Valaki mondja mátr el nekem, ez hogy van?
Adott egy kereszteződés. A jobbra kisivben kanyarodónak nincs lmpája, ott egy sáv van, mehet folyamatosan. Az út jobb oldalán egy elsőbbség adás kötelező tábla.
A helyzet az, hogy működik a lmpa. A autó jobbra kisívben kanyarodik, B autó vele szemben balra nagy ívben a zöld jelzéskor. Kinek van ilyenkor elsőbbsége?
-A kanyarodási szabály szerint a jobbra kisívben.
-Bár ott a tábla, az ugye nem érvényes, ha megy a lámpa.
Nem tudom eldönteni. Valaki kresz tudós fejtse már ki legyen szíves.

Ha jól értem, akkor egy ehhez hasonló kereszteződésről van szó.
Itt a jobbra kanyarodó sáv független a lámpás kereszteződéstől. Nincs lámpája, csak a másik sávnak. Természetesen az elsőbbségadás kötelező akkor is, ha működik a lámpa.
Mindketten a védet útra érkeztek, kettőtök között a kanyarodási szabály dönt. Az, te mehetsz előbb.
A konkrét helyen szemből nem lehet balra kanyarodni. Ha lehetne, akkor mehetnétek egyszerre, mert két sáv van.

Én meg pont úgy értelmezem, hogy itt már a kanyarodási szabálynak nincs jelentősége. A jobbra kanyarodó sáv és a védett út kereszteződése már egy másik kereszteződésnek minősül. Tehát a B autó már túl van a kanyarodáson, egyenesen halad a védett úton, mikor jön a betorkolló út, amin jön az A autó. Tehát B-nek van elsőbbsége.
Az mindenképp felejtős, hogy a tábla nem érvényes a lámpa miatt.

Ha ezt a képet nézzük, amit az első beszúrt, akkor a teherautónak, aki jobbra kanyarodik elsőbbséget kell adnia, mielőtt rákanyarodik az útra, mindenkinek, annak is, aki szemből kanyarodik nagy ívben.
Pont azért van ott az elsőbbségadás tábla. Hogy bár ő a lámpától függetlenül mehet folyamatosan, de mielőtt rátér az útra elsőbbséget kell adnia, mert ott jöhetnek.

Ja ilyen nincs, hogy a tábla nem érvényes a lámpa miatt.
Ez a tábla nem a lámpára vonatkozik.
Ha megnézed az első által beszúrt képet, ott is van a lámpa felett egy tábla, azt kell alkalmazni, ha valami miatt nem működik a lámpa.
De az út jobb oldalán lévő tábla mindig érvényes, annak nincs köze a lámpához.

Azt írtad, hogy a jobbra kis ívben kanyarodónak nincs lámpája, neki táblája és külön sávja van. A magyarázat vége felé pedig hogy a tábla semmis mert működik a lámpa. De hiába működik ha a jobbra kis ívben kanyarodóra nem vonatkozik, nemde?
Ilyenkor a B-nek van elsőbbsége, aki balra kanyarodik.

Azért az vicces, s egyben elszomorító, hogy míg az elsőben írt válaszom le lett nyomva (most 47%), az erre hivatkozó, s nem ellentétes (!) válaszok 100%-on állnak.
Hogy is van ez? Ha a többiek rám is hivatkozva ugyanazt írják, mint én, akkor miből származik a különbség?
A két jármű egymáshoz képest viszonyában irreleváns a lámpa jelzése. Hiánya, de a szabad jelzése is. A jobbra kis ívben kanyarodónak itt egyértelműen elsőbbsége van a balra nagy ívben kanyarodóval szemben.
A kettő közötti különbség:
Egyiknek soha nincs lámpája, a másiknak van, ami hol szabad, hol tilos.

Rád csak a kép kapcsán hivatkoztak, illetve abban is teljesen igazad van, hogy a lámpa jelzése itt irreleváns.
Viszont a kanyarodási szabályok itt nem érvényesek, nem is lehet róluk beszélni, mert nem azonos útról kanyarodnak. A "B" már egyenesen halad, amikor az "A" rá akar hajtani a védett útra.
Vagyis "B"-nem van elsőbbsége, és NEM "A"-nak.

Igaz, baromi figyelmetlen voltam. De én sehogy nem tudom kiolvasni a kérdésből az eltolt kereszteződést. A linkelt kép nem az, s arra teljesen igaz, amit írtam.
A kis eltolás nem eltolás, a nagyobb, meg nem egy, hanem kettő kereszteződés.

Kérdező nem mutat érdeklődést a válaszok iránt. Én nem tudom, miből gondoljátok, hogy eltolt kereszteződés.
Ha nem az, akkor egyértelmű, hogy a jobbra kis ívben kanyarodónak elsőbbsége van a balra nagy ívben kanyarodóval szemben, a lámpák elhelyezkedésétől függetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!