Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért nem szabad jobbról előzni?

Miért nem szabad jobbról előzni?

Figyelt kérdés

Természetesen tudom, miért nem szabad.

A kérdés inkább arra irányul, hogy az autópályákon az információs táblára miért azt írják ki, hogy "Jobbról előzni tilos" és miért nem azt, hogy jobbra tartási kötelezettség van!

Hiszen ha be lenne tartva a "jobbra tarts", akkor nem lehetne jobbról előzni, hiszen a lassabb autók a külső sávban haladnának és a gyorsabbak a belsőn (ahogy kellene).

2012. febr. 3. 21:31
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
67%

"Azért csúnya lenne, ha lakott területen kívül előzhetnél jobbról. Hány pálcáson lőtted a jogsid? :) "

Libáért vettem.. Akkor mond meg kérlek , ha megyek autópályán a külsőben 130al , és beérek a belsőben egy 100-al haladót (lehet ,hogy nem szabályos de attól még ott vannak) ,akkor mit kell csinálni?? Szerinted befékezek mögé 100-ra a belsőben és várom ,hogy lehúzódjon ,esetleg nyomom a dudát liluló fejjel? Ha te ezt teszed egészségedre én majd röhögve elmegyek mindkettőtök mellett jobbról.

2012. febr. 4. 11:30
 12/16 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó!

Nem kellene megtanulni picinyét a KRESZ-t? Amit írsz, az jobbról előzés? Nem. Elhaladás. Nem tilos. Teljesen szabályos.

Nem ide tartozik, mert általános érvényű: a másik szabálytalansága, senkit nem ment fel a maga szabálytalansága alól. (Magyar) Pályán előzhetek én belsőben 90-el külsőben 70-el haladót úgy, hogy közben akadályozom azt, aki 100-al menne. És koránt sem biztos, hogy szabálytalan! De tegyük fel, az. A tolásra, dudálásra, kocsi ide-oda rángatására, villogásra nem jogosít fel senkit. Márpedig nálunk ez a divat.

Zebránál ott a gyalogos, menne át. Puha fékezéssel megállok. Mögöttem jövő csikorogva fékez, anyázik. Vagy ami rosszabb: körbeautóz. Ha a buszt kiengedem a megállóból (KÖTELEZŐ!), ugyanez. Ilyenek vagyok. Vagy ilyenek egyesek.

És hogy ne offfoljak: igenis van, aki betartja, hogy nem előz jobbról.

Gondolom mindenkinek ismerős. Megyek a külsőben pályán 130-al magányosan. Mellettem már a lehajtó.

Sietős autó utolér. És mit csinál az sok eszével?

Bemegy belsőbe, elhalad félig mellettem. Majd úgy bevág elém, hogy satuznom kell, de legalábbis keményebben oda lépnem, hogy ne menjünk össze. S rögtön megy is ki a lehajtóra.

Kényelmesebben megtehette volna mögöttem, de nem. Ez mire jó?

2012. febr. 4. 12:35
 13/16 anonim ***** válasza:
Utolsó..Olvasd el a 7-es választ amit szépen lepontoztak.. Na ezeknek írtam ezt a magyarázatot.
2012. febr. 4. 13:05
 14/16 A kérdező kommentje:

Srácok, ne vitatkozzatok!

Nem feszültséget akartam kelteni a kérdésemmel, csak egyszerűen nem értem, hogy miért olyasmit írnak ki a infó táblára, amit csak azért kell kiírni, mert vannak szabálytalankodók és nem azokat "regulázák" meg.

Jobbról előzni tilos

vagy

Jobbra tarts!

Szerintem simán kiférne ez is!

2012. febr. 4. 13:25
 15/16 anonim ***** válasza:
50%

11:30

Kresz 36. § 4.:

"Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten .... Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni..."

A lényeg, lakott területen, te meg autópályáról beszélsz. Ha utolérsz egy belsőben kullogót, akkor mögé sorolsz és ha nem veszi észre, hogy gyorsabb érkezik, akkor:

30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad.

ja, legálisan ledudálhatod. Még csak azt sem mondhatja , hogy paraszt vagy... :)

Sehol nem írtam, hogy így teszek, azért mert én is szabálytalanul meglövöm jobbról, még nem kell legitimizálni ezt a fajta magatartást. Szabálytalan és kész.( mint ahogy az is, hogy őt bent eszi a penész 90-nel a belsőben, azt is kéne büntetni szerintem).

Az alapkérdésre visszatérve: jobbról azért nem engedik az előzést, mert a jobb oldalon nagyobb a vezető által nem belátható holttér, ebből kifolyólag balesetveszély is kialakulhat, ha nem veszed észre, hogy valami boyracer épp jobbról akar lekörözni. Kifejezetten igaz ez a buszokra, kamionokra. Egy kamionnál a jobb oldalon akkora holttér van, amit nem lát be a vezető, hogy elfér benne 2db A8as Audi.

Elég sok ilyen baleset volt, az M5-ről M0-ra ráhaladva, a Budapest felől érkezők lesz@rták az elsőbbségadás kötelező táblát, jobbról döngettek el a kamionok mellett, átvágtak a kettős záróvonalon, aztán heti egy alkalommal egy kamionon átgyalogolt a jobbról előző személyautón.

Személyautóval egyszerűbb a helyzet, de velem is volt már olyan, hogy utolértem tempóból valakit, villogtam, nem ment ki kimentem én, aztán majdnem nekem jött. Gondolom mire felfogta, hogy gyorsabb jön és lereagálta, én már mellette voltam. Majdnem csatt...

Na ezért nem szabad.

2012. febr. 4. 15:33
 16/16 anonim ***** válasza:
Értem én ,de nem fogok mögé belassítani és dudálgatni csak magamat tartanám fel és még fel is idegesítene,szépen elhaladok mellette, az sokkal kevésbé tartom veszélyesnek.Mert ,ha dudálgatok mögötte ,én leszek a szemében az agresszív barom és ő meg büntetőből jó nagyokat rásatuzik ,meg mutogat ,ha belemegyek hátulról én leszek egyedül a hibás, mert majd azt mondja átszaladt előtte egy kutya. Mindenki xarik a kreszre , a rendőrség kizárólag gyorshajtásért büntet, soha nem láttam belsőben autózót akit ezért leállított a yard.
2012. febr. 4. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!