Jobbkéz szabály,3 autó találkozik, kevés a hely?
Én ("A") haladhatnék tovább elsőként, de keskeny az út, nem tudok elhaladni a velem szemben érkező ("C") autó mellett azon a ponton, ahol ő áll. Ő egyébként csak harmadikként következne, de sem én, sem a tőlem balról érkező ("B") nem fér el mellette.
Félrehúzódok, lassítok és nem hajtok bele a kereszteződésbe. Így mellettem elhaladhat "C" és lesz hely nekem, aztán a tőlem balról érkezőnek "B"-nek is.
Erre "B" nekiugrott az általam elengedett "C"-nek és az oldalát találta el. Dehát nem őt akartam kiengedni. Ha én lemondok az elsőbbségről, nem tehetem meg, csak a soron következő javára?
"C"-t megbírságolják, mert nem adott elsőbbséget a neki jobbról érkező autónak? De ha nem ő halad el elsőként, senki nem fér el.
Vagy hibázott "B", mert neki én jobbra voltam, csak utánam haladhatott volna el?
Naponta járunk ebben a kereszteződésben, több irányból is.
Keskeny minden irányba az út, nem lehet szigorúan jobbkéz szabály szerint közlekedni.
Ahogy az első írta.
Nincs ilyen megjegyzés a jobb kéz szabálynál, hogy "kivéve ha szűk az út"... Ez van, béna lúzer vagy, ráadásul jól megszivattad a B jelűt.
De jogilag nem lesz belőle gondod.
Ez falu, sok keskeny utca, csak annyi aszfalt van, hogy két autó találkozásakor mindketten lehúzódni kényszerülnek. Sok helyen jellemző, hogy az árok miatt keresni kell a lehetőséget, hova bújsz, mert nem mindenhol fér el 2 autó. Ha meg teherautó jön szembe, akkor meg főleg.
Amíg a szomszédos városban laktam, és sem láttam hasonlót.
Rengeteg ilyen keskeny út van vidéken!Meg olyanok is ahol ha jön szembe két kocsi az egyiknek egy kapubeállót kell keresnie ,hogy félreálljon..
Hát ez elég szerencsétlen helyzet, mert egy intés nem egyértelmű kinek is szól. Igazából "B" volt a hibás, mert nem várta meg mi lesz és az hogy integet valaki az édeskevés, utólag erre nem lehet hivatkozni .Talán jobb lett volna ha bemész az út közepéig és ezzel elállod a "B" autó útját és utána engeded ki a "C"-t.
"C" nem adta meg a jobbkezest "B"-nek, elég egyértelmű.
Egyébként te csak "B" felé mondhatsz le az elsőbbségedről. "C"-nek ettől még elsőbbsége van "B"-vel szemben.
"Egyébként te csak "B" felé mondhatsz le az elsőbbségedről"
Ez így van. Igazából senki FELÉ nem mondasz le az elsőbbségedről. Csak úgy szimplán lemondasz. Magadtól. Aki a sorban jön utánad, az jön.
"Erre "B" nekiugrott az általam elengedett "C"-nek"
mivel nem 2 szereplős a dolog ezért nem te döntöd el az áthaladási sorrendet.
"B" nem mondott le az elsőbbségéről "C " javára tehát utóbbi a hunyó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!