Elnéznék volna, hogy "ittasan" vezetem?
az eset az alábbi: megittam egy üveg sört kb 2 óra hossza alatt,közbe dolgozgattam is itthon.tényleg csak egyetlen üveggel.de 1 szerencsétlen eset folytán mégis be kellett ülnöm a volán mögé.a célunk az SBO,a mentő később ért volna be,az oka az most nem lényeg.nem éreztem magam berúgva,akkor megvártuk volna a mentősöket.csont nélkül elvezettem a kórházig,de ha közben megállítanak,és előkerül a szonda akkor talán megijedek azért.de ha ki is mutatja az alkoholt elmondtam volna neki,h mi is a szitu.egy vérző ember mellettem csak gyakorol valami hatást,nem ketchuppal kentük be szerencsétlent.elnézhetik ilyen esetbe az a minimális mennyiséget?
és hozzáteszem nem akartam én elindulni,nem volt ez betervezve.elítélem az olyan embereket,akik beb*aszva vezetnek és veszélyeztetik a többi közlekedőt.
Én egyszer nem álltam meg nekik mert mellettem éppen haldoklott egy barátom,a kórházig üldöztek,kb 4 km-t.
Pont a bejárathoz húztam,ők meg keresztbe elém,kiszálltam és kiszedtem az ölemben a barátom és vittem befelé,ők meg csak bámultak..aztán meg gondolom elmentek,mert utánam nem jött senki,pedig fel voltam készülve hogy szivni fogok.
Tehát ilyen esetekben azért más a mérce az emberségesebbeknél.
Nem ugyanaz a szitu, de ezt az elvet követték volna nálad is. Ugrott volna a jogsid ittas vezetésért.
Jelenleg nulla tolerancia van. Nem vagyok jogász, de ha a papoknak megengedik, hogy egy kevés miseborral vezethessenek, akkor talán ezt is.
Ám ami fontos: mérlegelni kell tudni, hogy egy életveszélyes állapot érdekében szabad-e kockáztatni mások életét.
Egy sör után, ha rajtam kívül senki vezetőképes nincs, beülnék a kocsiba, persze előtte mentőt és rendőröket értesítve. Akár egy hívással.
De ennél komolyabb italfogyasztás esetében semmiképpen nem vezetnék. Ez persze azért butaság, mert ezeket a sorokat józanon írom. Ki tudja, részegen mit tennék hasonló helyzetben.
A válasz: igen. Ezt hívják végszükségnek. 23. § (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.
Nem voltam még ilyen helyzetben (nem is szeretnék), de tutira leszarnám, hogy ittam-e egy sört vagy nem, amikor egy ember élete függ tőlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!