Mikor kell váltani? Mekkora sebességek után?
Most tanulok vezetni, de a tanár nem magyaráz semmit. Első nap, amikor életemben először ültem a volán előtt, egyenesen a főútra vitt ki, hogy menjek a szomszéd faluba. Eddig nem, hogy nem ültem kormány mögött, de még autónk sincs, amin még valaki mutogathatott volna ezt-azt. Eltelt három nap (kb 3 óra vezetés) és ott tartok, hogy a pedálozást kezdem megszokni. Egy szabályos kilencven fokos kanyart még nem tudok bevenni. A sebességváltáskor szól a tanár, hogy mikor váltsak, de én szeretném ha magamtól is menne.
Azt tudom, hogy ha lassan megyek akkor 1-be kell váltani. Ha egy kicsit gyorsabban (de nem tudom mennyivel) akkor kettesbe. Na de akkor a városban minden zebránál vissza kell váltsak egyesbe?
Tanárt nem szeretnék váltani, mert egy családi ismerős, azonban a kutya se gondolta volna, hogy ennyire ratyi tanár. Ha más tanárhoz mennék akkor nyilvánvaló, hogy megharagudna.
Szia,
átérzem a helyzetet. Az első tanár, ki mellett autóban ültem kezelte helyettem a pedálokat, a felvezetés az volt, hogy van három pedál. Pont. Mellette beültetett hátra egy másik tanoncot, mondván, hogy majd cserélgessünk és tanuljunk egymás hibáiból. Nem magyarázta, hogy mi a helyzet sebességváltásnál meg úgy amúgy is egy autónál, cserébe volt duma bőven majd nyelvcsettintgetés és szitkozódás... rövidre veszem az előzményt: váltottam, egyszerűen ment el a pénzem és az időm.
Munka meg a vezetéstől való elhatárolódás miatt most tudtam felvenni ismét a vezetést és szándékosan kerestem egy olyan autósiskolát, hol kisebb valószínűséggel fordulhat elő ez a mentalitás.
A gyakorlati oktatást a Mogyoródi út és annak környékén kezdtem meg, egyedül voltam az autóban (természetesen az oktató azért ott ült) és kapásból kormány mögött. VISZONT: csak a kormányzást engedte, míg el nem értünk egy "gyakorlóterepre" ahol pedáloztunk kb. 5 alkalmat. Indoka erre az volt, hogy szokjam meg a kormányt, majd miután begyakoroltam az egyes-kettest és a pedálozást kezdődött meg a nagy kaland a forgalomban.
A sebességváltást a következőképpen tanultam (és nem fulladok le, kellett az elmélet meg a kapaszkodó, hogy utána érzésből menjen. Most már hallom a kocsi hangjából, amikor vagy feljebb vagy lejjebb kell váltsak).
Az egyest igen, elinduláshoz használjuk (nehéz az autó, el kell indulnia). Lassabban (de fokozatosan) engeded fel a kuplungot, míg az autó el nem indul (diesel és benzinesen egyaránt kipróbáltam), majd lassan adod a gázt. Az egyes egy hálás dolog, ha nagyon lassan kell menned, illetve centiméterenként kell pl. parkolnod vagy egy meredekebb helyről közelíted meg a parkolót és figyelned kell mondjuk bicajosra.
A kettest 20 km/h felett használod és 30 km/h-ig "egészséges", ha Dieselről van szó, az úttesten való közlekedést kettessel kezdjük meg ténylegesen (viszont eszedbe ne jusson kettessel parkolni, a kocsi ehhez túl gyorsan megy. Amúgy is megállsz, egyes). Kezdetben ez maga a száguldás, itt manőverezni tanulsz. A hármas 30km/h és 40 km/h közt érkezik, illetve, ha emelkedőre mész fel, kell a kocsinak a fogaskerék, amibe bele tudjon kapaszkodni. 40km/h-80km/h közt okés a négyes, az ötös azontúl van valahol (saját a tapasztalat, egy benzines vagy másik autó nyilván másképp működik és a későbbi tapasztalat is vélhetően változtat majd rajta, de valahol el kell kezdeni). Amikor váltasz és hallod/érzed, hogy zötykölődik a kocsi vagy kipörög a motor, az annak tudható be, hogy túl gyorsan engedted fel a kuplungot, amit kezdővezetőként nagyon is átérzek. A kuplungot azért nyomod be, hogy ne fulladjon le a kocsi, amikor már magabiztosan gurul az autó, akkor ne aggódj: a lefulladás veszélye kevésbé fenyeget.
Ha fékezel, akkor kuplung+fék a tuti, ha állsz (pl. lámpa előtt). Ha üresben a kocsi egy mezei fék is oké (megint, pl. lámpa előtt, amikor enyhén lejt az út.
Ha valaki lelép az útról, ne váltogass: kuplung és egy igen határozott fék.
Ismerősi kötelékek jobbra-balra, mire ismét azt mondom értem a dilemmát, de válts tanárt, különben nem akarsz vezetni és félni fogsz a kormány mögött. Egyszerűen elveszi a kedvedet. A bizonytalan tudásra nem fogsz tudni építeni és balesetveszélyesnek érzel majd mindent, ami az utadba kerül, mi miatt jön a pánik és a kapkodás. A "tanárnak" se árt, ha kap visszajelzést, ezt felnőttoktatásban tevékeny, gyakorló tanárként mondom. Ha rosszul tanít és ezt a diákon vezeti le, az az ő hibája, a csesztetésen keresztül tereli el a figyelmet arról, hogy nem tud tanítani. Attól még, hogy vezetni tud egy autót, azt közvetíteni is kell tudni.
Hajrá, remélem tudtam segíteni, bár most látom, hogy 2013-as a kérdés :P :)
1es 0-20
2es 20-30
3as 30-50
4es 50-70
5ös 70-100
Ezt nem érdemes levinni mert szétbaszod a motort
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!