Át kell-e engednie a gyalogost az autósnak kereszteződésben a járda vonalában, ha nincs felfestve zebra?
16: Ez egy kisarkított példa amit írtál. Ha a gyalogos sérülékenyebb (ami igaz is), akkor adjunk neki mindenhol elsőbbséget ennyi erővel, csak azért, mert "sérülékenyebb".... Abban igazad van, hogy a KRESZ az agyatlanokat védi szinte mindenhol (gyalogos, kerékpáros, autós), ezért olyan a közlekedés amilyen, de az, hogy egy főútvonalat (ami ugye felsőbbrendű, ezért fő) keresztező gyalogosnak elsőbbsége legyen csak azért, mert a főútvonal kanyarodik, az számomra logikátlan, még ha igaz is.
Egyébként akkor sem lesz baleset a "csőlátású, demens" gyalogos átkeléséből, ha a kijelölt gyalogosátkelőhelyen megy át (zöld jelzésnél).
#17: Bizony, a közlekedés veszélyes üzem. Nem árt óvatosnak lenni, ha az ember kilép az utcára, de nem a semmiért vannak a szabályok (mégha néhány idejétmúlt és logikátlan is). Úgyhogy tessék óvatosanak lenni! És igazad van a "vezetők" jelentős része bunkó, ráadásul tolvaj is, politikai párttól függetlenül... Talán csak egy kivétel van, a félvezető (pl. szilícium)
#20: De ha irányjelez (indexel) mint ahogy írtad, akkor a gyalogos tudni fogja, hogy (viccesen szólva) egyenesen kanyarodik = lehajt a kanyarodó főútról. Nem keresztezik egymás útját, így elsőbbséget sem kell adnia a járműnek a gyalogos felé.
Én meg nem a #19-es voltam, de egyetértek vele. És igen, ez a szomorú, hogy a gyalogosnak nem kell ismernie a KRESZ-t, pedig ő is a forgalom résztvevője attól a perctől, hogy kilép az utcára.
22: Hadd válaszoljak kérdéssel a kérdésre! Honnan tudja a jogosítvánnyal nem rendelkező gyalogos, hogy mik a közlekedés szabályai, mik azok a fura fehér vonalak és mik azok a fura alakú színes táblák és lámpák? Honnan tudja a gyalogos, hogy milyen a gyalogosátkelőhely felfestése és mi az a kék négyzetalakú tábla előtte? Honnan tudja a kerékpáros, hogy rá milyen szabályok vonatkoznak? Nekem az a véleményem, hogy az ne menjen az utcára aki nem ismeri a KRESZ-t! Akinek ez nem tetszik az szocializálódjon ezen a dalon: [link] vagy ezen: [link]
23: A ráutaló magatartásból: helyezkedés, irányjelzés. Adott szituációban pontosan nem fogja tudni (nem is kell neki), csak ha majd elkezdi a manővert. Amúgyis csak követi amíg elhagyja a főutat, nem? Akkor meg teljesen mindegy hogy egyenesen vagy jobbra kanyarodva hagyja el a kanyarodó főútvonalat.
Ha nem tetszik a válaszom, akkor tessék felvenni a kapcsolatot a Kreszprofesszorral (Pető Attila)!
27: A te esetedben abszolút nem beszélhetünk tűrőképességről. Ráadásul értelmezési problémáid is vannak. Nem a semmiért írtam, hogy olvasd újra el a hozzászólásom! Segítek: a 22-es és 23-as hozzászólásra reagáltam egy-két kérdéssel rávezetésként. Amúgy nem 7 napos a hozzászólás (22,23) amire reagáltam...December 5-én íródott.
25 éve vezetek, A, B, C jogosítvánnyal, PÁV1-gyel rendelkezem. Soha nem ütöttem el senkit és nem volt balesetem se. Itt aki "magának örül" az nem én vagyok.
Kérlek, ha a továbbiakban segítségre van szükséged egy szöveg értelmezéséhez, kérd a többiek segítségét! Én sajnos nem tudok rajtad segíteni, maximum egy pszichiáter.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!