Az nem baj, ha nappal is felkapcsolom a világítást nem?
Lakott területen kívűl amúgy is kötelező.
De oktatóm azt mondta, hogy "minek kapcsolod fel? Süt a nap!"
De én szeretem, hogy jobban észrevesznek.
Azt utálom, mikor valaki fekete/szürke kocsival jön borult, felhős, időben, és ha egy pillanatra nézek el arra, alig lehet észre venni.
Szóval azzal nincs gond, ha égetem a világítást nappal is nem?
Nincs vele baj. Lakott területen kívül még nappal is kötelező a tompított fényszóró használata. És nem is jön rosszul: nem csak a fekete vagy szürke autóknál hasznos, a többi autó is jobban látszik. Most jönnek majd a sólyomszemek, akiknek erre semmi szükség, mer' ők jól látnak és aki nem lát úgy, az adja vissza a jogosítványát. Nos, tényleg: szemből jól lehet látni a kivilágítatlan autót is - de a tükörben már nagyon jól jön a világítás.
Tehát nem baj, ha tompítottal közlekedsz, de ne vidd túlzásba: nincs szükség távfényre (legalábbis autón, a motorosok erről mást mondanak, én meg nem értek hozzá) és ködfényszóróra fényes nappal, tompítottal is látszik az autó. Sőt, a jogszabály újabban a DRL-lel is tud mit kezdeni.
Az egyáltalán nem baj ha ég a fényszóró, de értelmetlen, fényes nappal lakott területen belül. Persze ha lakott területen kívül vagy már kötelező, még fényes nappal is, a sötétebb autókat meg észre lehet venni nappal kivilágítás nélkül is, persze, de majd úgy is hozzáfogsz szokni.
Az oktató meg azért mondja hogy kíméljétek az izzót, egyrészt, meg másrészt tanuld meg hogy nappal városon belül nem kell a lámpa.
Neked is írom, de annak is, aki szerint városban nem fontos: Ha nem érdemes világítani fényes nappal, akkor miért kötelező az új autókat nappali menetfénnyel gyártani, ami a motor indításával felkapcsolódik. Csak nem hülye az e sok mérnök, meg jogász, akik ezt kitalálták?
Az én kocsim is szürke, s mindig világítok. Anno az oktatóm szürkületben sem engedte felkapcsolni, pedig már mindenki villogott, meg mutatták a jelet a felkapcsolásra. De mégsem…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!