Ködlámpa --> DRL (daytime running lamp)?
Adott egy autó ami gyárilag ködlámpával van szerelve. Ködlámpában E4 jelzéssel.
A kérdésem az lenne, hogy használható lenne-e DRL-ként?
Két elképzelésem van:
1, vennék bele 25 SMD LEDes H1 foglalítú "hát izzót, nem izzód, de ami azt kiváltja" és úgy kötném át, mivel gyárilag elő van készítve, hogy ködlámpaként egyáltalán ne, viszont DRL-ként funkcionáljon. Rendesen gyújtással kapcsol, tompítottra kikapcsolt, stb. Ködlámpát amúgy sem használok soha, mert nincs értelme.
2, Megmaradna a gyári ködlámpa a halogén H1-gyel, de raknék mellé (nem kendácsolva) a fent említett nagy fényerejű LED-et, és azt húznám be úgy, hogy menetfényként működjön.
Megoldható-e a dolog, mármint megoldani meg tudom, csak hogy szabályosan megoldható-e, mert azt tudom, hogy a Škoda csinálja azt, hogy gyárilag egy lámpatestben van a ködlámpa és a menetfény.
Utólagos szabályos-e? "Gagyi" utólagos DRL-t nem akarok, mindegy, hogy Hella vagy kína, szerintem ez esztétikusabb megoldás lenne. Sokkal gyáribbnak nézne ki.
Feltételeket teljesíti.
Semmi bajom nincs. Hiszen lakott területen kívül egyébként is mindig tompítottal megyek, a DRL meg nem váltja ki a tompítottat. Az arra szolgál, hogy ha pl.: lakott területten nincs felkapcsolva a tompított, akkor az van helyette. Mert ugyebár helyzetjelzővel nem szabályos haladni ha jól tudom. Jól tudom?
Viszont szürkületkor, mikor még a tompított nem világítja az utat, de már nehezebben észrevehető a kivilágítatlan autó, akkor kimondottan előnyös lehet.
Félre ne értsd, nem raj akarok ezzel lenni, meg nem kompenzálni kell, hanem mert jónak és hasznosnak találom.
Lakott területen nappal nem kell használni tompítottat. Ettől függetlenül nem szabálytalan, ha használod, ugyanúgy a helyzetjelző sem az.
Biztosan megoldható ez a DRL-es dolog, de nekem nem érne annyit, hogy bajlódjak vele, meg esetleg egy tudatlan rendőrnek (jó, tudom, olyan nincs) magyarázzam az ide vonatkozó paragrafusokat.
Ami elektromos energiát megspórolnál vele, az forintba átszámolva értékelhetetlen.
Csak abban az esetben szabályos, ha gyárilag építették az autóba.
Utólagos felszereléskor "engedély nélküli átalakításnak minősül".
Műszaki vizsgán kivonják a forgalomból, amennyiben ilyen van felszerelve.
Magyarországon egyébként is kötelező a tompított fény használata lakott területen kívül(nem helyettesíthető DRL-el)
Ez Magyarország :(
Tudom, hogy nem helyettesíthető. Nem is azzal akarom kiváltani, de írtam is.
Na mindegy, azért kösz a válaszokat mindenkinek!
Kösd úgy, hogy gyújtással kapcsoljon a tompított.
Egyébként kösz a válaszokat mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!