Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Utazhat úgy egy 10 és fél...

Utazhat úgy egy 10 és fél hónapos gyermek autóban, hogy mei-tai-ban az anyja ölében ül?

Figyelt kérdés
Erre vonatkozó jogszabályt tud valaki? Egy alkalommal utaznánk kocsival egy ismerőssel,és nincs ismerős,aki tudna kölcsönadni gyerekülést.
2012. jún. 18. 18:40
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem utazhat! Balesetveszélyes, a kreszben biztos van rá valami szabály.
2012. jún. 18. 18:53
 2/7 anonim ***** válasza:

Egy gyerek bizonyos korig vagy magasságig csak és kizárólag gyerekülésben utazhat autóban. És nem azért kell betartani, mert minimum 30 000 Ft-al megbüntet a rendőr, hanem mert balesetveszélyes és ha ne adj isten bekövetkezik egy baleset, akkor nem mindegy, hogy miként utazik a gyerek a kocsiban. Nekem eszembe sem jutna másként autóval vinni a gyerekemet. A saját biztonsága múlik rajta, amiért te vagy a felelős.

Én a te helyedben ha nagyon muszáj menni, addig járnék, míg nem kapok kölcsön egy gyerekülést.

2012. jún. 18. 19:02
 3/7 anonim ***** válasza:

Ha az övet felé teszed akkor a saját súlyoddal nyomod össze a gyereket baleset során. Ha alatta van az öv akkor jó lehet, bár szerintem egy a gyerek fejét ez nem tartja meg elég masszívan baleset során. És mivel veled szemben ül a nyaka hátrafelé hajlik, és ugyebár a nyak úgy törik el a legkönnyebben.

+ a gyerekülés valamelyest véd a szilánkok és egyéb repkedő dolgoktól is.

És persze ha a rendőr megállít akkor bünteti s érte.

Én azt mondom hogy ha lehet akkor old meg máshogy. Elég ha valaki 51-rl nektek megy, a gyerek nyaka hátratörik, vagy ha oldalról akkor mivel oldalt tényleg nem tartja a fejét úgy törik el a nyaka vagy töri be a fejét valamivel.

2012. jún. 18. 19:02
 4/7 anonim ***** válasza:

KRESZ 48. § 7. bekezdés (részlet):

"A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell."

Azt hiszem ez mindent elmond, bár vannak kivételek is:

(8) A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);

b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;

c) ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;

d) ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;

e) a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;

f) a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;

g) ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban;

h) ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

2012. jún. 18. 19:36
 5/7 anonim ***** válasza:
Persze, hogy utazhat. Legfeljebb meghal egy kisebb koccanásban. Ne foglalkozz vele, majd csinálsz másikat.
2012. jún. 18. 19:42
 6/7 anonim ***** válasza:

Márpedig kell, bérelj egyet. Anyu is azt mondta, hogy majd ő megfog engem aki mellette ültem, meg húgomat az ölében...aha persze. Pont azután, hogy Apu mondta, hogy nem kellene ülés nélkül utaznunk, egy nagyot kellett fékeznie. Nem vészfék, csak intenzív, és nem direkt csinálta, elélépett valaki. Én úgy ahogy voltam befejeltem az első ülés mögé, közelebbi barátságot kötve közben a kardántengely borításával, ami nagyon kemény, fájt mint állat. Hugi is szabályosan kirepült Anyu öléből, szintén fejjel lefelé landolt a vezetőülés mögött, a padló állította meg. Anyu pedig belefejelt a vezetőülés háttámlájába, mert nem tudta magát kitámasztani, hiszen velünk volt elfoglalva.

Ezt nem oktatótörténetnek szántam, simán tényeket közöltem. Megéri megkockáztatni, hogy a gyereked szép nagyot koppan az ülésen? A kutacsa még be sem forrt, és a szinte papírvékonyságú koponyájának biztosan nem tenne jót... De persze te tudod.

2012. jún. 18. 19:48
 7/7 A kérdező kommentje:
Sikerült olcsón vennem egyet,ami 2 éves koráig jó lesz. Addig talán használni fogjuk még egyszer-kétszer. Köszönöm az írásokat,tanulságosak.
2012. jún. 19. 18:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!