Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Én hibáztam vagy a másik...

Én hibáztam vagy a másik autós? (többi lent)

Figyelt kérdés
Ma a városban egy 2 sávos úton mentem ahol volt a szembejövő forgalom meg a saját sávom ugye. a saját sávom elég nagy volt hogy 2 autó kényelmesen elférjen. Viszont én a saját sávonban "szlalomozva" mentem mert annyira kátyús hogy kerülgetnem kellett. Azonban ahogy kerülgettem fel sem tűnt hogy bevág jobbra mellém egy autó, de én viszont mit sem sejtve kerülgettem tovább. Kb 2centin múlott h nem húztam rá a kormányt. Ez az út egy kereszteződésbe torkollik és kénytelen voltam megállni ugye hogy elsőbbséget adjak. Az úriember meg finoman szólva kiakadt és ki akart szedni az autóból és meg akart verni... Én úgy tudom hogy nem is szabadna mellém jönni ha elfér 2 autó egy sávban ha nem. Szóval szerintem jogtalanul volt kiakadva. Vagy rosszul tudom?
2014. jan. 25. 18:00
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
Tehát ha a belvárosban a körúton a belső sávban halad egy autó, akkor az itt hozzászólók egyike sem fogja a külsősávban megelőzni, mert az szabálytalan?
2014. jan. 26. 21:39
 22/28 anonim ***** válasza:

"Forgalmi sáv az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű - akár útburkolati jellel megjelölt, akár meg nem jelölt - része."

1 gépkocsisorról beszél. Ez nem az egymás melletti gépkocsikat jelenti, hanem az egymás mögöttit. 1 azaz EGY forgalmi sávról beszél a fogalom. EGY SÁVON belül meg nem előzgetünk jobb oldalról! Kivételek vannak, de nem ez.

KRESZ

"Előzés

34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha

a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy – figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre – az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;

b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;

c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;

d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;

e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.

(2) Az előzési szándékot – ha az előzés irányváltoztatással jár – irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.

(3) Az előzést – a (4) és az (5) bekezdésben említett esetet kivéve – balról kell végrehajtani.

(4) Csak jobbról szabad előzni

a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;

b) azt a villamost, amely az úttest közepén – egyirányú forgalmú úton az úttest bal oldalán – levő pályán közlekedik.

(5) Jobbról is szabad előzni a figyelmeztető jelzést (villogó sárga fényjelzést) használó járművet, ha a vezető meggyőződött arról, hogy ezzel a többi járművet és a gyalogosokat nem veszélyezteti.

(6) Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzódással vagy más módon akadályozni nem szabad."

Egyébként a párhuzamos közlekedésre alkalmas utat vagy ÚTBURKOLATI jel jelzi vagy JELZŐTÁBLA. Enélkül nem alkalmas erre.

Ha nem volt kihelyezve tábla, hogy ez az út egy több sávos, akkor nem vagy hibás. Egyébként szinte nincs is olyan, ahol ne lenne útburkolati jel is mellé.

2014. jan. 26. 21:43
 23/28 anonim ***** válasza:

"Tehát ha a belvárosban a körúton a belső sávban halad egy autó, akkor az itt hozzászólók egyike sem fogja a külsősávban megelőzni, mert az szabálytalan?"

Te már belső sávról beszélsz. NEm tudom hol van ez az út, de valószínűleg ez egy több sávos út, ami jelezve van valamilyen módon. Itt egyértelmű, hogy el lehet menni a szélső sávban is lakott területen belül. De a kérdező egyetlen egy sávról beszélt. Tehát a saját sávján belül előzték meg jobb oldalon.

2014. jan. 26. 21:46
 24/28 anonim ***** válasza:

Jóember, értelmezz már szöveget!

EGY forgalmi sáv a jogszabály szerint az, ahol EGY gépkocsisor biztonságosan elfér.

Tehát, ahol KÉT gépkocsi(sor) biztonságosan elfér, az KÉT forgalmi sáv.

Érted? Mivel a kérdező azt írja, hogy "a saját sávom elég nagy volt hogy 2 autó kényelmesen elférjen", ezért az adott út az általad is idézett jogszabály értelmében KÉT FORGALMI SÁVNAK tekintendő. Csak épp nincs felfestve a szaggatott vonal. De ettől az ott még két forgalmi sáv.

2014. jan. 26. 21:49
 25/28 anonim ***** válasza:

Látom vannak bajok egyeseknél. Az a szörnyű, hogy ezek az emberek az utakon vannak és osztják az észt.

Nem hiszem, hogy bárki is akinek van vezetői engedélye emlékezne olyanra, hogy az oktatója azt mondta, hogy egy adott sávon belül jobbról előzzön. Úgy megbuktatták volna, hogy most sem merne kocsira nézni.

Nagyon sokan keverik a fogalmakat az osztott pályás, párhuzamos közlekedésre alkalmas utakat és a forgalmi sáv fogalmát.

Szigorúan tilos jobb oldalon előzni egy adott sávon belül. Néhány éve változott ez a szabály, hogy pl piros lámpánál, vasúti sorompónál a motoros AZ ÁLLÓ gépkocsik mellett elmehet jobb oldalon, de itt is az övé lesz a felelősség.

Attól, hogy egy sávban elfér több kocsi is, főként a főutakat így tervezik még nem azt jelenti, hogy jobbról el lehet haladni. Akkor a 4-es főúton miért nem 3 kocsisor megy????

Mert csak 2 forgalmi sáv van azért, hiába fér el 3 kocsi.

2014. jan. 26. 21:53
 26/28 anonim ***** válasza:

"EGY forgalmi sáv a jogszabály szerint az, ahol EGY gépkocsisor biztonságosan elfér.

Tehát, ahol KÉT gépkocsi(sor) biztonságosan elfér, az KÉT forgalmi sáv. "

Te ezt tényleg komolyan gondolod??? Ez nem azt jelenti, hogy ha 4 kocsi fér el egy úton akkor ez 4 sávos út. Ez a fogalom azért van, mert gy kell kialakítani egy forgalmi sávot, amiben biztonságosan elfér 1 gk.

De ha így is van akkor majd meg ' sávban 2 személyautó és mögötte meg 1 kamion??? Akkor a személyautók után átalakul az út 1 sávosra?

2014. jan. 26. 21:56
 27/28 anonim ***** válasza:

Tényleg bajok vannak:-)

Tehát 1 sáv. A gyengébbek kedvéért.

Ha kiállsz egy útra és látsz egy szaggatott terelővonalat az út közepén vagy egy záróvonalat az attól oldalra esők a forgalmi sávok. HA nincs több útburkolati jel akkor ez csak EGY-EGY sáv. ha van útburkolati jel akkor megszámolhatod hány sáv van.

Azért beszél a fogalom arról, hogy NINCS útburkolati jel, mert az lekophat. Éppen ezért ha több sáv van táblával jelzik előre. Innen kezdve a párhuzamos közlekedés szabályait alkalmazod, addig viszont NEM!

A jog beszél képzeletbeli felezővonalról is.Éppen ezért ha nincs kint tábla és nincs útburkolati jel, akkor a képzeletbeli felezővonalig tart a TE SAJÁT EGYETLEN SÁVOD, ahol viszont jobbról tilos előzni.

2014. jan. 26. 22:06
 28/28 anonim ***** válasza:
Neked volt igazad! Viszont tisztában kell lenned a körülötted lévő autók helyzetével is! Erre vigyázz:)
2015. nov. 2. 12:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!