Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Valaki mondja mátr el nekem,...

Valaki mondja mátr el nekem, ez hogy van?

Figyelt kérdés

Adott egy kereszteződés. A jobbra kisivben kanyarodónak nincs lmpája, ott egy sáv van, mehet folyamatosan. Az út jobb oldalán egy elsőbbség adás kötelező tábla.

A helyzet az, hogy működik a lmpa. A autó jobbra kisívben kanyarodik, B autó vele szemben balra nagy ívben a zöld jelzéskor. Kinek van ilyenkor elsőbbsége?

-A kanyarodási szabály szerint a jobbra kisívben.

-Bár ott a tábla, az ugye nem érvényes, ha megy a lámpa.

Nem tudom eldönteni. Valaki kresz tudós fejtse már ki legyen szíves.

2016. jan. 18. 09:00
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
63%

Ha jól értem, akkor egy ehhez hasonló kereszteződésről van szó.

[link]

Itt a jobbra kanyarodó sáv független a lámpás kereszteződéstől. Nincs lámpája, csak a másik sávnak. Természetesen az elsőbbségadás kötelező akkor is, ha működik a lámpa.

Mindketten a védet útra érkeztek, kettőtök között a kanyarodási szabály dönt. Az, te mehetsz előbb.

A konkrét helyen szemből nem lehet balra kanyarodni. Ha lehetne, akkor mehetnétek egyszerre, mert két sáv van.

2016. jan. 18. 09:17
 2/30 anonim ***** válasza:
100%

Én meg pont úgy értelmezem, hogy itt már a kanyarodási szabálynak nincs jelentősége. A jobbra kanyarodó sáv és a védett út kereszteződése már egy másik kereszteződésnek minősül. Tehát a B autó már túl van a kanyarodáson, egyenesen halad a védett úton, mikor jön a betorkolló út, amin jön az A autó. Tehát B-nek van elsőbbsége.

Az mindenképp felejtős, hogy a tábla nem érvényes a lámpa miatt.

2016. jan. 18. 09:49
 3/30 anonim ***** válasza:
100%

Ha ezt a képet nézzük, amit az első beszúrt, akkor a teherautónak, aki jobbra kanyarodik elsőbbséget kell adnia, mielőtt rákanyarodik az útra, mindenkinek, annak is, aki szemből kanyarodik nagy ívben.

Pont azért van ott az elsőbbségadás tábla. Hogy bár ő a lámpától függetlenül mehet folyamatosan, de mielőtt rátér az útra elsőbbséget kell adnia, mert ott jöhetnek.

2016. jan. 18. 09:51
 4/30 anonim ***** válasza:
100%

Ja ilyen nincs, hogy a tábla nem érvényes a lámpa miatt.

Ez a tábla nem a lámpára vonatkozik.

Ha megnézed az első által beszúrt képet, ott is van a lámpa felett egy tábla, azt kell alkalmazni, ha valami miatt nem működik a lámpa.

De az út jobb oldalán lévő tábla mindig érvényes, annak nincs köze a lámpához.

2016. jan. 18. 09:53
 5/30 vatafak ***** válasza:
0%
kisív előny
2016. jan. 18. 12:15
 6/30 Beviz Elek ***** válasza:

Azt írtad, hogy a jobbra kis ívben kanyarodónak nincs lámpája, neki táblája és külön sávja van. A magyarázat vége felé pedig hogy a tábla semmis mert működik a lámpa. De hiába működik ha a jobbra kis ívben kanyarodóra nem vonatkozik, nemde?

Ilyenkor a B-nek van elsőbbsége, aki balra kanyarodik.

2016. jan. 18. 15:25
 7/30 anonim ***** válasza:

Azért az vicces, s egyben elszomorító, hogy míg az elsőben írt válaszom le lett nyomva (most 47%), az erre hivatkozó, s nem ellentétes (!) válaszok 100%-on állnak.

Hogy is van ez? Ha a többiek rám is hivatkozva ugyanazt írják, mint én, akkor miből származik a különbség?

A két jármű egymáshoz képest viszonyában irreleváns a lámpa jelzése. Hiánya, de a szabad jelzése is. A jobbra kis ívben kanyarodónak itt egyértelműen elsőbbsége van a balra nagy ívben kanyarodóval szemben.

A kettő közötti különbség:

Egyiknek soha nincs lámpája, a másiknak van, ami hol szabad, hol tilos.

2016. jan. 18. 16:17
 8/30 anonim ***** válasza:
53%

Rád csak a kép kapcsán hivatkoztak, illetve abban is teljesen igazad van, hogy a lámpa jelzése itt irreleváns.

Viszont a kanyarodási szabályok itt nem érvényesek, nem is lehet róluk beszélni, mert nem azonos útról kanyarodnak. A "B" már egyenesen halad, amikor az "A" rá akar hajtani a védett útra.

Vagyis "B"-nem van elsőbbsége, és NEM "A"-nak.

2016. jan. 18. 16:23
 9/30 anonim ***** válasza:

Igaz, baromi figyelmetlen voltam. De én sehogy nem tudom kiolvasni a kérdésből az eltolt kereszteződést. A linkelt kép nem az, s arra teljesen igaz, amit írtam.

A kis eltolás nem eltolás, a nagyobb, meg nem egy, hanem kettő kereszteződés.

2016. jan. 18. 16:51
 10/30 anonim ***** válasza:

Kérdező nem mutat érdeklődést a válaszok iránt. Én nem tudom, miből gondoljátok, hogy eltolt kereszteződés.

Ha nem az, akkor egyértelmű, hogy a jobbra kis ívben kanyarodónak elsőbbsége van a balra nagy ívben kanyarodóval szemben, a lámpák elhelyezkedésétől függetlenül.

2016. jan. 18. 20:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!