Autópályán a belső sávban, haladhatok-e 130 km/h-val tartósan, eltekintve a hátsó kerekek kompenzációjától ill. a kisebb útegyenlőtlenségektől, ha nem veszélyeztetek senkit?
Ha ennyire jól ismered a jogszabályt, el is lehet olvasni:
"(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy – lakott területen – távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat."
Ez azt írja, hogy az előzés befejezése után vissza kell térned a jobb oldali sávba, tehát "csak úgy" nem haladhatsz tartósan a belsőben. Ha hosszabb kocsisort előzöl és nem tartasz fel senkit, aki hátulról jönne, akkor haladhatsz egy darabig a belső sávban, de akkor is vissza kell térned a külsőbe előzés után. De ha tele van a külső sáv és nem tudsz biztonságosan visszatérni, akkor maradhatsz a belsőben.
Mondjuk ez a paragrafus nem az autópályára, hanem csak úgy általában a párhuzamos közlekedésre vonatkozik, de az autópályákra is érvényes, mégpedig ezért:
"37.§
(2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni"
Szóval ha nincs tele a külső sáv, akkor nem mehetsz 130-cal a belsőben csak azért, mert neked van a faluba' a legkeményebb autód és ezt mindenkinek meg akarod mutatni.
Az útegyenetlenségeket mondjuk csak-csak értem, bár autópályán kevesebb van, mint a többi úton, de hogy mit akarsz kompenzálni a hátsó kerekekkel, főleg autópályán, 130-cal, azt nem tudom. De szerintem inkább otthon kompenzálj, azt biztonságosabb.
Autópályán 130 km/h-val lehet közlekedni (üzenem az előttem szólónak)! Semmi esetre sem haladhatsz a belső sávban, a manővered végén, lehető leggyorsabban el kell hagyni ezt a sávot.
Sajnos sokan rosszul értelmezik a KRESZ-t, amit hamarosan újraírnak; a városban húzódó 2 x 2 sáv esetén sem lehet haladni a belsőben, ha a külső sáv üres. Illete sokan a külső sávban "előzik" (hagyják el) a belső sávban haladót: ez is szabálytalan, csak sajnos sokan nem foglalkoznak vele mindaddig, míg a rendőr meg nem bünteti őket! A tanulópénzt mindenkinek meg kell fizetni! :)
Nem haladhatsz.
De mit akarsz kompenzálni a hátsókerekeddel? XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!