Ki lenne a hibás?
Szituáció: párhuzamos közlekedésre alkalmas út. Belső sávban haladsz a megengedett sebességgel egy ponyvás kisteherautó mögött. A kisteherautó indexel és kimegy a külső sávba, mert balra kanyarodás céljából egy másik jármű áll a belső sávban. Ezzel a manőverrel ő az utolsó pillanatig várt, a megengedett 70 km/h sebességgel haladva már nem tudsz megállni a kanyarodó mögött. Neked nincs lehetőséged ugyanígy kitérni, mert egy újabb autó halad melletted így beleszaladsz a balra kanyarodóba hátulról.
Ki lenne a hibás?
Igen, szabályosan kanyarodik balra.
Követési távolság megválasztását az előttem haladó jármű és annak sebessége alapján teszem. Azaz, ha a kisteherautó vészfékezik még lazán meg tudok állni mögötte. Viszont mivel utolsó pillanatban kitér, olyan mintha fékút nélkül 0-ra változna a sebessége.
Másodpercenként 19,5 métert teszel meg ezen a sebességen. Nem írok hozzá kommentet.
De!
Ha előtted volt mondjuk 3 méter szabad tér, a kisteher legyen 5 méter hosszú, az 3+5=8, és nem nulla.
Egymásodperces követés esetén 19,5+5+ami a kisteher előtt volt.
6-os vagyok.
Az ilyen ráfutásos baleseteknél szinte mindig a hátsó a hibás. Maximum akkor nem hibás a hátsó ha egy másik jármű nem adja meg neki az elsőséget, és féktávon belül vágódik ki elé mondjuk egy kereszteződésben.
KRESZ 26.§. (4) A jármű sebességét úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül
Nem a követési távolság miatt leszel hibás, hanem relatív gyorshajtás miatt.
4: neked csak hirtelen fékezésre kell felkészülnöd. Ütközésre nem.
27. § (1) Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni.
"Ha a teherautó az utolsó pillanatban ki tud térni akkor a mögötte haladó is ki tud térni ha tartotta a követési távolságot a teherautó mögött."
A helyzetleírás szerint erre nincs lehetőséged, mert melletted egy jármű halad. Azaz vagy fékezel vagy teljes gázzal rohansz bele.
Egyébként szerintem is engem hoznának ki hibásnak a helyszínelők, de ez kicsit "belevittek a rosszba" helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!