Miért nincs sok kerékpárosnak esze?
Szóval korom sötét van,és a szerencsétlen bicajos a kb 100.000 ft-os bringájára nem tud venni egy kb 3000 ft-os világítást???
Miért nem bír minden bringás normális,min 100 méterről is tisztán látható első-hátsó világítást rátenni a bringájára??
Nem bírják felfogni,azzal,hogy egy T-gazdaságos 990 ft-os világítást vesz (ez már első,hátsó elemmel!!),csak a saját testi épségét teszi kockára???
Várom minden ilyen "világítást" használó hozzászólását megalapozott indokkal!!!
Hát nekem a 140000ft os bicajomon elég sokáig 600ft-os lámpaszett volt. De annak még mindig van akkora fénye hogy messziről simán látni lehet. És ugye hátsólámpánál ez a fő szempont a tartósság mellett. Első lámpát azóta lecseréltem 6000ft-os lámpára hogy én is lássak ne csak engem lássanak. De a hátsó lámpa még mindig bírja.
Küllőprizma van mindkét keréken, hátsó prizmát meg nem teszek fel mert:1 Hamar letörne 2 Nincs neki normális hely(ösztelós bicaj, üléscsövön meg nincs neki elég hely) Viszont 3M-es fényvisszaverős matricát tettem rá, és meglepő módon jobb mint a 100ft-os prizma :D
Egyébként városba még nem is annyira veszélyes szerintem a kivilágítatlan bicajos. Városon kívül viszont...
Jártam már úgy hogy 90-es tempóval haladva egyszer csak megpillantottam egy sárga foltot előttem. Fék, kormány balra ránt, aztán vettem észre a bicajost(fekete ruhában volt ráadásul). A sárga folt meg valami pedálprizma maradvány volt. Amit ha nem veszek észre lehet el is ütöm...
Pedig a tompított fényszóró eléggé jó a kocsin, mégse vettem volna észre időben.
Álljunk meg...én nem vitaoldalt nyitottam,és nem az autósok-bringások ellentétet akarom még jobban feszíteni....
Csak arra vagyok kíváncsi,miért nem törődnek a bringások azzal,hogy már messziről lehessen őket látni!!
Ha autós nem kapcsolja fel a világítást,rá is vonatkozik,hogy egy......na inkább nem írom le...
Ezzel az egész kérdéssel csak a bringások figyelmét szeretném felhívni,hogy tegyenek meg mindent az esetleges baj elkerüléséért....(szabályok betartása,kellő kivilágítás,védőöltözet!!)
A városi bringázás még veszélyesebb. Még akkor is ha mindenki követi a jelenlegi szabályokat. Egyszerüen a szabályozás rossz vagy még ez is kevés.
Budapest, Andrássy út, jobbszélen a parkoló autók, ezektől balra a bicikliút, még beljebb zajlik az autóforgalom. Mellékutcából hajtok fel az Andrássyra esélyem nincs hogy meglássalak a parkoló autók miatt.
Nálad 100ezer Ft-os világitás, én rutinos vezető, kiemelten figyelek a bringásokra, mégsincs sanszom rá hogy észrevegyelek. Az autóm elejét ki kell dugnom, el kell jutnom addig a pontig hogy az utastér is kiérjen a holtpontból és ki tudjak nézni balra jön e valami, de ilyenkor az autóm eleje már rég rajta áll a bicikliúton. Ezt nem lehet másképp csinálni.
Ha itt egy autós jön, annak az erős fényét már rég látom a betonon, igy várok, biciklisnél ilyet nem látok. Most a biciklis csak fél pillanatra néz ilyenkor félre, épp a csajával beszélget aki jön utána cangával vagy mobilozik kész a baj. Ki a hibás? Én.
És hangsúlyozom hogy én az a vezető vagyok aki gondol velük, tudom hogy kerékpárút van, tudom hogy sanszos jön kerékpáros, lépésben hajtok ki, de még igy is izgulni kell. Esélyem sincs hogy lássalak a parkoló autóktól. Tudod mikor látnálak meg? Ha lenne egy sisakod annak a tetején egy sárga villogó. Mókásan hangzik, meg nem lenne ember aki felvegye, de akkor már fél km-röl tudnám ott egy cangás beljebb húzodom 2 métert hogy ne ijjeszek rá és még a parkoló autóktól is láthatnám.
Egyébként az Andrássy út a legjobb példa arra hogy nem tudják ezt jól szabályozni. Mikor az első bicikliút elkészült akkor ez a parkoló autók jobb oldalán ment. Gondolom rájöttek ez veszélyes mert minden autós a biciklis elé nyitotta ki az ajtót, ezért most átették a parkoló autók bal oldalára a bicikliutat. Igy viszont most kihajtás közben nem látni őket a parkoló autóktól. Ráadásul még mindig áll hogy kinyitják eléjük az autó ajtaját, belenéz a sofőr a tükörbe mielött kinyitná az ajtót mit vár? Két nagy erősen világitó lámpát. Ha ilyet lát vár, megvárja mig elmegy az autó.
Biciklisböl mit lehet látni a tükörben? Az esetek 90%-ban semmit. Nagyon hatékony világásnak kell lennie hogy ezekben a modern kicsinyitős tükrökben észre lehessen venni a kerékpár lámpáját.
Amig erre nincs jó szabályozás, addig a biciklisnek kell tisztában lennie azzal hogy egy autós mit lát belöle. Ha meg akarja úszni az ilyen helyzeteket ezt át kell látnia. Az esetek döntő többségében semmit. Még akkor is előfordulhat hogy semmit ha mindkét fél megtett mindent amit a szabályok előirnak.
Sajnos a kamikázékkal tényleg nem lehet mit tenni. A városi közlekedés megfelelő felkészültséget és kőkemény odafigyelést igényel, én így bringázom, és eddig el is került minden nagyobb baj. Eszembe nem jutna egy kereszteződést odafigyelés nélkül megközelíteni, vagy világítás nélkül elindulni sötétben, vagy akár borult időben (tisztában vagyok azzal, hogy minél több autós használja a saját világítását, annál nehezebb meglátni engem világítás nélkül).
Igazából nem tudom, miért nincs sok bringásnak esze - szerintem csak annyi a különbség, hogy az autósokat keményebben fogják a jogszabályok és a rendőrök. Ami érthető is, mert azért mégiscsak veszélyesebb másokra egy autó, mint egy kerékpár. Ettől függetlenül sztem át kéne venni azt a nyugati országoktól, hogy nem lehet forgalomba hozni kerékpárt megfelelő világítás nélkül, és közúti ellenőrzések során erre is figyelniük kéne a rendőröknek, életeket menthetnének meg vele.
Kivilágított utcákon hogy nem látod mi van előtted? Meg az ember alapból észreveszi, ha valami mozog.
Amúgy meg én elöl két bivalyerős Kross lámpát használok, hogy lássak is, ne csak láttassam magam, hátul meg egy sima Longus-t, városon kívül meg felveszem a kukás mellényt is.
Szerencsére több türelmes és értelmes sofőrrel találkoztam már, de akadt olyan is, hogy miatta teljesen le kellett térjek az útról, mert elsodort volna és nézhettem volna magamat is, meg a 160.000 HUF-os drótszamaramat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!