Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ártok én azzal bárkinek is ha...

Ártok én azzal bárkinek is ha nekem nincs bekötve a biztonsági övem? Őszintén; korlátozok bárkit bármiben? NEM

Figyelt kérdés

Akkor had legyen nekem saját jogom eldönteni, hogy mit vagyok hajlandó megtenni a saját biztonságom érdekében...

Nincs igazam?

2010. dec. 29. 12:14
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

"Második pontban pedig: aki egy kicsit utánaolvasott világosan tudja, hogy az autókba gyárilag beszerelt 3 pontos öv előbb öl meg, mint megment. Valóban nem repülsz ki, de a rántás ereje egy ponton koncentrálódik és vagy a nyakad törik, vagy pedig egy borda szúrja át a tüdődet."

Az utánaolvasás neked sem ártana, mert nem biztos, hogy ez így van. Én legalábbis nem találtam olyan szakirodalmat, ami a témát taglalná, megbízható lenne (tehát nem "én értek hozzá és a szomszéd Józsi azt mondta" alapon íródott) és kimondaná, hogy a hárompontos biztonsági öv egyértelműen káros. Sőt, a saját tapasztalataim sem ezt mutatják (volt már szerencsém koccanni övvel és öv nélkül is, bár mindkettőt túléltem).

2010. dec. 29. 15:16
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

El is felejtettem egy másik pontot:

"Lényeg a lényeg; karambolozni nem kellene. Én személy szerint olyan szabályt hoznék, hogy ha személyi sérüléssel járó balesetet OKOZOL, letöltendő + jogsit el egy ÉLETRE."

Nem rossz ötlet. Csak van vele egy kis baj. Mégpedig az, hogy a személyi sérülést okozó baleset, mint kategória, nem konkrét. Nagyon nem konkrét. Egy 20 éves, egyébként kiváló műszaki állapotú nyugati kisautóban 20-30 km/h-s ütközésnél is elég komoly sérüléseket lehet szerezni, ha nincs szerencsére az embernek, míg egy pár éves nagyautóban meglehet, hogy még 50-60-as tempónál is az ijedtség a legnagyobb probléma. Az első eset lehet egy városban, lassan csordogáló forgalomnál elnézett jobbkezes kereszteződés, a másik pedig egy főútra ráhajtáskor figyelmen kívül hagyott stoptábla. Az első esetben a Micra érkezett szépen, lassacskán, nem tudott megállni, a sofőr elrántotta a kormányt, elkapta a villanyoszlopot és eltört a lába. A második esetben meg a főúton jött 90-nel az A6-os (tételezzük fel, hogy az tud 90-nel is menni, az itthoni A6-osok nagy többségével ellentétben), meglátta a stoptábla mögül kibújó kalapos Skodást, rálépett a fékre és 60-nal csattant. Az első esetben igenis kapjon letöltendőt a vétkes autó sofőrje és vegyék el a jogosítványát, mert személyi sérülést okozott. A második esetben pedig ússza meg figyelmeztetéssel és pénzbírsággal, hiszen nem sérült meg senki. Kérdés: melyik helyzet hordozott magában nagyobb veszélyt?

És itt jön be az öv is, mint probléma. A be nem kapcsolása igenis megváltoztathatja a baleset kimenetelét. Előfordulhat, hogy egy olyan balesetben, amit meg lehetne úszni zúzódásokkal, sikerül összeszedni egy kéz- vagy lábtörést. Ebben az esetben pedig a vétkes autósnak ugrik a jogosítványa és repül a börtönbe, holott a személyi sérülésről a vétlen autós tehet, mert ő nem kötötte be magát... (igen, tudom, a balesetet a vétkes autós okozta, de az nem biztos, hogy személyi sérüléssel járt volna)

2010. dec. 29. 15:26
 13/16 anonim ***** válasza:

"Második pontban pedig: aki egy kicsit utánaolvasott világosan tudja, hogy az autókba gyárilag beszerelt 3 pontos öv előbb öl meg, mint megment. Valóban nem repülsz ki, de a rántás ereje egy ponton koncentrálódik és vagy a nyakad törik, vagy pedig egy borda szúrja át a tüdődet."

Ugye nem gondolod komolyan, hogy ha ez igaz lenne, akkor a létező összes autóba 3 pontos biztonsági övet tennének?

Ha be vagy kötve és működik a légzsák, akkor ma már nagyon komoly baleseteket lehet megúszni karcolásokkal.

2010. dec. 29. 20:38
 14/16 anonim ***** válasza:

"Második pontban pedig: aki egy kicsit utánaolvasott világosan tudja, hogy az autókba gyárilag beszerelt 3 pontos öv előbb öl meg, mint megment."

Én is láttam már olyat, aki evett ugyanolyan húst, mint annak a szomszédjának a lánya, akinek az orvosa meggyógyította egy olyan balesetben megsérült gyerek nővérét, aki meghalt volna, ha be van kötve...

2010. dec. 30. 01:38
 15/16 anonim válasza:
100%
Az ov kerdeskore nem az altalaban idiota nepre van bizva. Azert vannak szabalyok, mert az esetek 90%-ban segitenek, megadjak a protokollt. Ugyanez a helyzet az ittas vezetessel is. Nem hagyja a torveny azt, hogy reszegen beulj a kocsiba, mivel lehet hogy te azt gondolod, hogy fuhuhuuuu en meg jobban vezetek reszegen, mint jozanon. Ez nem igy van, nem donthet mindenki sajat felelossegere, mert az emberek javaresze idiota.
2011. jan. 2. 00:39
 16/16 anonim ***** válasza:
Végülis az önGYILKOSSÁG is GYILKOSSÁG, ha nagyon úgy vesszük...
2011. jan. 10. 21:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!