Ha papucsban vezetek és a rendőr megállít, szól érte?
Tiltja valami?
(Láttad már, a kamionosok miben vezetnek?
milyen pontokat??
nem kapsz semmi büntetést, semmi sem tiltja a papucsban vezetést, max nem ajánlott mert pedál kezeléskor lecsúszhat a lábadról.
nem büntetnek érte
Akkor nem vagytok elég tájékozottak kedves hozzászólók. A KRESZ ugyanis tiltja 218/1999 kormány rendelet 54.& értelmében figyelmeztetni, helyszíni bírságolni, illetve szabálysértési feljelentést tenni.
Az Szr. 54.& büntetni vél minden olyan dolgot, amit a KRESZ azaz a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályairól. A KRESZ pedig előírja, hogy gépjárművet, csak egyenes talpú,lábhoz rögzített lábbeliben lehet vezetni.
A válasz írója 70%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:32
Olvasd még egyszer el az általad összeollózott rendeletekről szóló mondataidat, igen érthetetlennek tűnnek. Egyébként mondd már meg, hogy a KRESZ hol írja elő az egyenes talpú, lábhoz rögzített akármit?
Akkor elmondom, hogy van ez, mert én nem találgatok, hanem ezzel foglalkozom. A KRESZ direktben sehol sem írja elő, hogy milyen ruházatban szabad vezetni. Az, hogy a papucsban való vezetés veszélyes-e, vagyis megengedhető-e csak közvetve vonható le a jogszabály (1/1975) 4& b) pontjából, ami azt írja, hogy járművet csak az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van. Ez, a jogértelmezés alapján nemcsak egészségi állapotot, hanem pl. azt is jelenti, hogy képes-e biztonságosan kezelni a pedálokat, a kormányt, nincs-e valamilyen gátló tényező. A papucsban való vezetés akadályozhatja a biztonságos pedálkezelést, ezért értékelhető úgy, hogy nem megengedett.
Az, hogy a rendőr szól-e, büntet-e érte, az kétséges, mert általában a rendőrökre (tisztelet a kivételnek) nem jellemző, hogy egy jogszabályi tiltást - ha az nincs szó szerint leírva - akkor vaslogikával levezessenek egy másik szabályhelyről. Ha viszont egy esetleges balesetnél megállapítják, hogy a papucshasználat miatt történt, akkor erre a jogszabály-helyre történő rámutatással meg fognak büntetni. (Elnézést a hosszú leírásért, de a KRESZ-ben sincs minden fehéren-feketén leírva, néha értelmezni kell a jogszabályt.)
Én is ebben dolgozom, és mint te is írtad lehet miatta büntetni. Kolléga büntetett is érte. (Ez egy olyan eset volt, mikor egy buta külföldi autós jogásznak hitte magát, és a kolléga más büntethető dolgot nem tudott, a KRESZ-t pedig visszafele elmondja)
Nem mondtam, hogy a legfontosabb szabály, de azt hiszem a kérdésre kielégítő választ adtam, és nem voltam obszcén...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!