Városban, lakott területen valóban lehet jobbról előzni?
Először itt az oldalon olvastam egy kérdésnél, a válaszadó 100%-ban hasznosnak tűnt.
Engem ez meglepett, és nem hittem.
Aztán ma a szentendrei úton azt tapasztaltam,hogy megállás nélkül jobbról-balról előzgetnek, de úgy hogy átmegy 2 sávon, megelőz jobbról 5 autót, jön vissza, megint előz, de már balról.
Kicsit afrikai hangulatom lett, és nem egy autós, hanem legalább a 30-40%...a rendőrautót is úgy előzték jobbról mint annak a rendje, és semmi nem történt.
Ez teljesen szabályos?
Jobbról előzni nem szabad városban sem.
De egy több sávos úton ha mondjuk a középső sávban lassan megy valaki és te ezért sávot váltasz hogy ne tartson fel, és így gyakorlatilag leelőzödd az nem feltétlen jobbról "előzés"
Az legtöbb esetben sáv váltás, amit ha nem tiltja tábla vagy utburolati jel akkor nem tilos.
Szabályos többször egymásután sávot váltani, ha betartjuk az elsőbbség adái kötelezetségünket a másik sávokban haladóknak.
És nem okozunk veszélyhelyzetet.
4. pont, még mindig nem lehet össze vissza sávot váltogatni és jobbról elhaladni, bármennyire is szeretnék sokan ezt hinni
"Lakott területen belül, párhuzamos közlekedésre alkalmas úton nem kötelező a jobbra tartás,"
De, még mindig az. Amíg a KRESZ kivételként nem említi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!