Autópályán lehet jobbról elhaladni másik autók
mellett?
Figyelt kérdés
heves vita alakult ki emiatt a kérdés miatt. véleményem szerint tilos jobbról elhaladni és előzni is autópályán. a barátom szerint pedig előzni tilos, de elhaladni azt szabad. M1-es autópályán egy emelkedőn a kaptató sávban ment el mellettünk jobbról egy autó, és ez volt a vitás kérdés. olyan ideges lettem, hogy majdnem leszálltam a buszról, de kinek van igaza?
Elsősorban ott kezdődik, hogy jobbra kel ltartani, és máris tudunk balról gond nélkül előzni.
2013. máj. 18. 18:54
12/19 anonim válasza:
Ha a jármű lassabban halad, mint a maximált sebesség, akkor igénybe kell vennie a "kapaszkodó" sávot, vagyis a buszvezető szabálytalan volt. Ha több sávos az út, akkor a jobb szélső sávban kell haladnia, beleértve a kapaszkodó sávot is. A másik kocsi is szabálytalan volt, de a ti sofőrötök által volt akadályoztatva.
2013. máj. 20. 02:45
13/19 anonim válasza:
Tök mindegy, hogy akadályoztatva volt-e, vagy sem, szerintem az egyik legbalesetveszélyesebb manőver a jobbról előzés. Normál helyzetben ugyanis a tőled balra eső sávban számítasz nálad gyorsabban haladókra, ez a városi, párhuzamos közlekedésre alkalmas utakat kivéve mindenhol így van, alaplogikája a közlekedésnek. Persze kifelé is érvényesek a sávváltás alapvető szabályai, de azt elég szar a bíróságon elmagyarázni a jobbról előzéssel balesetet okozó sofőrnek, hogy "hát igen, ha a balesetben elhunyt gépkocsivezető belenézett volna a jobb tükörbe, maga sem ülne most a vádlottak padján".
2013. máj. 21. 22:46
14/19 anonim válasza:
El lehet haladni autópályán is ,ha a belsőben mennek pl 100-al ,te meg a külsőben 130-al haladsz folyamatosan. Persze aki a belsőben folyamatosan lassan megy az szabálytalan! És?? Akkor megáll az élet? Az említett helyzetben is a busz volt szabálytalan mert neki a kapaszkodósávon lett volna a helye. De aki szerint nem szabad elhaladni mellette az mit csinálna ? Befékez gyorsan ő is 100ra - bevág a belsőbe a lassú mögé és vonatoznak amíg a szem ellát? Vagy beáll mellé 100ra és lezárják a pályát, mert tilos előzni?
Ez kb olyan mintha valaki szabálytalanul záróvonal mellett parkolna , hogy nem férsz el mellette csak ha a vonalra hajtasz , és nem mernél rámenni ,inkább leállsz és hazagyalogolsz vagy megvárod míg előjön a tulaj.
2013. máj. 24. 15:50
15/19 anonim válasza:
Tévedsz utolsó!Azért mert esetleg a busz nem huzodik jobra,hogy balról előzni tudj,nem jelenti azt,hogy neked szabálytalanul jobról megkéne előznöd.Hogy mit csinálnék? refivel jeleznék neki,hogy én gyorsabb vagyok nála engedjen el.
2013. máj. 24. 16:42
16/19 anonim válasza:
És ha nem enged? Akkor km-eken át vánszorogsz mögötte? Én nem szoktam,meguntam már ezeket, de ki hogy akarja...
2013. máj. 24. 16:50
17/19 anonim válasza:
Akkor pitmanőver lol
2013. máj. 24. 17:16
18/19 anonim válasza:
Viccet félretéve én nemelőznék jobbról mert nagyon veszélyes.Egyébként az M1-es pálya 2 sávos a kapaszkodó sáv az a harmadik sáv,ha a busz nem megy ki a kapaszkodóba és az első sávot használja,akkoris még ottvan a második sáv balról.Ez a szabály és ez a megszokott közlekedés módja kár ezen vitatkozni.
2013. máj. 24. 17:23
19/19 anonim válasza:
Erősen véleményes a kérdés.
Aki előzött még jól is járhatott el, ha ezzel egy veszélyes szituációt zárt ki. Mivel a busz szabálytalanul lassította a forgalmat, dynomen helyzetet teremtett az autópályání! Ahol tudvalevő, hogy a túl lassú közlekedés is veszélyes, pláne ha egy busz nem veszi figyelembe, hogy le kell húzódnia!
A KRESZ hiányossága viszont, hogy nem definiálja a pl. a dupla sávváltás "hosszát". Mert mitől dupla egy sávváltás? :) Hisz először a középső sávba vált, nyilván ott halad valamennyit, és utána vált a belsőbe. Akkor nem is dupla, hanem egyesével szép szabályosan csinálta, csak kettőt egymás után? :) HA folyamatosan indexelt közben, - nyilván a tükröt is nézte, körültekintően járt el - ebben nem látok problémát.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!