Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mekkora szemétség, ha szirénáz...

Mekkora szemétség, ha szirénázó jármű mögött megyek?

Figyelt kérdés

Nem lépi se Ő se én át a sebességkorlátozást, nem megyünk át piroson, és nem lépem át a záróvonalakat.

Ha betartom a KRESZ szabályait, mehetek a megkülönböztető jelzést használó jármű után, ha ezzel nem veszélyeztetem mások épségét?

2013. jan. 29. 17:48
 1/6 anonim ***** válasza:
Na erre kivancsi vagyok,én úgy tudom nem hasznalhatod ki ezt a lehetöséget.
2013. jan. 29. 17:57
 2/6 anonim ***** válasza:
91%

Szirénázó jármű nem tartja be a sebesség határt,annál jobban siet.

Egyébként tilos,ugyanis a követési távolságot nem tartod be.És ha mondjuk benne dolgoznak(pl mentős autó)és hirtelen fékeznek,te beléjük csattansz mivan?Ja,hogy te olyat úgy sem teszel....

2013. jan. 29. 18:00
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Erről a KRESZ (avagy: 1./1975. KPM-BM együttes rendelet, ha megkeresnéd) is rendelkezik, mégpedig az alábbi módon:

"42.§

(3) Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával."

Tehát a megkülönböztető jelzéseit használó jármű mögött elméletileg kellően nagy követési távolság megtartása mellett haladhatsz. Rátapadni nem szabad, csak mehetsz mögötte, mint egy más, "mezei" jármű mögött. Már ha tudsz, mert a megkülönböztető jelzéseit használó jármű általában nem azért szokott villogni és szirénázni, hogy elbűvölje a sofőr közelben lakó barátnőjét, hanem azért, mert siet. És mikor siet, akad, hogy túllépi a sebeséghatárt (bár ez nem mindegyik járműre jellemző), áthalad a záróvonalon, figyelmen kívül hagyja a piros lámpát. Ő ezt megteheti, te viszont nem, mert megsérted a KRESZ szabályait. A felvázolt helyzet tehát eléggé életszerűtlen.

Hogy szemétség-e vagy sem? Nem az én tisztem eldönteni. Ha azt írom, hogy szemétség, akkor úgyis az lesz a válasz, hogy nem zavarja a mentőt/tűzoltót/rendőrt az, ha mögötte mész, mert mehet nyugodtan, te nem fogod vissza. Ha meg az ellenkezőjét, akkor valaki úgyis meggyőz arról, hogy ez stresszeli a sofőrt, hibázni fog és fékezésnél fel lehet kenődni a szirénás autó hátuljára. Erre meg majd jönnek a sportfutóműves BMW-sek, akik megmondják, hogy az ő autójuknak feleakkora a fékútja, mint bármelyik másnak és 0,02 másodperc a reakcióidejük, ezért ők biztonságosan meg tudnak állni bárki mögött.

Felesleges ilyen meddő vitákba belemenni.

2013. jan. 29. 18:53
 4/6 anonim ***** válasza:
0%

Ezerszer mentem már mentő után,nemtudom mit sípol itt a sok "hozzáértő"..

Persze a hülyéjének egyből az jut eszébe,hogy egy m-es követési távolság..

"mivan ha fékez"..milenne B+,én is fékezek...

2013. jan. 30. 14:59
 5/6 anonim ***** válasza:

akkor peched is lehetett volna,mert a mentő nem 50-nel cammog faluba/városba ha megkülönböztető hang-és fényjelzést használ és ők nem kapnak csekket Vas megyéből de te igen.meg lakott területen kívül se 90-nel hajt az tuti.más ha csak egy esetkocsival akadsz össze,vagy betegszállítóval,mert ők általában szabályosan közlekednek.de rohammentő az biz nem.

a kérdés költői,mert még szerintem senki se látott szirénázó mentőt/tűzoltót/rendőrt piros lámpánál állni,feltéve ha nincs egy balf@sz a kereszteződésben,aki szerencsétlenkedik és feltartja.

2013. jan. 30. 17:30
 6/6 anonim ***** válasza:
Én a szentendrei úton szeretem kifogni a mentőt,mert általában 45-tel cammognak a belsőben is /a római magasságában/,ha viszont beállok egy mentő mögé,még a megengedett 70-nel it tudok haladni!
2013. jan. 30. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!