Mikor kell váltani? Mekkora sebességek után?
Most tanulok vezetni, de a tanár nem magyaráz semmit. Első nap, amikor életemben először ültem a volán előtt, egyenesen a főútra vitt ki, hogy menjek a szomszéd faluba. Eddig nem, hogy nem ültem kormány mögött, de még autónk sincs, amin még valaki mutogathatott volna ezt-azt. Eltelt három nap (kb 3 óra vezetés) és ott tartok, hogy a pedálozást kezdem megszokni. Egy szabályos kilencven fokos kanyart még nem tudok bevenni. A sebességváltáskor szól a tanár, hogy mikor váltsak, de én szeretném ha magamtól is menne.
Azt tudom, hogy ha lassan megyek akkor 1-be kell váltani. Ha egy kicsit gyorsabban (de nem tudom mennyivel) akkor kettesbe. Na de akkor a városban minden zebránál vissza kell váltsak egyesbe?
Tanárt nem szeretnék váltani, mert egy családi ismerős, azonban a kutya se gondolta volna, hogy ennyire ratyi tanár. Ha más tanárhoz mennék akkor nyilvánvaló, hogy megharagudna.

"Azt tudom, hogy ha lassan megyek akkor 1-be kell váltani."
Az 1. fokozatot csak elinduláskor használjuk!
A többit meg érezni kell, nem szabad a fordszámmérőt bámulni, mert nekimész valakinek!
Párszor még szól az oktató, aztán majd megszokod mikor kell váltani!
"a kutya se gondolta volna, hogy ennyire ratyi tanár."
Ez eléggé tapló kijelentés 3 óra után!
Azt, hogy ratyi azért írtam, mert egyszerűen semmit sem magyaráz... nincs türelme. Vagy kiabál és szentségel, vagy csak azt tudja hajtani, hogy gyenge vagyok, sokat kell tanuljak. Pl dombon kifele kellett indítsam az autót és lefulladt, gondolom mert gyorsan engedtem fel a kuplungot. Erre természetesen annyira mérges lett, hogy majdnem kidobott az autóból. Az ilyesmi számomra ismeretlen dolog még.
A haverom egy másiknál volt, de ott gyakorolták a kormányzást, a dombról való elindulást, a tolatást, stb. Szerintem előbb a kocsi felett kéne érezzem az uralmat, majd csak utána kéne menjek forgalomba, hogy tudjam figyelni a táblákat és a közlekedőket is, és ne csak arra kelljen koncentráljak, hogy hogyan pedálozok.
Amőgy diesel motor, hogy válaszoljak Dörmögő kollégának is.
Na de akkor ha két átjáró között 2-essel megyek és hirtelen lelép valaki az útra, hirtelen megálláskor mindig vissza is kell váltsak 1-be? Addigra rég elütöm szegény járókelőt.

A váltásokat nem lehet sebesség értékekhez kötni. Az autó fordulatszámához kell kötni.
Ha egy kis köbcentis dízelről beszélünk (oktató autók 99%-a) akkor valószínűleg tarthatod a fordulatszámot 1500-as érték körül. Ha gyorsítasz (pl. főútra kikanyarodáskor) akkor lehet egy kicsit "kihuzatni" felváltás előtt, hogy jobban menjen a gyorsulás.
A váltást fordulatszám és motorhang után érezni kell. Majd megszokod.
Az oktatóval meg beszélgess! Egész nyugodtan, ne azt várd, hogy majd ő mondja. Ha valamit nem értesz inkább kérdezz!

1-esbe SOHA nem váltunk vissza, csak és kizárólag ha már áll az autó és el akarsz indulni.
Ha lelépnek elég és meg kell állni akkor fékezel, amikor kell akkor kuplungot kinyomod és mikor megálltál üresbe váltasz, a fékről pedig nem lépsz le egész addig amíg nem akarsz indulni. Akkor teheted 1-esbe és indulhatsz.

7:
Kizárólag fordulatszámra sem építhetsz, ugyanis azonos fordulatszámon nem mindegy, hogy emelkedőn vagy lejtőn mész éppen, nyár van vagy tél, hideg-e még a motor vagy már nem az.

Nem akarlak kiábrándítani, de ismerőshöz már eleve el sem kellett volna menni. Tudod milyenek az emberek, ismerőssel/rokonnal szemben sokan többet megengednek maguknak, mint egy idegennel szemben akár.
Ha megharagszik, megharagszik, mondd el a szüleidnek hogy ordibál veled, és nem tanít meg semmire.
Ha tovább erősködnek akkor meg mondd, hogy inkább befejezed az egészet, ha nem hagynak oktatót váltani, majd saját magad összegyűjtöd inkább a pénzt rá és akkor olyan oktatóhoz mész, akihez te szeretnél.
El van tájolva a tanárod, hogy kiabál veled, mert nem te vagy érte, hanem pont fordítva...
De a kérdéshez:
Az autó hangját figyeld. Ne üvöltsön a motor, de ne is hörögjön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!