Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Én hibáztam vagy a másik...

Én hibáztam vagy a másik autós? (többi lent)

Figyelt kérdés
Ma a városban egy 2 sávos úton mentem ahol volt a szembejövő forgalom meg a saját sávom ugye. a saját sávom elég nagy volt hogy 2 autó kényelmesen elférjen. Viszont én a saját sávonban "szlalomozva" mentem mert annyira kátyús hogy kerülgetnem kellett. Azonban ahogy kerülgettem fel sem tűnt hogy bevág jobbra mellém egy autó, de én viszont mit sem sejtve kerülgettem tovább. Kb 2centin múlott h nem húztam rá a kormányt. Ez az út egy kereszteződésbe torkollik és kénytelen voltam megállni ugye hogy elsőbbséget adjak. Az úriember meg finoman szólva kiakadt és ki akart szedni az autóból és meg akart verni... Én úgy tudom hogy nem is szabadna mellém jönni ha elfér 2 autó egy sávban ha nem. Szóval szerintem jogtalanul volt kiakadva. Vagy rosszul tudom?
2014. jan. 25. 18:00
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

Milyen kamoin? Hol hallottad ezt?

Idézem ismét a jogszabályt:

"Forgalmi sáv az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű - akár útburkolati jellel megjelölt, akár meg nem jelölt - része."

Gépkocsi. Szó sincs kamionról.

2014. jan. 25. 19:25
 12/28 anonim ***** válasza:

két kisteherautó,(amit még Bvel is elvezethető) vagy elfér 2 Samrt kupé egymás mellett kényelmesen.tudtommal azok is gépkocsik,csak valamivel nagyobb az egyik a másiknál.

de józan ésszel végiggondolva nem vágunk be a másik mellé jobbról,ha nincs vonal felfestve (godolni kell arra,hogy a másik tudja-e h milyen úton autózik),sávon belül pedig nem kell index,csakha átléped a felezőt,visszatérésnél pedig nem kötelező (nem azt mondom, h nem tanácsos)

2014. jan. 25. 20:24
 13/28 anonim ***** válasza:

#13, ne akarj vitatkozni a jogszabállyal, abból még senki sem került ki győztesen.

Ennyit ír a rendelet, a bíróság is ez alapján jár el. Gumiszabálynak gumiszabály, de a józan ész nem mindig mérvadó ilyen esetekben.

Egyébként józan ésszel az is belátható, hogy nem szlalomozunk ész nélkül az úton - főleg nem úgy, ohgy közben nem figyeljük a tükörben, ohgy közeledik hátulról egy másik jármű. Mert ugye az nem egy pillanat alatt teleportálódott oda...

Szóval még ha a józan eszet vesszük is alapul, nem jöhet ki 50%-nál jobban a kérdező. Értem én, hogy szimpatizálsz vele, de a tényeket ne hagyd figyelmen kívül.

2014. jan. 25. 21:43
 14/28 anonim ***** válasza:

"Forgalmi sáv az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű - akár útburkolati jellel megjelölt, akár meg nem jelölt - része."

Vagyis a bicikliút is két forgalmi sávnak minősül, ha elfér rajta egymás mellett két kispolák, vagy valami extra keskeny autók?

Oké, hogy gumiszabály, de ne akarjuk már mindenre ráhúzni a gumiszabályokat. Ha két forgalmi sáv lenne, akkor az előjelző táblával jelezve lenne ott, ahol az egy sáv kettéoszlik. Nem attól lesz kétsávos egy út, hogy ketten elférnek rajta egymás mellett...

2014. jan. 25. 22:54
 15/28 anonim ***** válasza:

#11: "Milyen kamoin? Hol hallottad ezt?

Idézem ismét a jogszabályt:

Gépkocsi. Szó sincs kamionról."

Ezt is olvasd hozzá:

"Gépkocsi: olyan gépjármű, melynek négy vagy több kereke van; a négy kerekű motorkerékpár azonban nem gépkocsi."

Illetve:

"Tehergépkocsi: a személygépkocsit, az autóbuszt, a trolibuszt és a vontatót kivéve minden gépkocsi."

Tehát a kamion is gépkocsi.

Azaz egy forgalmi sávon el kell biztonságosan férjen egy kamion.

Egyébként ezt a kamionos dolgot még a gyakorlati oktatóm mondta 10 évvel ezelőtt.

2014. jan. 25. 23:20
 16/28 anonim ***** válasza:

Kiegészítésként:

Trolibusz: elektromos felsővezetékhez kötött gépkocsi.

Vontató: pótkocsi vontatására készült, rakfelület nélküli gépkocsi.

Nyerges vontató: olyan vontató, amely a rajta levő nyeregszerkezet útján a vontatott félpótkocsi súlyának jelentős részét átveszi.

Tehát ezek mind gépkocsik és mind el kell férjenek a sávban.

2014. jan. 25. 23:23
 17/28 A kérdező kommentje:
Látom megosztottam a véleményeket, és egy kicsit már a tárgytól is eltértünk.:D Hát akkor elismerem hogy én is hibáztam, de a mögöttem lévő meg láthatta volna, hogy kerülgetem a méteres kátyúkat, plusz ha egy kicsit is számítana neki a kocsija ő is ezt tette volna nem jól bevágni mellém, főleg nem még kiszállni és fenyegetőzni ami már csak hab a tortán
2014. jan. 26. 01:08
 18/28 anonim ***** válasza:

Te sokkal nagyobbat hibáztál, mint gondolod: feltételezted, holmi józan észt véve alapul, hogy a másik "láthatta volna", meg "félthette volna".

Soha, ismétlem, SOHA ne számíts arra, hogy a másik értelmesen fog gondolkozni, cselekedni. Bár a kresz alapja a bizalmi elv, de mégis, ha te tisztában vagy azzal, hogy marhaságot csinálsz, akkor milyen alapon várod el a másiktól, hogy tolerálja a te marhaságodat?

Persze, nem vagyunk egyformák. Én pl. ha meglátnám, hogy szlalomozol az úton, lemaradnék, gondolván, mámeg egy hülyegyerek, jobb távol maradni tőle. De ezek szerint belefutottál a keménycsávóba, aki meg azt gondolta, némá, egy hülyegyerek, hát nehommá előrébb legyen.

És ahol két hülye egymásra talál, ott baj lesz.

(És igen, azért hülyézlek, mert vagy nem figyelted a tükörben, hogy közeledik hátulról valaki, vagy nem foglalkoztál vele.)

2014. jan. 26. 09:22
 19/28 anonim ***** válasza:
Nekem elég egyértelmű: mivel az úttest párhuzamos közlekedésre alkalmas, de a sávok felfestve nincsenek, jobbról nem haladhat el a másik jármű mellett senki. Ugyanakkor épp ezért jobbra tartva kell közlekedni ilyen úton és mindenféle manőver előtt bele kell nézni a tükörbe. Ezzel együtt a nagyobb majom a jobbról előzést megkísérlő arc volt, mert a jobbról előzés egy jóval nagyobb kockázatú manőver, mint a jobbra tartási kötelezettség ILYEN jellegű megsértése.
2014. jan. 26. 10:04
 20/28 anonim ***** válasza:

Remélem a hozzászólók nagy részének nincs jogsija.....

- Eleve jobbratartási kötelezettség van. Így ha valaki is előzni akar csak balról tud.

- Az előzés szabályait nézzük már át!! NEm jobbról előzünk!!

- HA 88 motor fél el egymás mellett akkor 88 sávos az út???? Nem tudom ki találta ki ezt a hülyeséget, de ez soha nem volt így és nem is lesz. Jobbról nem előzhetett volna hiába fért el.

- Én motorozok. Motorral mindig elférek az útpadka és az autók között. Nem hinném, hogy bárki is szabályosnak gondolja, hogy én mindenkit majd jobbról előzök!!!!!

2014. jan. 26. 21:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!