Különösen veszélyes helyen - sárga csíkos - meg lehet állni forgalmi okból? (jellemzően nagy forgalmú kereszteződések)
A városban sok helyen ahol a kereszteződésben megálló autók akadályozták a keresztbe menő forgalmat, felfestettek sárga csíkos részeket, hogy ott senki ne álljon meg, még forgalmi okból sem. Én is úgy tanultam, hogy ezeken a helyeken sosem szabad megállni, még forgalmi okból sem. Viszont most meg a KRESZ-ben úgy olvastam, hogy forgalmi okból ezeken meg lehet állni. Most akkor mi az igazság?
Erre az útburk. jelre gondolok:
Ebből még nem derül ki, hogy forgalmi okból tilos lenne megállni:
"
(3) Különösen veszélyes helyekre - elsősorban a vasúti átjáró és az útkereszteződés területére - szaggatott vonallal körülhatárolt sárga színű útburkolati jel (158/e. ábra) hívhatja fel a járművezetők figyelmét.
"
"
(5) Tilos megállni:
....
m) különösen veszélyes helyen, az útburkolati jellel [18. § (3) bek.] jelzett területen.
(6) Az (1), (4) és (5) bekezdés rendelkezése nem vonatkozik a forgalmi okból szükséges megállásra, valamint arra az esetre, ha e rendelkezések a jármű műszaki hibája miatt nem tarthatók meg.
"
Tehát az 5-ben ugyan kimondja, de rögtön utána - forgalmi okból szükséges megállás esetére - fel is oldja. Tehát ezek alapján forgalmi okból meg lehet állni...
"
forgalmi ok az nem műszaki hiba!Tehát forgalmi okból különösen veszélyes helyen megállni TILOS!
"
Még mindig nem értem. Bemásoltam a jogszabályt, világosan azt írja, hogy forgalmi okból való megállásra a tilalom nem vonatkozik.
Az más kérdés hogy az zöldnél és a vasúti átjárónál mi a helyzet, mert ott azok a szabályok akkor is mérvadóak ha nincsen különösen veszélyes hely útburk. jel, tehát ilyen értelemben az útburk. jel pluszban nem ad hozzá semmit sem!
Amúgy pl. ha a lámpa ki van kapcsolva (nincs zöld jelzés), akkor már bukó a lámpára hivatkozni, mert az csak a zöldre vonatkozik.
Tehát ha pl. a lámpa sárgán villog, akkor a veszélyes hely jelzés szintén nem ad hozzá semmilyen plusz tiltást....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!