Én hibáztam vagy a másik autós? (többi lent)
Milyen kamoin? Hol hallottad ezt?
Idézem ismét a jogszabályt:
"Forgalmi sáv az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű - akár útburkolati jellel megjelölt, akár meg nem jelölt - része."
Gépkocsi. Szó sincs kamionról.
két kisteherautó,(amit még Bvel is elvezethető) vagy elfér 2 Samrt kupé egymás mellett kényelmesen.tudtommal azok is gépkocsik,csak valamivel nagyobb az egyik a másiknál.
de józan ésszel végiggondolva nem vágunk be a másik mellé jobbról,ha nincs vonal felfestve (godolni kell arra,hogy a másik tudja-e h milyen úton autózik),sávon belül pedig nem kell index,csakha átléped a felezőt,visszatérésnél pedig nem kötelező (nem azt mondom, h nem tanácsos)
#13, ne akarj vitatkozni a jogszabállyal, abból még senki sem került ki győztesen.
Ennyit ír a rendelet, a bíróság is ez alapján jár el. Gumiszabálynak gumiszabály, de a józan ész nem mindig mérvadó ilyen esetekben.
Egyébként józan ésszel az is belátható, hogy nem szlalomozunk ész nélkül az úton - főleg nem úgy, ohgy közben nem figyeljük a tükörben, ohgy közeledik hátulról egy másik jármű. Mert ugye az nem egy pillanat alatt teleportálódott oda...
Szóval még ha a józan eszet vesszük is alapul, nem jöhet ki 50%-nál jobban a kérdező. Értem én, hogy szimpatizálsz vele, de a tényeket ne hagyd figyelmen kívül.
"Forgalmi sáv az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű - akár útburkolati jellel megjelölt, akár meg nem jelölt - része."
Vagyis a bicikliút is két forgalmi sávnak minősül, ha elfér rajta egymás mellett két kispolák, vagy valami extra keskeny autók?
Oké, hogy gumiszabály, de ne akarjuk már mindenre ráhúzni a gumiszabályokat. Ha két forgalmi sáv lenne, akkor az előjelző táblával jelezve lenne ott, ahol az egy sáv kettéoszlik. Nem attól lesz kétsávos egy út, hogy ketten elférnek rajta egymás mellett...
#11: "Milyen kamoin? Hol hallottad ezt?
Idézem ismét a jogszabályt:
Gépkocsi. Szó sincs kamionról."
Ezt is olvasd hozzá:
"Gépkocsi: olyan gépjármű, melynek négy vagy több kereke van; a négy kerekű motorkerékpár azonban nem gépkocsi."
Illetve:
"Tehergépkocsi: a személygépkocsit, az autóbuszt, a trolibuszt és a vontatót kivéve minden gépkocsi."
Tehát a kamion is gépkocsi.
Azaz egy forgalmi sávon el kell biztonságosan férjen egy kamion.
Egyébként ezt a kamionos dolgot még a gyakorlati oktatóm mondta 10 évvel ezelőtt.
Kiegészítésként:
Trolibusz: elektromos felsővezetékhez kötött gépkocsi.
Vontató: pótkocsi vontatására készült, rakfelület nélküli gépkocsi.
Nyerges vontató: olyan vontató, amely a rajta levő nyeregszerkezet útján a vontatott félpótkocsi súlyának jelentős részét átveszi.
Tehát ezek mind gépkocsik és mind el kell férjenek a sávban.
Te sokkal nagyobbat hibáztál, mint gondolod: feltételezted, holmi józan észt véve alapul, hogy a másik "láthatta volna", meg "félthette volna".
Soha, ismétlem, SOHA ne számíts arra, hogy a másik értelmesen fog gondolkozni, cselekedni. Bár a kresz alapja a bizalmi elv, de mégis, ha te tisztában vagy azzal, hogy marhaságot csinálsz, akkor milyen alapon várod el a másiktól, hogy tolerálja a te marhaságodat?
Persze, nem vagyunk egyformák. Én pl. ha meglátnám, hogy szlalomozol az úton, lemaradnék, gondolván, mámeg egy hülyegyerek, jobb távol maradni tőle. De ezek szerint belefutottál a keménycsávóba, aki meg azt gondolta, némá, egy hülyegyerek, hát nehommá előrébb legyen.
És ahol két hülye egymásra talál, ott baj lesz.
(És igen, azért hülyézlek, mert vagy nem figyelted a tükörben, hogy közeledik hátulról valaki, vagy nem foglalkoztál vele.)
Remélem a hozzászólók nagy részének nincs jogsija.....
- Eleve jobbratartási kötelezettség van. Így ha valaki is előzni akar csak balról tud.
- Az előzés szabályait nézzük már át!! NEm jobbról előzünk!!
- HA 88 motor fél el egymás mellett akkor 88 sávos az út???? Nem tudom ki találta ki ezt a hülyeséget, de ez soha nem volt így és nem is lesz. Jobbról nem előzhetett volna hiába fért el.
- Én motorozok. Motorral mindig elférek az útpadka és az autók között. Nem hinném, hogy bárki is szabályosnak gondolja, hogy én mindenkit majd jobbról előzök!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!