Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért NEKEM aki az ÚTON HALAD...

Miért NEKEM aki az ÚTON HALAD kell arra ügyelnem, hogy a parkoló autókból ne nyissák ki az ajtót?

Figyelt kérdés

Kicsit felháborodva érzem magam. Az oktatóm mindig rámszólt, hogy miért megyek el az autók mellett olyan közel. Rám nyithatja bárki az ajtót.

De ne nyissa! Nézzen bele a tükörbe!

Nem megyek el a kocsik mellett szorosan, de nem "1 ajtó nyitásnyi távolságra..."

De miért én ügyeljek arra, hogy valami felelötlen kicsapja az ajtót amikor jónak látja?

Ha az üt mellett elindulok, és nem figyelek rá, hogy jönnek, vagy parkolás közben kimegy az autó része az útra, és nekem jönnek akkor az nem adtam elsőbbséget az úton haladóknak...

Ha kinyitják az ajtót RÁM aki az úton HALAD miért lennék már én felelős?

Ő nem figyelt...

Az oktatóm meg akkor is azt mondja, hogy "de ez a szabály..."

Jó, ki találta ezt ki, és miért?

2013. márc. 20. 12:51
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Mert a közutakon nem csak olyanok vannak, akik ismerik és betartják a szabályokat, hanem olyanok is, akik nem ismerik és nem tartják be. Az utakon vannak gyerekek, állatok, esetleg a szélvihar miatt az úttest közepére sodródó reklámtábla.

A közlekedési szabályzatot életszerűen kell értelmezni, de annak betartásával. Gondolkodjunk el: a Kreszben van szó labdáról? Nincs. Akkor mégis miért van az, hogy az egyik legerősebb figyelmeztetés, ami létezhet, egy az úttestre kiguruló labda? Na? Mert igen nagy valószínűséggel lesz majd egy "miértrúgtadkihülyepisti"-ző gyerek, aki pár mp-cel utána kirongyol a bokrok mögül.

Törvény szerint jó eséllyel ártatlanként kerülsz ki az esetből, de együtt kell élni azzal a képpel, hogy kiszáltál, és a kocsid előtt feküdt egy magatehetetlen kis test. Sokan ártatlanul is beleroppannak ennek tudatába.

Ha pedig a legjobb forgatókönyvet is vesszük, nem történik személyi sérülés, egy ajtó ledarálása miatt egy ideig nélkülözöd az autód, utánajárások, munkahelyről elkérezések, ha kissé kopott volt az autód, az új festés eltér majd, más árnyalatú az új lámpa stb.

És mindezt annyiért, hogy fél méterrel távolabb haladsz el tőle. Tedd mérlegre a két dolgot!

2013. márc. 22. 13:47
 12/14 Dörmögő ***** válasza:
100%

Kinyithatja az a hátsó ajtót egy 4 éves gyerek is.

Meg különben is, ha olyan az idegállapotod vezetés közben mint ami a kérdésből lejön, akkor te nem vagy alkalmas közterületen emberek közt vezetni.

2013. márc. 22. 14:04
 13/14 Alex Fly ***** válasza:
100%

Egyszerű: a KRESZ a közlekedésben résztvevők viselkedését írja elő.

Azt, hogy a gépjármű vezetőjének meg kell győződnie arról, hogy nem lesz gebasz, ha kinyitja az ajtót.

DE éppenséggel szállíthat utast is, aki nem minden esetben van tisztában ezekkel a szabályokkal -ráadásul a hátsó ajtóknál nem igazán elterjedt a visszapillantó tükör...

Emiatt viszont a mellette elhaladó jármű vezetőjének kell ügyelnie arra, hogy ne történjen baj.

Kaotikusnak tűnik, de alapvetően logikus: a járművek vezetőinek ismerniük kell a szabályokat, míg egy utason ezt nem lehet számonkérni.

De konkrétan a KRESZ §3 (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles...

c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse...

És ez vonatkozik az éppen ajtót nyitóra és a mellette elhaladóra is.

2013. máj. 10. 19:45
 14/14 anonim ***** válasza:
A pár évtizedes vezetés alatt csak egyszer nem néztem a tükörbe, és úgy nyitottam ki az ajtót. No mindjárt el is vitték. Igaz a fazon vadul telefonált, már nem volt lehetősége megmenteni a helyzetet. Nagyon rosszul esett a dolog.
2013. máj. 11. 05:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!