Ha egyből 1000-res motorral tanulok meg motorozni, tuti meghalok?
Mindenki azt mondja, hogy fokozatosság. Hogy nem ülünk fel 0 tapasztalattal 1000-res motorra.
De, ha így teszek akkor tuti, hogy meghalok?
Egyáltalán nem kötelező semmilyen balesetet szenvedni azért, mert erős az első motorod!
A fokozatosságot és az óvatosságot itt is alkalmazhatod. Amíg nem vagy rutinos, addig nem kell nyélgázzal járni, inkább hamarabb felváltani és finomabban bánni a "döntögetéssel".
Ha belegondolunk, hogy már 70-80km/h sebességnél is lehet akkorát perecelni, hogy megnyomorodik/meghal az illető, akkor ilyen erővel egy 125cm3 motor is életveszélyes.
A lényeg az, hogy nem szabad állatkodni és inkább "önbizalomhiányosan" motorozz, mit túl magabiztosan.
Egy Hayabusával vagy egy MV Augustával se kell 300-zal menni csak azért, mert tudja a gép.
nem feltétlen halsz meg, de nagy moci sok lóval bajosabb kezdésnek mint pl egy 125ös seggrakéta.
ha a kicsinek véletlen jobban odahúzod a gázt akk még tudod korrigálni, de ha az ezresnek véletlen nagyon megrántod a fülét akkor kimegy a segged alól.
meg a másik szempont az h a 1000es mocik általában pénzes dolgok, és ha véletlen meghasalsz akkor a javítás is sokba van, de ha meghasalsz egy 150es robival akkor v kijavítod v megy a kohóba.
mindenesetre ha a nagyot választod akkor ne vagánykodj, inkább röhögjenek ki meg balf@szozzanak le mint hogy borulj 1et.
A kezdőknél a nagy motorral az a baj, hogy:
- túl erős. Húzol egyet (akár véletlen) és úgy kimegy alólad, hogy azt sem tudod mi van
- túl nagy. Egy nagymotor 250-350 kg, míg egy 125-ös "csak" 100-150 körül van. Sokkal jobban manőverezhető, könnyebb korrigálni egy kisebb hibát.
- úgysem bírod ki, hogy ne húzzál neki néha egy keményt. Ha egy 125-ös 2T-nek vagy 250-es 4Tnek odahúzol akkor kifogy belőle a szusz 100 körül. Egy CBR 1000-es egyesben kihúzza a 100-at és úgy áll egykerékre mintha kötelező lenne.
Nem, egyáltalán nem tuti. De nem célszerű kipróbálni.
3 éven keresztül gurulgattam jogsi nélkül Pannoniával, aztán ültem fel egy 600-as Kawasakira. Kis ismerkedés, aztán gondoltam itt az ideje kipróbálni: sikerült túl nagyot húznom a gázon, aszfaltról le, füvön át és nem sok hiányzott a kerítéshez, azért tudtam megfogni mert volt azért tapasztalat hogy mit és hogyan.
Ha eddig csak autóztál, akkor meglepő lesz a gyorsulásélmény és az, hogy minden rezdülésedre reagál egy újfajta sportmotor. Odahúzol neki, a gyorsulástól hátracsúszol, kapaszkodsz a gázkarba, emiatt húzod tovább, a motor gyorsul és hopp, felkenődtél valamire gépestől..
A dolog ott kezdődik,hogy,ha nem akarsz száguldozni,akkor minek akkora motor?Szóval száguldozni akarsz,vagy mutatni az erőt a pajtásoknak.-Lehet,nincs igazam,de nálam benne van a pakliban az is,hogy még magadnak sem ismernéd be.
De az is lehet,hogy semmi ilyen szándékod nincs,csak filozofálgatsz rajta.
Tudod,az a helyzet,hogy az ekkora motorok képességei jóval túltesznek rengeteg ember képességein.DE,mivel ezeket nem látják,ezért még el is hihetik,hogy ők aztán marhára tisztában vannak mindennel...
Konkrét esetet is tudok idézni.Az unokatesómat,akire nagyon büszke vagyok ezért.Ő szenvedélyes motoros.Végigjárta a lépcsőfokokat.Már 9-10 évesen 250-es krosszgépeket nyűtt a falu határában.Most 25 éves.Igen nagy tapasztalatra tett már szert.
Vett magának egy 1100-as gsx-r-t.Sosem bírta megállni,hogy ne húzza neki.Később,amikor valahol 200-250-nél váratlanul kikanyarodott elé egy autó,épphogy ki tudta kerülni.És néhány sec alatt lejátsszódott az egész.Utána autóval bejárta az az utat,látta,hogy kb. 3km-t tett meg,amíg kikerülte.Akkor eldöntötte,hogy eladja azt a motort,mert meg fog halni.Illetve belátta azt,hogy olyankor már sokminden nem rajta múlik.
Ugyanezt tudom elmondani egy profi streetfighteres srácról is.Tényleg profi a gyerek.DE,amikor gyereke született,ő is letette a vasat.Szóval,aki tényleg extrémen adrenalinfüggő,az is úgy látja,hogy már sok az,amit ezek a gépek tudnak.
De van másik példám is:Van egy kollégánk,aki 900-as ninjával jár.Kb. egy éve motorozik.De már azzal kérkedik,hogy a főúton 260-nal repesztett.Meg úgy előz,hogy megvárja a szembejövő autót.MEGVÁRJA,amíg közelebb ér,és akkor robbanásszerűen előzni kezd.
Szerinted?-Mi már fogadásokat kötöttünk,melyik nap lesz az,amikor már nem jön dolgozni többet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!