Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ilyen hátsó lámpáért megbüntet...

Ilyen hátsó lámpáért megbüntethetnek?

Figyelt kérdés
Van egy segédmotor kerékpárom ,konkrétabban babetta. Tip top állapotban,egy hibája van hogy a hátsó lámpa egyszer csak kiég. Rengeteg megoldáson törtem a fejem de semelyik nem vezetett eredményre ráadásul libafos az a világítás amit produkál hátul. Elöl erőteljes fénye van +reflektor.A helyzet hogy én kikötöttem a hátsó lámpát sárvédőstül együtt és vásároltam egy 6 ledes hátsó biciklivillogót és egy hozzá való rugalmas felfogatású tartófület így a rázkódástól nem törik le. Mint tudjátok a ledes bicajlámpáknak szép erőteljes piros fénye van és messziről már lehet látni hogy ott megy valami. Tehát kiiktattam a fost sem érő lámpámat és egy bicikli villogóval helyettesítettem, ellenőriztem esti körülmények közt és messziről is 500-800 méterről is nagyon jól látni hogy ég a hátsó lámpa vagy ha villog még jobban feltűnő. Szóval ezért a lámpáért megbüntethetnek ha ellenőrzést kapok közúton? Csak mert simán tudnám azt mondani ami mellesleg igaz is ,hogy feltűnés nélkül égnek i az izzoim hátul és az sokkal baleset veszélyesebb (mert már jártam így hazafelé hogy csak úgy kiégett az izzó és nem vettem észre) .

2012. júl. 5. 10:35
 1/8 anonim ***** válasza:
45%
féklámpa nem volt a "fos" lámpában? azért szólhatnának igazán, plusz ha éppen a mögötted haladó szemébe világít.
2012. júl. 5. 10:48
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Az nem baj, hogy ledes a hátsó lámpa, de ne villogjon, mert az szabálytalan!
2012. júl. 5. 11:06
 3/8 A kérdező kommentje:
Nem volt benne féklámpa,és féklámpakapcsoló sincs a fékkaron. Magyarul vettem rá egy biciklilámpát hátulra, néztük autóból is és nem zavaró de észrevenni időben, sokkal jobban látszódok mint a gyári lámpával ami állandóan kiég.
2012. júl. 5. 11:07
 4/8 anonim ***** válasza:
45%
A féklámpa az SMKP kötelező tartozéka, anélkül el sem indulhatsz.
2012. júl. 5. 11:19
 5/8 anonim ***** válasza:

Próbáltál esetleg nagyobb izzót tenni bele?

Az többnyire segíteni szokott a dolgon.

2012. júl. 5. 11:48
 6/8 A kérdező kommentje:
igen tettem bele nagyobb izzót méghozzá nem 6V-5w-at hanem a 12V 21w -at is próbáltam és azt is kicsapkodta. Babettákon nincsen féklámpa legalább is amelyikre gyárilag nem szereltek.
2012. júl. 5. 12:34
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

"A féklámpa az SMKP kötelező tartozéka, anélkül el sem indulhatsz."

Ez így nem igaz!

"A segédmotoros kerékpárokat e rendelet szerint fel kell szerelni:

két, egymástól független vezérlésű üzemi fékszerkezettel, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,

legalább 15 W teljesítményű tompított fényszóróval,

hangjelző berendezéssel, amely lehet kerékpárcsengő vagy egy nagyobb hangerejű más hangjelző berendezés,

adattáblával, mely beütéssel tartalmazza a gyártási számot és az azonosító CM betűjelet, ez lehet közvetlenül a vázba beütve vagy egy külön lemezen, mely oldhatatlan kötéssel van a vázhoz erősítve,

kipufogóval, mely hatásos hangtompítóval van ellátva, hiszen a kibocsátott zaj decibel erősségben minden járműtípusra elő van írva,

piros fényű helyzetjelző lámpával és piros fényű (nem háromszög alakú) fényvisszaverő prizmával, két darab visszapillantó tükörrel.

Fel szabad szerelni:

a) távolsági fényszóróval,

b) féklámpával,

c) irányjelző berendezéssel,

d) a kerekekre szerelhető és a kerékpárra előírt küllőprizmával,

e) a pedállal is hajtható segédmotoros kerékpárt fel szabad szerelni mindkét ol dali lábpedálon elöl és hátul borostyánsárga fényvisszaverővel,

f) kitámasztó berendezéssel.

2012. júl. 5. 12:35
 8/8 Bajer ***** válasza:
6V-os rendszerű gépre csak 6V-os izzókat szabad szerelni. A 12 V-os még jó, hogy kiégett. Amúgy haverom 25-ös MZ-jére szerelt bringákhoz kapható digitális computert mágneses jeladóval mert pontatlan volt a gyári km órája. Simán átengedték a műszakin a nem gyári sebességmérővel is. Babettánál meg az a lényeg, hogy a gyári fényerő meglegyen, se több, se kevesebb.
2014. dec. 16. 12:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!