Ebben a helyzetben tovább lehet menni?
A következő a helyzet:
Tehát jobbra akarok fordulni meg kell várni a zöld jelzést vagy pedig oda nem érvényes a lámpa és az elsőbbséget megadva tovább mehetek egyből?
Azt gondolom, mindenképpen tovább mehetsz az elsőbbségadás után. Nálunk is van sok ilyen kereszteződés, és ebben a helyzetben a jobbra fordulókra nem érvényes az általad rajzolt lámpa. Vagy a sáv fölött, vagy attól jobbra lenne a lámpa, ha rá vonatkozna. (Egyébként általában ilyenkor gyalogátkelő hely szokott lenni a jobbra forduló sávon keresztbe.)
De ha nem jól gondolom, hogy mehet, akkor javítsatok ki!!
"Vagy a sáv fölött, vagy attól jobbra lenne a lámpa, ha rá vonatkozna."
Kijavítom magam: általában a sáv jobb oldalán.
Ha teli piros akkor bizony vonatkozik. Ha a lámpán előre és balra nyíl mutatja a pirosat, vagy csak balra mondjuk, akkor meg nem.
Egyébként szép rajz:)
Első vagyok.
Remélem, nem sértek semmilyen jogot, a norc.hu-ról "loptam" a képet:
Ez egy nagyon hasonló kereszteződés ahhoz, amit rajzoltál. Látható, hogy az egyenesen menőnek piros van, de a kisteherautó elsőbbségadás után befordul jobbra, tehát rá nem vonatkozik a piros. Ha teli, ha nem teli :)
Utolsónak mondom, hogy a norc.hu-s képnél tuti nem érvényes rád a piros lámpa, friss jogsis vagyok, de viszonylag sokszor találkoztam ilyen helyzettel :)
Kresz könyv szerint sáv jobb oldalán, vagy fölötte, de baloldalt ismételhetik a lámpát. A tábla csak akkor érvényes, ha legalább jobb oldalon ki van téve, bár ettől függetlenül nem szólnék vissza a rendőrnek, meg valószínű, hogy jobb oldalt is volt, csak valaki legyalulta :D
21:26-nak:
Remélem, nem haragszol, de az utolsó 3 sorodat nem pontosan értem, bár valószínűleg igazad van :)
Az utsó 3 sort furán fogalmazó vagyok :D
A táblákat a forgalmi sávok jobb oldalán helyezik el, az van érvényben, de megismételhetik a baloldalon is, szóval láthatsz olyat, hogy az út mindkét oldalára ki van téve a 60-as tábla, de ha jobb oldalt nincs, csak baloldalt, akkor nincs érvényben, bár ettől függetlenül rendőrrel nem állnék le vitatkozni, mert valószínűleg csak elvitték a jobb oldali táblát, és érvényes a sebességkorlátozás.
Ehhez a forgalmi helyzethez a lényeg, hogy a lámpa azért nem vonatkozik rád, mert tőled balra található, vagyis a melletted levő sávra vonatkozik. Valamint azért nem tartom fontosnak, hogy nyilaszöld legyen, mert akkor a szemből egyenesen haladók állnának, amíg abból a sávból bekanyarodnak balra. De ez megint csak kreszkönyv, plusz egy kis logika.
Mehetsz jobbra, ha az a lámpa piros, csak adj elsőbbséget..
Ui: lámpát vagy sáv jobb szélére, vagy sáv fölé teszik (baloldalt ez is ismételhető)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!