Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Szerintetek jó, hogyy a...

Szerintetek jó, hogyy a zebrán a gyalogosnak van elsőbsége?

Figyelt kérdés

Nem a gyalogosok ellen beszélek, én is szoktam gyalog közlekedni.

A zebra szolgálhatna csak arra, hogy a gyalogosok ne összevissza mindenhól keljenk át az úttesten, hanem csak a kijelölt helyen. De a gyalogosok miatt meg kell állni az autóknak. Egy gyalogos könnyebben megáll, mint a 1.2 tonnás autók, melyeknél a megállás-gyorsítás többletfogyasztással jár, és így még a levegőben is több a szmog. Ahol nehéz átkelni a sok autó miatt, ott lámpa irányíthatná a gyalogos átkelést.

2012. nov. 19. 10:27
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
74%

Jó, különben sosem engednénk át őket... :P

Félretéve a viccet: a forgalmas helyeken mindenhol lámpánál vagy körforgalomnál van a zebra, ahol egyébként is le kell lassítani/megállni.

2012. nov. 19. 10:36
 2/22 anonim ***** válasza:
76%
A sok szemét gyalogos csinálja a szmogot a városban, hallatlan! Vezessük be, hogy páros heteken a magánhangzóval kezdődő keresztnevűek, páratlan heteken meg a mássalhangzóval kezdődő keresztnevűek mehetnek az utcára, az Yvette-ek meg a Xavérok meg soha!
2012. nov. 19. 10:48
 3/22 A kérdező kommentje:
Igazad van, de elsősorban kissebb városokra gondoltam. A mi városunk 30000 lakosú, és egy ekkora városban nincsenek lámpák.
2012. nov. 19. 10:49
 4/22 anonim ***** válasza:
83%
Már ne haragudj de igenis jó hogy a gyalogosnak van elsőbbsége. Amikor zöld lámpát kap a gyalogos és átmegy a zebrán akkor is elütik. Ha nem lenne zebra akkor akár órákig állhatna esőben, fagyban, hóban a gyalogos míg az autós a meleg autóban élvezi az egészet, Amúgy meg ha nem őrült módjára vezetnének az autósok a városban akkor könnyen meg tud ő is állni.
2012. nov. 19. 11:11
 5/22 anonim ***** válasza:
27%

"A mi városunk 30000 lakosú, és egy ekkora városban nincsenek lámpák" - akkor vagy a forgalom nem indokolja, vagy nincs rá pénz.

Én a közeli 14000 lakosú, nagyon forgalmas kisvárost tudom felhozni példának, ott két főút megy keresztül (É-D és K-Ny irányokban). Összesen talán 15 zebra van ami a főutakra esik, ebből 10-et lámpához/körforgalomhoz tettek - ezek gyalogosok szempontjából forgalmas helyen vannak (a központban), a többi kevésbé.

Egy kis előretekintéssel kezelhető a gyalogosok átengedése, pl. nagyobb helyet hagysz az előtted menő autótól, akkor ott a gyalogos át tud lépni, nem is kell megállnod.

Egyébként szerintem megfelelő a szabályzás, a szmogért felelős anyagokból pedig sokkal többet bocsájt ki szilárd tüzelőanyagos fűtés, pl. amikor a szomszédom bedurrant szénnel a kazánba, aztán rávágja még a kilyukadt gumicsizmáját is... :/

2012. nov. 19. 11:48
 6/22 anonim ***** válasza:
55%
És mégis mekkora szmog van abban a 30000-es városban, ami ennyire indokolná a közlekedés Európa-szerte egységes irányelveinek felülbírálását?
2012. nov. 19. 14:20
 7/22 JanoviczkiFerencné ***** válasza:
0%
Na akkor leírok egy esetet: Pesten a XV.ker-ben mentem a járatommal (BKV). Kezdőként megálltam a zebránál, ahol egy öreg bácsi akart átmenni. Mögöttem a 3. kocsi kielőzött és a bácsi előtt egy cm-re állt meg. A bácsi elesett, de szerencsére semmi baja nem lett (persze volt mentő, helyszínelés, jött a garázstartalék, utasátszállítás stb.) Én ekkortól számítva busszal nem állok meg a gyalogosnak, csak ha nagyon-nagyon muszáj. Sokan azt hiszik azért áll meg a busz mert ott a megálló. Tehát szerintem ez a szabály így ahogyan most van (mindenáron elsőbbség a gyalogosnak) nem jó.
2012. nov. 19. 14:22
 8/22 anonim ***** válasza:
Utolsónak : Megy mindenki, mint a b@rom, álmodoznak, nem figyelnek. Gáz pedált nagyon könnyű nyomni, amikor meg nem tud megállni, jön a kimagyarázás. Kezdő sofőr vagyok, de a busz mellett mindig kellő körültekintéssel megyek el, bármikor kiléphet egy gyalogos, erre szerintem illik figyelni. /XV. kerületi vagyok és elég sűrűn kell átmennem a Bosnyákon, ahol ugye van egy pár busz/
2012. nov. 19. 15:31
 9/22 A kérdező kommentje:
Nálunk nincsenek jelzőlámpák. Ha gyalog megyek át a zebrán, hiába van elsőbbségem, mindenféleképpen megállok az út szélén, mert meg kell győzödnöm arról, hogy az autó megáll-e. Ha kilépek elé, és nem áll meg, én sérülök meg, és komolyabb bajom is lehet. Egy ilyen kissebb városban, ahol vannak elkerülő utak is, nem olyan nagy a forgalom, nem kellen sokat várni az átkelésre. És ha nem nekem lenne elsőbbségem, hanem az autónak, mindenféleképpen elengedem, és nem lépek le elé bízva abban hogy megáll. Ebből már nagyon sok baleset volt.
2012. nov. 19. 15:48
 10/22 anonim ***** válasza:
Eleve benne van a KRESZ-ben, hogy zebra előtt álló járműre fokozottan figyelni kell. És ha valahol végképp számítani lehet gyalogosra, hát az a megállóban álló busz környéke. Úgyhogy nem a KRESZ-szel van a baj, hanem az arra magas ívben sz*ró vadbarmokkal. És ez ellen végképp nem használ, ha megfosztjuk elsőbbségüktől a gyalogosokat, sőt, onnantól kezdve elég érdekes lenne elvárni tőlük, hogy csak ott keljenek át, ha egyszer semmi előnyt nem biztosít az ötletszerű úttesten átkacsázáshoz képest.
2012. nov. 19. 15:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!