Ezek szerint a kerékpáros is elismerte, hogy nem volt igaza?
Nemrég valaki ezekről a fejkamerákkal közlekedő bringásokról írt ki egy kérdést, és végignéztem néhányat, a sógoromnak is volt egy ilyen esete még szeptemberben, de azt sehol sem találtam.
A történet annyi volt,hogy a bringás az út közepén gurult lakott terület előtti részen (gurult és nem ment és az út közepén, nem húzódott be semerre sem) balra volt egy mellékutca, látszólag oda akart bekanyarodni, de ezt nem jelezte, így a sógorom rádudált (kicsit és nem tövig nyomta a dudát) és valami olyasmit szólt ki neki,hogy indexeljél b+, ezzel megállás nélkül a padkára húzódva kikerülte, és olyan 500 méter múlva megálltunk mert jött a vonat.A biciklis meg jött utánunk, megállt és elkezdett magyarázni,hogy mi a problémája, ő nem akar lekanyarodni, és hogy a f***ért kell ijesztgetni őt a dudával, aztán ment a szájtépés a bringás jelezte,hogy a fején lévő kamera mindent felvett, végül a felolvasta a rendszámunkat és visszafordult (tehát valóban abban a mellékutcában lehetett dolga) azzal nem fenyegetett meg,hogy feltölti a videót, és nem is találtam rendszám alapján.
A kocsi rendszámának betű karakterei MVT és egy fekete Ford Ranger.
Ha valaki esetleg látta volna, örülnék ha belinkelné, én google kereséssel sem találtam.
(egyébként országúti kerékpáros volt, és valóban volt fejkamerája)
De ami valószínűbb,hogy rájött,rohadtul nincs igaza, kötekedhetett egy jót és ment tovább...
Összegzem a dolgokat az itt olvasottak alapján:
Adott egy főút.
A főút közepén lassan, 5 km/h-val (vagy lassabban) gurul előre egy kerékpáros.
Nem jelzi,hogy kanyarodni szeretne, de a szemből érkezők miatt nem tudod megelőzni.
Nem dudálhatsz rá mert (az itteni válaszok alapján) nem balesetveszélyes,az hogy ott áll. (kivéve ha valaki 90-el belerongyol)
Nem figyelmeztetheted verbálisan mert akkor bunkó paraszt vagy.
Nem kerülheted ki jobbról mert az szabálytalan.
Ha elfogynak a szemből érkezők mi garantálja,hogy nem fog lekanyarodni?
Ugyanis az átlag sofőr azt feltételezi,hogy kanyarodni fog, de vegyük,hogy nem.Kielőzöm ő meg irányjelzés nélkül bekanyarodik, halálra gázolom, vagy hogy ne legyünk ennyire szélsőségesek simán elgázolom.
Így kell ezt csinálni?
Az elmúlt 24 órában itt már el lettem küldve melegebb éghajlatra, mert osztrákokkal, németekkel példálóztam.
S bizony-bizony, ők türelmesen gurulnak a szabálytalan bringás mögött, ha biztonságosan előzni nem tud.
Náluk pedig a biztonságos előzés kerekes esetében azt jelenti, hogy teljesen átmegy a másik sávba.
Tehát adott egy szabályosan haladó kerékpáros, a szembeforgalom miatt nem lehet szabályosan megelőzni (kikerülni pláne nem: a KRESZ szerint ui. mozgó jármű esetén a manőver neve előzés). Ennek ellenére a gépjárművezető hangjelzéssel jelzi a nem kivitelezhető előzési szándékát, majd szabálytalanul, jobbról előz, miközben frusztrációját a másik közlekedő félen vezeti le verbális erőszak útján. Mindezt teszi azért, hogy 500 méterrel később meg kellen állnia legalább annyi időre, hogy a kerékpáros utolérje...
Értelmes cselekedet volt, tényleg. Nem tudom, mennyit nyert ahhoz képest, mint ha szabályosan haladt volna a kerékpáros mögött...
"Adott egy főút.
A főút közepén lassan, 5 km/h-val (vagy lassabban) gurul előre egy kerékpáros."
Ja. És még traktorok és lovaskocsik is szoktak 5-tel gurulni előre a főút közepén. Felháborító, hogy mások is vannak az úton rajtad kívül.
"Nem jelzi,hogy kanyarodni szeretne, de a szemből érkezők miatt nem tudod megelőzni. "
Akkor vársz 1 percet, amíg elfogynak a szembejövők. Igazán borzasztó dolog.
"Nem dudálhatsz rá mert (az itteni válaszok alapján) nem balesetveszélyes,az hogy ott áll. (kivéve ha valaki 90-el belerongyol)"
Lakott területen kívül nem csak balesetveszélyben, hanem előzési szándék jelzésére is használhatod a dudát, tehát igen, rádudálhatsz.
"Nem figyelmeztetheted verbálisan mert akkor bunkó paraszt vagy."
Az attól függ, hogy ez a verbális figyelmeztetés milyen stílusban történik.
"Nem kerülheted ki jobbról mert az szabálytalan."
És rohadt veszélyes is, mert lehet, hogy épp akkor vesz észre, és próbál meg lehúzódni előled. Ha pedig sikerül elütnöd, három év dutyi.
"Ha elfogynak a szemből érkezők mi garantálja,hogy nem fog lekanyarodni?"
Semmi. Milyen jó, hogy ez eszedbe jutott, így nem fogod elütni akkor sem, ha véletlenül tényleg lekanyarodik.
#2:
"Először is: A kerékpáros haladhat a forgalmi sávban. A jobbratartási kötelezettség nem azt jelenti, hogy le kell menni a padkára, nyugodtan haladhat a sáv közepén."
Úgy látszik én másik KRESZ-t tanultam.
1.)
"Haladás az úton
25. §
(2)183 Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, állati erővel vont járművel, kézikocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel - ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók."
Ha pedig tényleg lakott területen kívül volt, netán még főúton is:
"Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok
54. § (1)343 Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!