Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha egy szirénázó rendőrt vagy...

Ha egy szirénázó rendőrt vagy mentőt bemérnek, akkor kiállítjak a csekket és utána automatikusan törlik?

Figyelt kérdés

dec. 30. 14:01
 1/8 anonim ***** válasza:
86%
Nem kapnak semmit,mivel mielőtt használják a megkülönböztető jelzést, előtte a központban engedélyt kell kérniük,és megadni az útvonalat, onnantól pedig a rendszer ben benn lesz a rendszám amit gyorshajtás szempontjából figyelmen kívül kell hagynia.
dec. 30. 14:35
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

1

Ezt tudod, vagy csak tippeled?

Nekem elég hihetetlennek tűnik, hogy engedélyt kellene kérni, meg útvonalat leadni. Még települések esetében is van olyan, hogy két útvonalon is közel azonos távolság, és egyik sofőr erre szeret menni, másik arra. Városon belül meg főleg előfordul, hogy valakinek van kedvenc útvonala, vagy éppen a GPS viszi el valamerre, és nem írogatja be menet közben, hogy a Kossuth úton menjen, ne a Petőfi úton, mert oda van engedélye.

Inkább azt tűnik reálisnak, hogy a megkülönböztető jelzés használatára vizsgázott járművek rendszámai benne vannak a rendszerben, és a büntetés automatikusan törlődik. Esetleg még annyi hihető, hogy az éppen szolgálatban lévő járművek rendszámait frissítik a rendszerben.

Én legalábbis már utaztam rendőrautóban, megkülönböztető jelzés nélkül mentünk át vagy 6 településen 80 felett (oda-vissza), és garantáltan nem kért engedélyt senkitől a rendőr, csak a cigányokat szidta folyamatosan, mert cigányokkal kapcsolatos forgalmazás szólt végig a rádióból.

tegnapelőtt 10:32
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem tippelem! Egyrészt van olyan ismerősöm aki a rendőrségnél dolgozik, és nagyon szigorú szabályok vannak az autóhasználatra. Te sem utazhattál volna csak úgy a rendőrautóban mint utas,(ha az voltál) mert tilos.

Másrészről meg a megkülönböztető jelzés használatáról volt szó, nem járőrözésről, és olyankor minden esetben kell hívni a központot a mentőnek, ti dolgotok valószínűleg nem volt olyan sürgős, hogy kellett a kék lámpa.

Nézd csak meg az alábbi videót amit a Vérlovagok csináltak, és ő is épp hívja a 112-t és engedélyt kér a kék lámpa használatra, pedig az ő járműveik is benne lehetnének akármilyen rendszerben ami felmenti őket a gyorshajtás alól, hiszen ők is ugyanúgy sietnek mint a mentők, de mégis kell nekik engedélyt kérni, leadni merre is megy [link]

tegnapelőtt 10:54
 4/8 anonim ***** válasza:

Valóban, szirénázó jármű van a kérdésben, de szerintem nem konkrétan a sziréna használata érdekli a kérdezőt, hanem csak így utalt a legális gyorshajtásra azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy technikailag hogyan oldják meg, hogy ne kapjanak büntetést.

Különben amit linkeltél, ott se adnak meg útvonalat, csak indulási meg érkezési címet, ezen belül elmehet Székesfehérvárra Zalaegerszeg meg Nyíregyháza érintésével is, ha belefér a megadott 2 órába. :)

Innentől meg már nem lehetséges útvonalra letiltani a büntetést, mert jól hallhatóan nincs szó útvonalról.

Meg még egy dolog: nem engedélyt kér az illető, hanem bejelenti a használatot. Bár a kérdés szempontjából lényegtelen, de jogi oldalról nagyon is fontos.

Ráadásul nem állami alkalmazott, hanem alapítványi motoros, és ez is fontos különbség. Simán el tudom képzelni, hogy az engedéllyel rendelkező állami járművek folyamatosan benne vannak a rendszerben, hogy ne kapjanak büntetést. Függetlenül a bejelentéstől.

Az adott rendőrségre amúgy szoktunk időnként így rendőrautóval járni, mikor egy rendőrnek eszébe jut egy jegyzőkönyv, amit hirtelen meg kell írni vagy alá kell írnunk, olyankor ha épp nincs saját kocsink, akkor elugrik értünk valaki. És a kollégák is erről számoltak be, hogy száguldoztak velük, meg néha elugranak valamit elintézni. (Volt már, hogy az egyik kolléga így elment a rendőrrel igazoltatni egy útszéli krvát (ha már úgyis arra jártak, és csak egy kis kitérő volt), és a rendőr el is magyarázta, hogy két ilyen igazoltatásért annyi pontot kap, mint egy fegyveres bűnöző elfogásáért, hát hülye lenne fegyveres bűnözőket üldözni...)

Azt konkrétan tudom, hogy az útba eső települések egy részén nem az adott csapat az illetékes, tehát még az sincs, hogy tudná, hogy ott nem traffiznak akkor éppen a kollégái. Mégis száguldoznak, jelzés nélkül. (Éppenséggel, meg tudná kérdezni a szomszédoktól, de hát hogy venné ki magát, hogy Józsi, mértek-e, mert én 100-zal akarok menni lakott területen...)

tegnapelőtt 11:34
 5/8 anonim ***** válasza:

#4 A kérdésben egyértelműen az van, hogy szirénázó rendőrt vagy mentőt bemérnek, akkor mi a helyzet, tehát erre kíváncsi a kérdező, és csak ilyen esetben szabadna megszegni a sebességhatárokat is.

Ismerősöm irodai részen dolgozik a rendőrségnél, és valahol az M7-es mellett van a munkahelye. Úgy megy dolgozni, hogy fehérvári rendőrségtől civil rendőrautóval megy, vagy viszik ki oda. Ő mesélte, hogy a múltkor a takarítónőjük ment oda, hogy nem-e vinnék ki őt is, és mondta, hogy tilos nekik csak úgy utast vinni, pedig ő is alkalmazott, ezért furcsállom, hogy téged csak úgy fuvarozgatnak .

tegnapelőtt 11:50
 6/8 anonim ***** válasza:

5

Én meg erre válaszoltam - megindokolva -, hogy szerintem miért mindegy, hogy szirénázik-e a jármű, vagy nem.

Olyasmi minden munkahelyen van, hogy valami nem szabályos, de mégis szokásban van ennek ellenére így eljárni, mert a dolgozók életét megkönnyíti, és nagyjából esélytelen lebukni vele.

Ha egy takarítónőt vinni illegális, akkor szerintem egy irodai dolgozót vinni is illegális. Csak a szándék nem mindegy, hogy a sofőr (ill. a sofőr főnöke) az illető kedvéért hajlandó-e szabályt sérteni.

tegnapelőtt 12:36
 7/8 anonim ***** válasza:

"Ha egy takarítónőt vinni illegális, akkor szerintem egy irodai dolgozót vinni is illegális"

Nem, neki van jogosultsága azt az autót vezetni, mert ők így jutnak ki a munkahelyükre és vissza, de takarítónő az más tészta, ő nem ülhet be.

Megkülönböztető jelzést meg meg kell indokolni, szerintem a te ismerőseid is azért nem teszik ki a kéket, mert akkor írhatják bele a jelentésükbe, aztán mit mondanak a kapitánynak, hogy mi volt annyira sürgős?

Ennyi!

tegnapelőtt 12:46
 8/8 anonim ***** válasza:

7

A 4-et úgy értelmeztem, hogy utasként jár egy olyan autóval, amihez nem sok köze van. Abból nem derült ki, hogy van engedélye vezetni...

Azt egy percig se vontam kétségbe, hogy egy rendőrnek meg kell indokolni a megkülönböztető jelzés használatát. De itt nem az a kérdés továbbra se.

tegnapelőtt 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!