Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Behajtani tilos, kivéve...

Behajtani tilos, kivéve célforgalom. Számít, hogy parkolás után hová megyek?

Figyelt kérdés

Ma egy olyan utcában parkoltam (várakoztam), ahová ki volt írva, hogy mindkét irányból behajtani tilos, kivéve célforgalom. Egy teljesen szabályos várakozóhelyre tettem az autót. Majd amikor visszaérek, egy "kedves" helybeli nyomtatott papírját találtam meg a szélvédőn: "Ön a KRESZ 14.§ (1)bek. n. pontját (3) bekezdését megsértette, Mindkét irányból behajtani tilos, kivéve célforgalom. Ön nem az xy utcában lévő cél elérése miatt parkol itt. A következő alkalommal feljelentem a közterület felügyeletnél. Egy lakó"

Namost: én megnéztem a KRESZ-t a jogtárban, a célforgalmat nem úgy vizsgálja, hogy az is számítana, hogy a várakozó gépjárműből gyalog hová megy az ember. Az én olvasatomban a "Behajtani tilos, kivéve célforgalom." annyit tesz, hogy átmenő forgalomként nem szabad behajtani, de ha leparkolok, máris célforgalom vagyok. Tehát szerintem a közterület de akár a rendőrség is elküldené a kedves lakót.

Vagy rosszul tudom?

2013. júl. 26. 17:13
1 2
 11/14 nitro1 válasza:

10-esnek: a szöveged szerint "a behajtási tilalom nem vonatkozik arra a járműre, amelynek úti célja a táblával megjelölt úton van"

A járműnek a célja a táblával megjelölt úton volt (parkolás), a sofőrről vagy az utasokról egy szót sem szólt a szabály...

2016. aug. 2. 13:33
 12/14 anonim válasza:
Nekem az oktatóm azt mondta, hogy ez annyit jelent, hogy megállás nélkül nem hajthatsz végig az adott útszakaszon, tehát kötelező megállni. Ha nem állsz meg ,akkor vagy szabálytalan, és ha ezt látja mondjuk egy rendőr, akkor meg is büntethet azonnal.
2017. jan. 11. 19:33
 13/14 A kérdező kommentje:
Azóta beszéltem kresz oktatóval is, közteresekkel is és valóban az van, amit a 12es ír. De aztán hogy gyalogosan hova megyek el a kocsitól az már közlekedési szabálysértési kategória.
2017. jan. 18. 10:02
 14/14 A kérdező kommentje:
rossszul irtam, helyesen: az már nem kölekedési szabálysértési kategória
2017. jan. 18. 10:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!