Miért kötelező a küllőprizma?
egySanyi :
Ne vezesd félre az olvasókat, a rendőr nem büntet meg, ha nem világít az egyik fényszóród, és azt a helyszínen nem tudod kicserélni.

Kérdező!
10:10-re ne vegyél mérget. Rendőre válogatja van akinek már az is mindegy, hogy ki tudod-e ott cserélni vagy se. Bátyámat már büntették meg izzó miatt és ott nem kérdezték azt se, hogy van-e pót ki tudod-e itt cserélni.
Természetesen hasznos a küllőprizma, én mindössze arra szeretnék rájönni, hogy ez miért lett kötelezővé téve, s ha az azonos átmérőn nincs elhelyezve 2 db küllőprizma, akkor a rendőr szabálysértésért bírságolhat.
Dörmögőnek kiegészítés:
A 72/2013. (XII. 2.) NFM rendelet 10. §-a írta elő a küllőprizma kötelező használatát és 2013. december 10-től hatályos, ebben tévedtem egy hónapot.
Ezzel módosult és változott a 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet.
egySanyi :
Ne erőlködj, 2009-től nem kötelező tartozék a tartalék izzókészlet, emiatt autóst nem büntet meg a rendőr. Viszont fölhívom a figyelmet, hogy motorkerékpároknál kötelező tartozék a tartalék izzó, ennek hiányában bírságolhat a rendőr.

Dörmögő :
Föntebb leírtam, 2013. december 10-től tették kötelezővé, vagyis egy hónapot tévedtem.
A hasznosságát nem vitatom, de a kötelezővé tételét oly módon, hogy "legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel" ellátni legalább az első kereket, azt vitatom.
Mert ha egyet helyez el a bringás, a bírság 10 ezer forint, ha kettőt, de egymáshoz közeli küllőn, a bírság szintén 10 ezer forint, mert nem az átmérőn helyezte el a kettőt.
És mindezekből az autós este csak a forgalomirányító lámpánál a zöld jelzésre várva lát valamit, ha éppen átmegy előtte keresztben egy kerékpáros, de a forgalmi úton haladva semmit, mert vagy hátulról látja a bringást, vagy a szemközti forgalmi sáv szélén szemből.

T. Kérdező!
Egy szóval nem írtam, hogy kötelező az izzókészlet csak AJÁNLOTT. És igen, bátyámat már azért büntették mert nem működött az egyik hátsó égője. M5 pálya 5000FT. Megkocogtatta és rendbe jött , de a büntetés maradt.
egySanyi :
A legkisebb közlekedési szabálysértési bírság 10000 forint és kizárólag csekken lehet befizetni. Az eset több évvel ezelőtti lehetett és a bátyád megérdemelte, ha hagyta magát megszívatni.

T. Kérdező!
Jó úton haladsz, már elismered, hogy hasznos a prizma. Egy hónapot csak a jogszabály változásban tévedtél, ha tévedtél. De a küllőprizma már minimum a 2000-es évek elejétől kötelező, ha nem hamarabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!