1 sávon halad a szembejövő forgalom. Nincs osztott út, mindkét oldalon lehet várakozni. Ha balra állok, akkor sem megyek a forgalommal szemben. Indulásnál szintén szabályosan indulhatok. Ha egysávos útra nincs KRESZ szabály, akkor miért büntethetnek?
Többször is elolvastam a kérdésedet, de nem lettem okosabb, nem tudom követni mi lenne a kérdés lényege.
Ha egy sávon jönnek szemből is, az nem egyirányú út - értem.
Ha balra állsz, akkor sem mész a forgalommal szembe - nem értem (szerintem mész)
Indulásnál (balról) szabályosan indulhatsz - nem értem (hogyan?)
Ha egysávos útra nincs KRESZ szabály - mi van?
Ha bal oldalon állsz meg, akkor szembe kellett menned a forgalommal, ami a kresz szerint tilos.
Büntetnek érte.
Idézet a KRESZ-ből:
40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.
(2) Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.
Ebben nincs szó külön "egysávos" útról (azaz alapvetően minden útról van szó, tehát az egysávosról is), kivétel is csak az _egyirányú_ útról van, te meg írsz szembejövő forgalmat, tehát nem egyirányú az út. Ebben az esetben pedig tiltja a KRESZ a bal oldalon parkolást -> (1) bekezdés. Ha pedig megszeged a KRESZ-t, akkor büntetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!