Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi a véleményetek a zebrán...

Mi a véleményetek a zebrán áthajtó kerékpárosokról?

Figyelt kérdés

A minap olvastam egy cikket erről, hogy a KRESZ szabálya szerint a kerékpárosnak le kell szállni és áttolni a járművet, elvégre a zebra az gyalogosátkelő, ráadásul a hirtelen áthajtás miatt a járművezetőnek a veszélyre történő reagálási ideje lerövidül.

Ok. Ezzel nem mondtak sok újat, vezetek és bringázok is, inkább a hozzászólásokon akadtam fenn.

Nagyon megoszlanak a vélemények, mert egyesek szerint túlzás, mások szerint jogos.

Annak is igaza van, aki azt írja, hogy ha a biciklis megáll a zebránál és meggyőződik arról, hogy megkapta az elsőbbséget, akkor épp annyi esélye van a balesethez, ha áthajt, mint egy gyalogosnak. Mások szerint a szabály az szabály. Egy másik vélemény szerint meg (aki még valszeg sosem kerékpározott városban) kizárólag úttesten lenne szabad kerékpároznia az autósokkal, az arra vonatkozó szabályok szerint. No persze, próbálna pl. egy zsúfolt, forgalmas, dupla sávos úton bekanyarodni egy balra eső utcába. Kicsit nagyobb eséllyel csapnák el, mint ha zebrán hajt át. Azzal én sem vagyok kibékülve, hogy sok biciklis körülnézés nélkül rárongyol a zebrára, tényleg a frászt hozza az autósra, mondom ezt mint autós. Biciklisként meg azt mondom, hogy q..va szar félpercenként leugrálni a bicikliről hol ezért, hol azért. A minap pl. bringával mentem a városba, a belvárosban kétszer előzött meg ugyanaz a gyalogos. Amikor másodszor álltam véletlenül útját, hogy ismét felpattanjak a járműre, csak összemosolyogtunk. Viszont ha nem lennének szabályok, amiket be kell tartani, irtó nagy káosz lenne, tehát muszáj, hogy legyen valami korlát minden közlekedőnek. A cikk kommentjeiből leginkább azt szűrtem le, hogy mindenki szeretné saját szájízére formálni a közlekedést, a szabály arra van, hogy felrúgjuk, mert az úgy hülyeség. Érdekel autósok és biciklisek véleménye is. Ti egyet értetek az áttolás szabályával?

2014. aug. 15. 10:55
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

#----->8 "A zebrán nem köteles leszállni a bringás, viszont így nincs elsőbbsége."

Ekkora orbitális égbekiáltó faxságot hogylehet kitalálni? xDD

2014. aug. 15. 17:46
 22/29 Alex Fly ***** válasza:
46%

Utolsó: ezt kérdezd meg a KRESZ alkotóitól.

De pontosabban fogalmazva nem kell leszállnia a kerékpárról, csak nincs automatikusan elsőbbsége. Vannak esetek, amikor az ember szabályosan kerül zebrára, ilyenkor azonban ez közönséges útkereszteződésnek számít, ennek megfelelő elsőbbségi szabályokkal.

2014. aug. 16. 00:53
 23/29 anonim ***** válasza:
100%

A biciklisek nagyrésze el van szállva magától, ugyanakkor a média is teszi alá a lovat az összevissza kommentelők "nekem van igazam" hangoztatásával.

Én kerékpáros vagyok és az áttolást preferálom - de lehet, hogy nincs igazam. Igaz, hogy kissé több idő, mint az átszáguldás, de valahogy biztonságosabbnak, szabályosabbnak vélem. Főleg ha nemcsak kerékpáros, hanem gyalogos is megy egyszerre, vagy épp ha kanyarodó autó előtt van ilyen szituáció.

2014. aug. 16. 07:13
 24/29 Beviz Elek ***** válasza:
63%

Itt természetesen nem az átszáguldozó kerékpárosokról beszélünk akik mindenfelé ugratnak és trükköket csinálnak, majd száguldoznak az emberek között a járdán, közben mindenki ugrál el előlünk.

SZERINTEM nem gond ha áttekersz.

Megy előtted egy gyalogos, van 2 szemed, van a bicikliden fék (jó esetben), van 1 kormányod. A gyalogost kikerülve áttekersz. Ha ő irányt vált, te is irányt váltasz. 1 probléma megoldva.

Autós: amellett hogy az autósnak körül kell néznie mielőtt a zebrára hajt, néha előfordul hogy nem vesz észre valamit (emberek vagyunk). A biciklis amellett hogy teker, odafigyel az autósra, amikor meggyőződött a biztonságos átkelésről, átteker.

Ehhez teljesen fölösleges leszállni és tologatni.

Azért gyártottak rá pedált hogy tekerd;)

2014. aug. 16. 13:07
 25/29 Alex Fly ***** válasza:
75%

# 23: itt természetesen arról van szó, ha valaki legálisan ér zebrához; ilyenkor semmi ok nincs arra, hogy leszálljon. Amennyiben (használható úttest melletti) zebráról jut zebrára, akkor jogos a büntetés, ha nem száll le róla -nem a zebrán, hanem a járdán tilos tekernie, ahonnan odakerült!

Mellesleg én nem preferálom az áttolást, sőt egyáltalán nem preferálom azt, ha zebrára kerülnék, személy szerint kerülöm az ilyen helyzeteket. Megyek az úttesten, ott gyorsabb, biztonságosabb és nincsenek ilyen problémák...

2014. aug. 16. 20:47
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodt lehetsz tisztelt kerékpáros válaszoló,hogy az egyszeri autós nemfogja bepásztázni jobbra balra neked a járdát,ugyan jön-e valahonnan egy biciklis..csak annyit néz,van-e gyalogos a zebránál.

Az anyázások 99%-a emiatt van,mert épphogy megáll,rosszabb esetben beledurran a kanyarodó autóba...

2014. aug. 17. 14:20
 27/29 anonim ***** válasza:

23 vagyok:

rendben meggyőztetek.

2014. aug. 17. 14:23
 28/29 Alex Fly ***** válasza:

#26: Én arról beszéltem, amikor a kerékpáros szabályosan haladva ér zebrához. Például a Magyarországon előszeretettel alkalmazott, szabálytalanul kialakított gykputakon...

Ilyen esetben viszont az egyszeri autós jól teszi, ha elkezdi bepásztázni jobbra balra neked a járdát,ugyan jön-e valahonnan egy biciklis, hogy meg tudja adni az egyenesen továbbhaladónak a neki járó elsőbbséget. Tudod, az a fránya KRESZ... Pontosabban a 28.§ (3), illetve a 29. § (1). Ha ezt nem teszi meg, akkor viselje a szabálysértése következményeit -vagy örüljön, ha anyázással megússza...

2014. aug. 17. 20:57
 29/29 anonim válasza:
Nem tudom , hogy szabalyos vagy sem, de unokatesomat igy b*szta el egy kocsi, hogy at ment a zebran biciklivel. Nem szallt le rola..szerencsere 'meguszta' egy sipcsont toressel..de en nem kockaztatnek tok mindegy ha par prrccel kesobb erek oda x helyre, lenyeg hogy korultekinto legyek es ne b*sszon el egy kocsi:D
2014. szept. 5. 19:14
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!