Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi a fék- és tengelykapcsoló...

Mi a fék- és tengelykapcsoló pedál helyes használata lassítás, majd megálláskor?

Figyelt kérdés

Holnap forgalmi vizsgázok, és két nappal ezelőtt derült ki, hogy nem jó sorrendben hazsnálom a féket és a kuplungot, mert én úgy hazsnálom, hogy először kuplung, majd fékezek, amikor pl. pirosnál, vagy zebra előtt lassítok majd megállok. Az oktatóm viszont szembesített vele, hogy először fékezek, és utána nyomom be a kuplungot (és ez van írv a minősítő lapra is). De rákérdeztem anyukámnál, apukámnál, néhány ismerősnél, ők pedig bizton állították, hogy ők lőször kuplungot nyomnak, és csak aztán féket.

Teljesen össze vagyok zavarodva!!!

2012. febr. 20. 20:35
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
Azért kell először a féket nyomni, mert az a 0.1 másodperc, ami a két pedál lenyomása között van, vészfékezéskor méterekben mérhető különbséget jelent, ami meg életet menthet. Mindez csak szokás kérdése. A vezetésre különösen jellemző, hogy rögzülnek bizonyos beidegződések. Arra kell törekedni, hogy a lehető legjobb "szokásokat" tegyük magunkévá.
2012. márc. 15. 18:05
 22/22 anonim ***** válasza:

18-as, több szerénységet. Nem kell folyamatosan hátra nézni, és jobb esetben már akkor felméred a helyzetet, mikor megközelíted az autót, még is az a legjobb, ha előtte körülnézel, hátra fordulsz, mielőtt bármit csinálnál. A körülnézés sem biztos módszer, de biztonságosabb, mint a rengeteg holttérrel rendelkező tükröt használni kizárólag. Én is tükörből manőverezek, még az utánfutót is úgy tolom, de előtte mindig hátra nézek.

A kéziféket az autó rögzítésére találták ki. A sebességváltóval együtt nyújt közel maximális biztonságot. Attól nem vagy vagányabb, ha nem használod. Simán kiugorhat sebességből, egy új autó is, aztán a flegmaságod miatt összetöröd valaki másnak az autóját. Hülye szokás. Télen törekedni kell rá, hogy lehetőleg sík úton állj meg, és akkor el lehet tekinteni a kéziféktől, de ilyenkor gyakorlatilag kockáztatsz.

Amikor majd eladod az autódat, a hirdetésben kérlek tüntesd fel, amit itt írtál. Üresbe nem jókedvünkben, meg biztonsági okokból rakjuk a váltót, hanem azért, mert a kuplung tárcsa kinyomott kuplung mellett is érintkezik valamennyire a váltóval, és ezáltal kopik. Ezenkívül a lábad is lecsúszhat a kuplungról, és akkor ismét kárt teszel valaki más tulajdonában.

Szóval nem az oktató a hülye, hanem te gondolod magad túlságosan okosnak. Egyébként éppen ezek azok a hülye beidegződések, amikről az előző kommentemben írtam.

2012. márc. 15. 18:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!