Miért rázta rám az öklét a Mercis fazon ebben a szituban?
Ám apropó, ezt sorelőzésnek is hívják, és vajon tiltja ezt valami? :-)
Igen!
Megtehető az, hogy egymás után több autót is előzöl, de csak akkor, ha az előzés öt feltétele megvan.
Nem szakszerűen írom, csak ahogyan jön:
Sebességkülönbség. Az előző jármű sem lépheti át az útra megengedett legnagyobb sebességet. Az előzés nem húzódhat el sem térben sem időben. Így pl. 50-es limit esetében a 40-el menő már szabályosan nem előzhető (más kérdés, hogy megtesszük).
Nem akadályozható sem a szemben jövő, sem a megelőzni kívánt jármű. Nem lehet tőle ellopni a féktávot.
Tehát egy olyan autót, amelyik biztonságos távolságban, de nem nagyobb teret tartva követi a másikat, már nem tudod úgy előzni, hogy ne vágj be elé.
#11-re : véleményed a feltett kérdésemre köszönöm, de annak lényege, tiltott az ilyen előzés?
Maradjunk a kérdező példájánál. Főúton (országúton) haladnak konvojban, amit hosszú ideje egy pótkocsis teherautó vezet 60-70 kilométeres sebességgel, a kérdező mögötte. Bizonytalan vezetőnek érzi magát, az autója lassan gyorsul, ezért nem kezd előzésbe. Egy idő múlva a háta mögül előzésbe kezd egy Mercedes ami mellé ér .... és feltételezzük előz tovább, megelőzi a teherautót is.
Miért ne tehetné, ha az előzés szabályára figyelemmel hajtotta végre? Azt tudod ugye, hogy 105 km-es sebesség elég (amit a traffipax nem érzékel) a 60-70 km-es sebességgel haladó 3-4 autó leelőzésére?
A kérdező nem írta, hogy a Mercedes a manővere közben frontálisan ütközött egy szembejövővel, vagyis biztonságosan hajtotta végre a sorelőzést.
Köszönöm a válaszaitokat. Pontosítok még néhány dolgot. Igen a Merci épségben befejezte az előzést, biztos lett volna lehetőség az előzésre, de én egyértelműen nem akartam előzni, a teherautó mögött jó nagy távolságra mentem, hogy közénk még egy autó beférhessen, ha kell, és nem is nézegettem kifele, hogy előzhetnék-e, mert én még ezt nem igazán merem bevállalni.
Az az igazság, ilyesmit nem tanítanak a vezetés órákon, amikről írtatok, mind új nekem, soha életemben nem hallottam. Most utólag visszagondolva, még az is lehet, hogy a teherautós jelzett, mikor szabad őt előzni, de én meg észre sem vettem, épp az is lehet. Szóval biztos volt lehetőség az előzésre, de én egyértelműen és szándékosan nem akartam előzni, ezzel felbosszantva türelmetlenebb úton lévő társamat. De amúgy érdekes, hogy többnyire a nagy fekete Merci, Audi, BMW tulajdonosok ilyen türelmetlenek, a kis Suzukis papa nem fog letarolni az útról....
Nem, mert a kis Suzukiban 1-2 pacival kevesebb van, mint egy bömösben, pl.
Egy kis Suzukis. :)
„Miért ne tehetné, ha az előzés szabályára figyelemmel hajtotta végre? Azt tudod ugye, hogy 105 km-es sebesség elég (amit a traffipax nem érzékel) a 60-70 km-es sebességgel haladó 3-4 autó leelőzésére?
A kérdező nem írta, hogy a Mercedes a manővere közben frontálisan ütközött egy szembejövővel, vagyis biztonságosan hajtotta végre a sorelőzést.”
Tehát, ha balra kanyarodni tilos táblánál balra kanyarodom, nem lesz baj, akkor szabályos? Átmehetek gond nélkül a piroson, ha nem történik baleset? Nem.
A kresz pontosan leírja, mi az az öt feltétel, amelynek teljesülni kell.
a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;
>>> Kanyargós utat ír a kérdező, számottevő szembe forgalommal >>> feltétel nem teljesült
b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg; >>> teljesült
c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett; >>> teljesült
d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani; >>> valószínűleg teljesült
e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni. >>> nem teljesült
Az útra megengedett legnagyobb sebesség pedig soha nem léphető át. Trafipax érdektelen.
#17-re :
Konzultáld meg a sorelőzést KRESZ-oktatókkal. A kérdés a következő volt: tiltott a sorelőzés?
Az meg végképp ne zavarjon az elképzelésedben, hogy autópályán mindennapos gyakorlat a sorelőzés.
18-as: a sorelőzés igen, tiltott, autópályán és autóúton viszont úgy is elkezdhető az előzés, hogy nem látod a végét, s akár kilométereken át folyamatosan előzöl.
Bemásoltam az kreszt, neked annyi nem elég? Ott van az öt feltétel. Azt is írtam, hogy több autó is előzhető egymás után, de mindegyik önállónak számít.
Azaz elkezdem előzni az utolsót, ha az öt feltétel adott. Amikor már meg tudom ítélni, hogy a következő kocsi esetében is megvannak a feltételek, akkor megkezdem az is előzni. Ha nem, akkor visszatérek.
#19-re
Hitedben ingathatatlan vagy, azt látom. Nem tiltott több járművet folyamatosan előzni, erre nem tudsz semmi tiltó szabályt idézni. Javasoltam, konzultáld meg KRESZ-oktatókkal. Nyakas vagy, ezt sem akarod elfogadni, csak hajtod a saját szabályértelmezésed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!