Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Fixen telepített traffipax....

Fixen telepített traffipax. Lehet ezt így?

Figyelt kérdés

Tehát:

Mivel fixen telepített, minden alatta áthaladót beolvas/leszkennel/levideóz/leolvas. Nem sok ez egy kicsit? Így gyakorlatilag bárkit/bármikor meg tudnak figyelni, mikor hol mennyit járt, mennyit tartózkodott az adott településen, milyen autóval, stb. Szerintem ez súlyos visszaélésekre adhat lehetőséget, bármennyire is tagadják. Persze mindezt a "közlekedésbiztonság" palástjába bújtatva. Nyilván jó ez a bűnözők elfogásában, nincs is félnivalóm, de ezzel szerintem túlságosan megfigyelik az embereket. A másik kérdésem, hogy pl milyen jogon fotóz BE a kocsi utasterébe? Tudtommal az ott magánterület. Én pedig semmiféle engedélyt nem adtam senkinek hogy az én magánterületemet fotózza, bármennyire is közúton haladok.

2016. jan. 15. 00:11
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
azért irritál, mert tudom hogy nem csináltam semmit, mégis megfigyelnek. fegyeljék a sunnyogókat, csalókat/rablókat/gyilkosokat. ne engem, téged, meg aki tényleg normális állampolgár. ne mondja azt hogy másképp nem megy a bűnözők megfigyelése... kit érdekel? oldja meg
2016. jan. 15. 12:19
 12/14 anonim ***** válasza:

"ne mondja nekem senki hogy ezzel nem élnek vissza"

Mivel, vagy hogy? Hogy őszinte legyek, el nem tudom képzelni, hogy egy KÖZTERÜLETRE felállított kamera képével hogy a jó büdös fenében lehet visszaélni. Persze, jogi értelemben véve vissza lehet vele élni. De ezek olyanok, hogy pl. tovább őrzik meg a kamerafelvételeket az előírtnál, vagy kiadják olyanoknak a felvételeket, akik nem jogosultak rá. De akkor is, egy közterületre felállított kamera képével úgy visszaélni, hogy neked abból bármiféle hátrányod is származzon, csak úgy lehet, ha szabálysértést vagy bűncselekményt követsz el. Az meg már nem visszaélés.

Valahol pest megyében egy gond volt az egyik traffipax kamerájával, mert tulajdonképpen rálátott egy bekerített magánterületen lévő épület ablakára. (az épület elhagyatott volt) Az épület tulajdonosa bejelentette a rendőrségen hogy szerinte a kamera be tud látni az épületbe. (akkor még nem voltak üzemben) A rendőrség megvizsgáltatta a kivitelezővel hogy tényleg így van e. Tényleg így volt, majd a kamerát olyan szögbe állították hogy ne arra nézzen. Kb. ennyi történt.

Egyébként ha hiszitek ha nem, ezek a traffipaxok nem továbbítják sehova és nem is őrzik meg a mozgóképet. Minden egyes ilyen traffipaxhoz tartozik egy számítógép. A számítógépbe csatlakozik bele a kamera, a sebességmérő és minden egyéb modul. (ezek mind fel vannak szerelve arra az állványra) Amikor a sebességmérő gyorshajtást érzékel, akkor egy jelet küld a számítógépnek. Erre a jelre a számítógép bizonyos időközönként a kamerakép aktuális pillanatképét rögzíti. (tehát lefényképezi) Majd pedig ezeket a fényképeket továbbítja a központnak. A rendszámellenőrzők is ugyanezen az elven működnek, csak ott nem sebességmérő van rákötve a számítógépre, hanem a számítógép szoftvere figyeli a kamerán keresztül a rendszámokat, a szoftver folyamatosan egyeztet, majd ha talál egyezést/nem talál egyezést (értelemszerűen nem mindegy, hogy autópálya matricákat, vagy pedig körözött autókat néz) akkor fényképez és azt a fényképet küldi el a központnak.

Ez azért lett így megoldva, mert ha tényleg minden mozgóképet el akarnának tárolni, sőt, egy központi helyre küldeni azt, ahhoz brutális számítástechnikai infrastruktúra kell. Mivel egy traffipaxnál/rendszámleolvasónál nappal/sötétben/esőben/hóban alapkövetelmény, hogy olyan jó minőségű felvételt kell készíteni, amin tisztán látszik a rendszám. Ha megnézed egy kommersz térfigyelő kamera képét aminek a felvételét el is tárolják (neten is van egy csomó szabadon hozzáférhető, vagy tudósításokba is be szoktak vágni), akkor még sok esetben az autó típusát sem tudod megmondani arról a képről, nem hogy a rendszámot, vagy felismerni vagy valakinek az arcát.

Nem azt mondom hogy lehetetlen, mert semmi sem az, de megyénként simán egy-két stadion ára ráment volna erre az egészre a mostani költségeken felül. Illetve ha ránézel arra az állványra, rögtön lehet látni, hogy közel sincs szó ilyen infrastruktúráról.

Amennyiben úgy véled, hogy mégis jogsérelem ér ezzel kapcsolatban, azt jelezheted a kivitelezőnél, a fenntartónál, vagy ilyenekkel nem akarsz tökölni, akkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

2016. jan. 15. 13:07
 13/14 Koaxk Ábel ***** válasza:

Azért vicces, hogy Benedict Yossarian 0%-ra lett pontozva.

Bár tény, hogy a fix traffipaxnak nincs ilyen jellegű adatgyűjtési célja ettől függetlenül, egyáltalán nem baromság amit ő írt.

Le lehet engem is pontozni, de nekem van némi rálátásom a témára még ha szerintetek ez csak sci-fi is.

2016. jan. 15. 17:50
 14/14 anonim ***** válasza:

Bizony Ábel, cserébe van egy halom önkéntes dolog is, amivel az emberek kiadják magukat szinte mindenkinek. A nyomozók se unalmukban nézegetik többek között a fészbúk oldalakat.

Gondolom a fészesek azok akiket a legkevésbé zavar (még) a sok megfigyelés, adatgyűjtés. Kis buták azt hiszik, hogy az adatok bárhonnét törlődnek úgy, hogy többé ne lehessen helyreállítani azokat.

2016. jan. 15. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!