Miért nem szabad jobbról előzni?
Természetesen tudom, miért nem szabad.
A kérdés inkább arra irányul, hogy az autópályákon az információs táblára miért azt írják ki, hogy "Jobbról előzni tilos" és miért nem azt, hogy jobbra tartási kötelezettség van!
Hiszen ha be lenne tartva a "jobbra tarts", akkor nem lehetne jobbról előzni, hiszen a lassabb autók a külső sávban haladnának és a gyorsabbak a belsőn (ahogy kellene).
Ok!
De ha a szabályokat vesszük, akkor nem arra kellene felhívni a figyelmet, hogy mit ne csináljunk, hiszen sok idióta van az utakon, hanem inkább a sok idiótát kellene figyelmeztetni, hogy nem tud közlekedni!
Vagy ez esélytelen?
Teljesen mindegy szerintem. Aki ésszel vezet, nem csak az nem előz jobbról és jobbra is tart. Nem csak azért, mert a KRESZ előírja, s megbüntethetik.
Sokkal nagyobb következetességet és szigort várnék a rendőröktől.
Ezzel nincs is gond!
Csak azt nem értem, hogy miért olyasmit írnak ki, amit csak azért kell kiírni, mert néhányan nem tudják hogyan kell közlekedni.
Ne legyen üres a tábla? Talán ezért. A biztonsági öv bekapcsolására, a követési távolság megtartására is szoktak figyelmeztetni.
Egyébként igazad van. Általánosítás, s így nyilván nem teljesen igaz, de a negatív szemlélet eléggé jellemző az élet minden területén.
A rengeteg idióta miatt, akik nem értik meg, hogy a külső sávot kell használni, kivéve az előzést.
3 sávoson (M7) pl. abszolút bevett szokás, hogy ha kell-ha nem, a középsőben megy a paraszt.
Sok az idióta sajnos. Városban sem értik meg, hogy azért van 2 sáv, hogy a külsőben menjen a lassabb. A külsőben jellemzően jobban lehet haladni, ha már van egy kis forgalom.
Azért csúnya lenne, ha lakott területen kívül előzhetnél jobbról. Hány pálcáson lőtted a jogsid? :)
Az autópályán az is ki szokott lenni, hogy " Tartson jobbra ".
"Ha mész a külsőben és utolérsz egy lassabbat a belsőben ,azt nyugodtan lehagyhatod"
Igen, tudom! Bár elképzelni sem tudom, hogyan vagyok képes gyorsabban haladni a külső sávban, ha mindenki betartja a jobbra tartási kötelezettséget (nem a tényekről, hanem a szabályokról beszélve).
"do not slalom"
Magyarul viszont nem ez van kiírva! Ebből arra következtethetünk, hogy a magyarok tuják, hogy mit szabad és mit nem, ezzel szemben az angoloknak fogalmuk sincs és őket kell pontosan tájékoztatni.
Viszont érdekes és jellemző jelenség az autópálya középső, belső sávjában 80-al haladó, az őt jobbról megelőző felé öklét rázó sofőr.
Az eszébe sem jutna, hogy ez nem az "Ő" sávja!
"Azért csúnya lenne, ha lakott területen kívül előzhetnél jobbról"
Olvasd el kérlek ismét a kérdést és a válaszokat is!
"Az autópályán az is ki szokott lenni, hogy " Tartson jobbra "."
Ezt még nem láttam, de persze elképzelhető. Viszont a kérdés akkor is adott!
Erről az jut eszembe, amikor még katona voltam, volt két, egymásnak ellentmondó szabály (parancs?)
1. a honvéd nem viselhet gyűrűt.
2. gépkocsira való felszállás előtt, a gépkocsi parancsnoknak ellenőriznie kell hogy a honvédek viselnek-e gyűrűt.
Ha az első parancs kiköti, hogy nem lehet rajtam, akkor a második nem feltételezheti, hogy mégis rajtam van!
A tízparancsolat sem mondja ki, hogy "néha menj haza korábban, hátha valamelyik felebarátod megkívánta a feleségedet".
A magyar ember nem szabálykövető, ez köztudott dolog, csak abból ért (vagy még abból sem)ha valamit tilos és a megszegését büntetik.
A "jobbra tartási kötelezettség" = "jó persze tudom én is, mit oktat ki ez az idióta..."
"Jobbról előzni tilos2 = hű basszus ha jobbról előzök és meglát a kamera, vagy a rendőr jól megbüntetnek, akkor inkább nem csinálom.
Angolul pedig ez a legrövidebb, és a külföldiek nagyobb eséllyel tartják be mint nem a jobbra tartsot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!