenkor elsőbbsége?

-A kanyarodási szabály szerint a jobbra kisívben.

-Bár ott a tábla, az ugye nem érvényes, ha megy a lámpa.

Nem tudom eldönteni. Valaki kresz tudós fejtse már ki legyen szíves.

2016. jan. 18. 09:00
1 2 3
 11/30 Beviz Elek ***** válasza:

[link]

Jobbra kanyarodásnál elsőbbséget adsz azoknak akik a védett úton vannak. Teljesen mindegy hogy mikor, mivel, milyen sebességgel, kanyarodott oda. Ott a macisajt és elsőbbséget adsz.

2016. jan. 18. 23:20
 12/30 anonim ***** válasza:

Tehát adva van egy útkereszteződés. Legyen sima főútvonal macisajttal.

1. Én jobbra ráhajtanék a főútvonalra, te bal kanyarral szintén. Neked is maci, nekem is. És én adok neked elsőbbséget, mert te már keresztben állsz?

Ez KRESZ-vizsgán bukta.

2. Én a főútvonalról hajtanék le jobbra, te a főútvonalról ugyanoda balra.

Te adsz elsőbbséget neked. Igaz? Igaz.

De azt ne akard mondani, hogy az 1-es szerinted szabályos, mert még megsajnállak.

2016. jan. 19. 00:02
 13/30 Beviz Elek ***** válasza:

"1. Én jobbra ráhajtanék a főútvonalra, te bal kanyarral szintén. Neked is maci, nekem is. És én adok neked elsőbbséget, mert te már keresztben állsz? "

Ne aggódj, hibátlan vizsgám volt 3 kategóriára ;)

Az általad felvázolt helyzetben mindkét kanyarodónak macisajtja van, így a kis ívben kanyarodóé az elsőbbség a kanyarodási szabály értelmében.

A linkelt kereszteződésben a balra és egyenesen haladókat lámpa irányítja (kiv kikapcsolt állapotban), a jobbra kanyarodóknak mindössze egy macisajtja van. Ha szemből érkezik a ZÖLD jelzés alatt egy autó, rá csak a kanyarodási szabály vonatkozik (meg kell várja a szemből egyenesen érkezőket), tábla NEM. Aki jobbra kanyarodik, rá csak a tábla vonatkozik (elsőbbségadás kötelező).

Azt pedig ne próbáld meg beadni, a macisajtnak elsőbbsége van a zöld lámpával szemben.

2016. jan. 19. 00:24
 14/30 A kérdező kommentje:
Kérdés, hogy a kanyarodósáv miért minősülne külön kereszteződésnek?
2016. jan. 19. 11:26
 15/30 A kérdező kommentje:
De azt mondjuk sikerüt levonnom, hogy nem csak számomra nem egyértelmű... Pedig én is 3 kategóriára tettem le hibátlan vizsgát.
2016. jan. 19. 11:27
 16/30 Beviz Elek ***** válasza:

Nem külön kereszteződés (bár az elsőbbség szempontjából lényegtelen az adott helyzetben).

A szemből érkezőnek zöldje van ->mehetsz. A jobbra kanyarodónak macisajtja van->adj elsőbbséget.

2016. jan. 19. 11:36
 17/30 A kérdező kommentje:

Nno épp ezért nem egyértelmű számomra.

Kresz, 9§, (9):

"Ha a forgalmat fényjelzõ készülék irányítja, a „Fõútvonal” jelzõtábla, valamint az elsõbbséget szabályozó jelzõtáblák jelzései nem irányadók."

2016. jan. 19. 13:48
 18/30 anonim ***** válasza:

Pedig ez jól értelmezhető alapjában.

Adva van egy kereszteződés. Az egyik irány fontosabb, a másik kevésbé. Vagy egyformán fontos, de a forgalom nagysága miatt nem célszerű egyenrangúnak tartani.

Az egyik irány kap stoptáblákat, a másiknak van elsőbbsége. Ha lámpákat is tesznek ki, akkor az érvényes. Nem működő lámpák esetében pedig a táblák.

Tehát hiába van velem szemben stoptábla, ha ugyanarra a sávra szabad jelzést ad a lámpa, akkor mehetek.

2016. jan. 19. 13:52
 19/30 Beviz Elek ***** válasza:

De te is írtad és látható is, a jobbra kanyarodóra nem vonatkozik a jelzőlámpa. Ha nem vonatkozik rá a jelzőlámpa, akkor az nem is tudja érvényteleníteni a macisajtot.

Tehát a balra és egyenesen haladok STOP táblája érvénytelen a lámpa miatt, de a jobbra kanyarodók macisajtja érvényes marad.

2016. jan. 19. 14:18
 20/30 anonim ***** válasza:

Stimmel. De a szemből érkező szempontjából mindegy, hogy a jobbra kanyarodót a lámpa engedte el, vagy táblája van.

Nem a védett úton halad, hanem kanyarodik.

2016. jan. 19. 22:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!