Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Úttesten áthaladó bicikli...

Úttesten áthaladó bicikli úton meg kell e adni az elsőbbséget az gyalogosnak is (nem tol biciklit)? Illetve zebrán elsőbbséget kell e adni az azon áthaladó biciklisnek is (ül a biciklin)?

Figyelt kérdés
2012. júl. 17. 16:08
 1/8 anonim ***** válasza:
46%
Én nem vagyok valami nagy kresszjogász, de én úgy tanultam, hogy a bicajos csak akkor gyalogos, ha tolja a kerót, különben a biciklisekre érvényes szabályok vonatkoznak rá, tehát a zebrán nem hogy nincs elsőbbsége de meg is kellene büntetni. A gyalognak elsőbbsége van a leírt helyzetben illetve tekintettel arra, hogy a szituáció nem teljesen körbeírt, arra voksolnék, hogy elsőbbsége van.
2012. júl. 17. 16:23
 2/8 anonim ***** válasza:
Az első kérdést nem értem. A másikra pedig a pontos válasz az, hogy nem. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosan közlekedőnek van elsőbbsége. A lábain haladva akár tolhat is biciklit, de rajta ülve nincs elsőbbsége. Akkor sem, ha lassabban halad, mint egy gyalogos, „rollerezik” (Azaz a pedálon állva gurul át).
2012. júl. 17. 16:26
 3/8 anonim ***** válasza:
#1: Óvatosan a büntetgetéssel, sehol sem írja a KRESZ, hogy a zebrán nem szabad áttekerni, de az tény, hogy bringán ülve nincs elsőbbsége.
2012. júl. 17. 19:16
 4/8 anonim ***** válasza:

#3: A zebrához járda vezet. Járdán pedig csak akkor kerékpározhatsz, ha az úttest a kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Tehát már eleve a zebra megközelítésekor szabálysértést valósít meg az a kerékpáros, aki átkeléshez a zebrát használja, feltéve persze, hogy nem tolja a biciklit.

És most akkor válasz a kérdésre: a kerékpárút átvezetésénél nincsen feltétlenül elsőbbsége a kerékpárúton érkező biciklisnek, ezt mindig jelzőtábla szabályozza. Hol a kerékpárosnak van kitéve a macisajt, hol az autósnak, utóbbinak a kerékpárút keresztezésére vonatkozó kiegészítő táblával (bringa szimbólum, alatta a kerékpárút forgalmi irányának megfelelően egy vagy két nyíl). Namármost, aki gyalogosként ilyen helyen kelne át, az eleve illegálisan teszi ezt, de legalábbis semmiképpen sem olyan helyen, ami kijelölt gyalogos átkelőhelynek lenne tekinthető. Tehát elvileg nincs elsőbbsége a gyalogosnak még akkor sem, ha a kerékpárosnak van. Mindazonáltal az óvatosság nem árt, hátha félreértelmezi a helyzetet a KRESZ-vizsgával nem rendelkező gyalogos.

Zebránál pedig a kerékpárosnak nincs elsőbbsége, ha a kerékpárján ül. Eleve nem is kerülhetne oda a nyeregben ülve. Ha gyalog- és kerékpárút vezet a zebráig, akkor meg mellette elvileg kötelezően ott van felfestve a kerékpárút-átvezetés is, de megintcsak ott a macisajt is valakinek. Ha tolja a kerékpárt a bringás, akkor viszont gyalogosnak minősül és át kell engedni.

2012. júl. 17. 21:35
 5/8 anonim ***** válasza:
21:35 A mondókáddal csak annyi a baj, hogy a pesti Andrássy út bringagyalogjánál nem kell messzebbre menjek, hogy olyan zebrát találjak, amelyhez szabályosan érkezik a bringás, és nincs rajta brigaút-átvezetés.
2012. júl. 17. 21:44
 6/8 anonim ***** válasza:

És gyalog- és kerékpárút vége tábla sincs kirakva? Mert akkor szabálytalanul lett kivitelezve az át (nem) vezetés.

Mondjuk - különösen vidéken - nagyon sok szabálytalan kerékpárút-átvezetést, vagy épp átvezetés-hiányt láttam már.

2012. júl. 20. 12:48
 7/8 anonim ***** válasza:
Nincs kirakva bizony. De milyen szabály mondja azt, hogy gyalog- és kerékpárutat nem lehet zebrával átvezetni?
2012. júl. 20. 13:48
 8/8 Bajer ***** válasza:

A gyalogosnak nem kell megadni az elsőbbséget, kivéve a zebrán, a gyalogosoknak szabad jelzésű lámpánál és olyan kereszteződésben, ahol a gyalogos tovább megy egyenesen, az autós pedig bekanyarodik és közben keresztezik egymás útját. Semmi más esetben nem kaphat elsőbbséget(úttest közepén dupla záróvonalon sokszor láthatók).

A bicajon ülőnek a zebrán áthaladáskor már kényesebb az esete. Nem minősül gyalogosnak, de elütni őt sem szabad, viszont rá szabad dudálni. Ha tolná, akkor mindjárt nem lenne gond.

2012. dec. 10. 06:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!