Hogyan használjátok az automata váltót?

kinyomócsapágy.. kupplung... igen, a megfelelő autóban ilyenek vannak..
az általam használt (új)automata kocsik(is) régi, hagyományos hidraulikus váltókkal üzemelnek...csak D, oszt jónapot... hosszabb várakozásnál P és mor leáll.
természetesen sokféle (fél)automata váltó létezik, nem árt pontosítani. Mindenesetre menetnél csak D, hosszabb várakozásnál P.mint ahogy az elején írták, az N csak javításnál, és árokból kihúzáskor kell...a gyorsabb melegítés miatt tanácsos D be tenni fékezés mellet(természetesen) Amíg a motor és a hűtővíz hideg, addig a váltó amúgy sem kapcsol magasabb fokozatba, akárhogy padlózza a kuncsaft...
pirosnál nem "teszem ki" P be, mert az nem arra való.
"Kérdező, most az érdekel, hogy miként illik üzembiztosan használni az automatás autót, ... vagy csak az érdekel, mi hogyan használjuk?"
Átlátsz rajtam mint sajtos szendvics a folpakkon. Jóindulatúan arra gondoltam -magamból kiindulva- hogy hogyan lehet a legkímélőbben használni az autót. Azaz, amikor a váltós autót üresbe tenném, tegyem-e ugyanezt az automatánál.
(ha számít: a váltó egy honda jazzben van, 2006-os, 7 sebességes, és lehet manuálisan is használni. Nem tudom hogy hívják, ennyit tudok róla.)

Nah. Most már tudom.
Az a Honda Jazz véletlenül nem CVT-s és "pszeudo-fokozatok" vannak a váltóján. Azaz fokozat mentes és úgy tesz mintha diszkrét fokozatok lennének, vagy azt csak a Mazda tudja?
Nem ártasz vele, ha mindig D-ben van, csak fárasztóbb hosszan nyomni a fékpedált, meg hallottam olyan autóssal, akit ez idegesített. Mármint, hogy az előtte lévő autós állandóan a fékpedálon áll, hosszabb megálláskor is. Ha hosszabb időre állsz meg, akkor érdemes kitenni neutral-ba vagy P-be, de csak ha nagyon enyhe emelkedőn vagy.

ne tedd üresbe... csak D, aztán nyomás. Ha megnézed az emerikai, kanadai, ausztrál,stb filmeket, este minden autónak folyamatosen ég az óriási féklámpája...igaz ők régi automatások, nem úgy mint itt egy-két autós, aki nem érti miért tapossa az előttelevő a féket...
még egy amerikait sem láttam, hogy üresbe tette volna...
egyébként az egyik legjobb autód van...ne tedd tönkre a kapcsolgatásokkal...

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!