Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mindkét estben a villamosé az...

Mindkét estben a villamosé az elsőbbség?

Figyelt kérdés
Ha balról jön a villamos egyenrangú útkereszteződésben és én egyenesen megyek, kinek van elsősége, ha villamos egyenesen megy vagy ha balra kanyarodik?

2015. nov. 6. 13:16
 1/6 anonim ***** válasza:

"28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni

a) a jobbról érkező minden jármű és

b) a balról érkező villamos

részére..."

Mindkét esetben a villamosnak van elsőbbsége.

2015. nov. 6. 13:29
 2/6 A kérdező kommentje:
Ha szemből jön a villamos és balra kanyarodik és én egyenesen megyek vagy jobbra, akkor nekem van elsőbbségen mind a két esetben?
2015. nov. 6. 13:46
 3/6 anonim ***** válasza:

(3) Az egyenesen haladó jármű és a menetirányt változtató villamos egymás közti viszonyában a 29. § (1) bekezdésének rendelkezése az irányadó. - 29. § (1)206 Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

"38. §

(4) Útkereszteződésben villamos és más jármű egymás közti viszonyában az elsőbbségre és a bekanyarodásra a 28. §-nak és a 31. § (5) bekezdésének rendelkezései az irányadók azzal, hogy az egyenesen haladó járműnek a vele azonos irányból érkező és bekanyarodó villamossal szemben is elsőbbsége van."

"Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik..

c)212 balra bekanyarodó járművel

Mindkét esetben neked.

Elmenjek helyetted vizsgázni? :-)

ca) az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű,"

2015. nov. 6. 14:01
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem paragrafusokból kell KRESZ-t tanulni, hanem könyvből.

A KRESZ nem bonyolult szabályrendszer, egész könnyen megtanulható.

A villamosra vonatkozó szabályok sincsenek túlbonyolítva, érthető, hogy egy tömegeket szállító, hosszú fékúton megállítható jármű bizonyos esetekben előnyt élvez, ezeket a kivételeket meg kell tanulni, de a villamosvezető is ismeri a KRESZ-t, nincs mindig elsőbbsége.

2015. nov. 6. 15:52
 5/6 A kérdező kommentje:
Simán levizsgázok magam és nem kerül sokba a bukás sem.(CE) Én inkább a rutin feladatoltóktól félek, de nagyon.
2015. nov. 6. 18:04
 6/6 A kérdező kommentje:
köszi, elfelejtettem megköszönni
2015. nov. 6. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!