Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » KRESZ kérdés, Sürgős (? )

KRESZ kérdés, Sürgős (? )

Figyelt kérdés

Szituáció: Holnap lesz a vizsgám (B), kérdés:

Gyalogos átkelőhelyen forgalmi okokból meg lehet állni?

Helyzet: Be nem látható útkereszteződésbe érve a zebra előtt megállva nem látni közlekedő forgalmat, azonban elindulás után a közeledő autó miatt nem lehet áthaladni, az átkelőhely meg pont a metszőpont mellé van felfestve.

Szóval ekkor meg kell állnom, de az oktatóm kavar össze-vissza, szerinte még forgalmi okokból sem lehet megállni zebrán.

Akkor hogy a fenéb reagáljam le az ilyen helyzetet?

2013. febr. 19. 18:41
 1/6 anonim ***** válasza:
Ne állj meg, csak menjél át rajta _nagyon_ lassan, és várd meg amíg elmennek az autók keresztbe ;) Ebbe nem köthetnek bele.
2013. febr. 19. 18:59
 2/6 anonim ***** válasza:
Figyelj. Ha máshogy nem látod be a kereszteződést, akkor rá kell menned a zebracsíkra. Ha jön valami meg kell állnod, nem mész neki. Tehát meg szabad állni forgalmi okokból. Egyetlen olyan jelzés van, ahol forgalmi okokból is megállni tilos, az a sárga csíkozású útburkolattal ellátott út. Pl. vasúti átjárókba raknak ilyeneket.
2013. febr. 19. 19:14
 3/6 A kérdező kommentje:
2. Igen, én is úgy gondolom, hogy ezzel tévesztheti össze az oktatóm, csak nem akartam "kimondani" a válaszok előtt. Arra tényleg van szabály, hogy vasúti átjáróban még forgalmi okokból is tilos megállni. Ha látom, hogy nem tudok áthajtani rajta, meg kell állnom előtte és kész.
2013. febr. 19. 19:30
 4/6 anonim ***** válasza:
Második vagyok. Esetleg még annyit célszerű megtenni, hogy a várakozó gyalogost átengeded, ha van, utána már senkit nem zavarhatsz azzal, hogy ott kellett megállni. Nekem anno így tanították.
2013. febr. 20. 08:13
 5/6 anonim ***** válasza:

Ez sajnos tipikusan az az eset, hogy sehogy sem jó. Elméletileg zebrán forgalmi okból sem szabad megállni. Ez egyszerű eset, amikor látod, hogy előtted a zebra, de a zebra előtt már ott várakozik a zöld jelzésre egy másik autó. Egyértelmű hogy nem mész rá.

Itt viszont az írásod alapján csak úgy lehet megoldani biztonságosan, ha az autó a zebrán esetleg megáll. Nem hinném hogy a vibi elvárja, hogy félig betold az autót a kereszteződésbe, esetleg éppen egy busz elé, csak azért hogy ne legyen a zebrán az autó. De ha ennyire kavar az oktatód, akkor kérd meg udvariasan, hogy mutassa meg helyesen hogy kéne megoldani.

Nem tudom, hogy a gyalogosátkelő felfestésére milyen szabályok vannak, de szerintem beláthatatlan útkereszteződésnél a kereszteződéstől legalább 5m távolságban kéne felfesteni.

2013. febr. 20. 08:20
 6/6 A kérdező kommentje:

Sikerült a vizsga:)

Természetesen miért is ne fogtam volna ki egy ilyen helyzetet... Nem álltam meg, hanem hangya gyorsasággal szépen gurultam amíg el nem haladtak keresztben.

2013. febr. 20. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!