A mentősnek mennyire kell körültekintőnek lennie egy kereszteződésben?
Ma Budapesten voltam szemtanúja annak,hogy a villamos sínen jött egy forgalmas kereszteződéshez közeledve egy BMW (!) mentőautó rohadt gyorsan , sőt a kereszteződés előtt még nagyobb gázt adott a sofőr mivel a vele párhuzamosan haladó autósoknak éppen akkor váltott a lámpa pirosra, de mire elért a kereszteződéshez már piros volt az ő irányból érkezőknek és a többi autó meg is indult a kereszteződés másik irányából, de ennek ellenére teljes gázzal látszólag 0 körültekintéssel áthajtott a mentőautó.Nem akarok hazudni, mert nem egészen tudom meghatározni mennyi volt a sebessége, de nem tartom kizártnak a 140-et sem ami a körülményekhez képest rohadt sok.(mert autópályán oké,de a belvárosban?!)
A gyalogosok felfigyeltek rá, de az autósok akik megindultak a kereszteződésben azok közül szinte senki sem látta (talán hallották,hogy valahonnét jön valami).
Ha egy autó előbb beér a kereszteződésbe nem tudom mi lett volna, de tuti,hogy valaki meghal...vagy ha egy gyalogos lelép a sínre...kívülről nézve félelmetes volt, és én eddig mindig azt láttam,hogy a mentőautó teljesen lelassít,a sofőr körbenéz és csak akkor halad át a piroson...
BMW mentőautó tudomásom szerint nincs.
Egyébként ha nem beteget szállítanak hanem esethez vonulnak akkor tépnek, nem véletlenül megy a sziréna meg a fényhíd. Kereszteződésben meg egyértelműen úgy ítélte meg hogy még át fog érni, komoly kiképzést kapnak a sofőrök, hidd el nem ész nélkül mennek.
Ha nem fért volna át bele se ment volna a kereszteződésbe, nem az az életcélja hogy tetőre rakjon egy rohamkocsit.
A megkülönböztető jelzés használatára jogosult járművek vezetőinek is maximálisan körültekintőnek kell lenniük minden forgalmi helyzetben, csak ök figyelmen kívül hagyhatják a közlekedési jelzőlámpa tilos jelzését, valamint a sebességhatárokat és egyéb korlátozásokat is, akár egyirányú utcába is bemehet fordítva a forgalommal szembe, mivel az ő részükre mindenkor elsőbbséget kell adni és szabad utat biztosítani.
Egyedül a vasúti átjáró tilos jelzése vonatkozik rájuk is.
Egyébkét nézd meg, ezt csinálják mindennap, nem kis tapasztalatuk van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!