Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Át kell-e engednie a gyalogost...

Át kell-e engednie a gyalogost az autósnak kereszteződésben a járda vonalában, ha nincs felfestve zebra?

Figyelt kérdés
nov. 29. 07:49
1 2 3 4
 21/37 kriszpo ***** válasza:
100%

16: Ez egy kisarkított példa amit írtál. Ha a gyalogos sérülékenyebb (ami igaz is), akkor adjunk neki mindenhol elsőbbséget ennyi erővel, csak azért, mert "sérülékenyebb".... Abban igazad van, hogy a KRESZ az agyatlanokat védi szinte mindenhol (gyalogos, kerékpáros, autós), ezért olyan a közlekedés amilyen, de az, hogy egy főútvonalat (ami ugye felsőbbrendű, ezért fő) keresztező gyalogosnak elsőbbsége legyen csak azért, mert a főútvonal kanyarodik, az számomra logikátlan, még ha igaz is.

Egyébként akkor sem lesz baleset a "csőlátású, demens" gyalogos átkeléséből, ha a kijelölt gyalogosátkelőhelyen megy át (zöld jelzésnél).

#17: Bizony, a közlekedés veszélyes üzem. Nem árt óvatosnak lenni, ha az ember kilép az utcára, de nem a semmiért vannak a szabályok (mégha néhány idejétmúlt és logikátlan is). Úgyhogy tessék óvatosanak lenni! És igazad van a "vezetők" jelentős része bunkó, ráadásul tolvaj is, politikai párttól függetlenül... Talán csak egy kivétel van, a félvezető (pl. szilícium)

#20: De ha irányjelez (indexel) mint ahogy írtad, akkor a gyalogos tudni fogja, hogy (viccesen szólva) egyenesen kanyarodik = lehajt a kanyarodó főútról. Nem keresztezik egymás útját, így elsőbbséget sem kell adnia a járműnek a gyalogos felé.

Én meg nem a #19-es voltam, de egyetértek vele. És igen, ez a szomorú, hogy a gyalogosnak nem kell ismernie a KRESZ-t, pedig ő is a forgalom résztvevője attól a perctől, hogy kilép az utcára.

dec. 5. 08:30
 22/37 anonim ***** válasza:
75%
"akkor a gyalogos tudni fogja, hogy (viccesen szólva) egyenesen kanyarodik = lehajt a kanyarodó főútról" honnan tudná, ha a gyalogos nem tudja, hogy az főútvonal???
dec. 5. 08:36
 23/37 anonim ***** válasza:
100%
Mellesleg megjegyzem, még autósként sem feltétlen tudod a másik autósról, ha mész mögötte, hogy ő jobbra fog kanyarodni a balra kanyarodó főútvonalról vagy egyenesen lehajtani róla, hacsak nem helyezkedik ügyesen az elég széles sávon belül.
dec. 5. 08:37
 24/37 kriszpo ***** válasza:
66%

22: Hadd válaszoljak kérdéssel a kérdésre! Honnan tudja a jogosítvánnyal nem rendelkező gyalogos, hogy mik a közlekedés szabályai, mik azok a fura fehér vonalak és mik azok a fura alakú színes táblák és lámpák? Honnan tudja a gyalogos, hogy milyen a gyalogosátkelőhely felfestése és mi az a kék négyzetalakú tábla előtte? Honnan tudja a kerékpáros, hogy rá milyen szabályok vonatkoznak? Nekem az a véleményem, hogy az ne menjen az utcára aki nem ismeri a KRESZ-t! Akinek ez nem tetszik az szocializálódjon ezen a dalon: [link] vagy ezen: [link]

23: A ráutaló magatartásból: helyezkedés, irányjelzés. Adott szituációban pontosan nem fogja tudni (nem is kell neki), csak ha majd elkezdi a manővert. Amúgyis csak követi amíg elhagyja a főutat, nem? Akkor meg teljesen mindegy hogy egyenesen vagy jobbra kanyarodva hagyja el a kanyarodó főútvonalat.

Ha nem tetszik a válaszom, akkor tessék felvenni a kapcsolatot a Kreszprofesszorral (Pető Attila)!

dec. 6. 08:20
 25/37 anonim ***** válasza:
33%
#24 Honnan tudja? Volt anyukája meg apukája, aki nem akarta, hogy meghaljon a gyerek.
dec. 6. 09:55
 26/37 kriszpo ***** válasza:
75%
25: Olvasd el újra a hozzászólásom! Különös tekintettel az első mondatra.
dec. 7. 11:59
 27/37 anonim ***** válasza:
83%
Arra, hogy "hadd válaszoljak kérdésre kérdéssel"? Bocsi, nekem nagyon nagy a tűrőképességem, de ez már egy 7 napos kérdés, és egy idő után felismerem azt a fajta hülyét, akit a logika soha nem fog meggyőzni. Örüljél magadnak, üssél el sok gyalogost... Véletlenül se fogd fel a KRESZ-t.
dec. 7. 18:38
 28/37 kriszpo ***** válasza:
50%

27: A te esetedben abszolút nem beszélhetünk tűrőképességről. Ráadásul értelmezési problémáid is vannak. Nem a semmiért írtam, hogy olvasd újra el a hozzászólásom! Segítek: a 22-es és 23-as hozzászólásra reagáltam egy-két kérdéssel rávezetésként. Amúgy nem 7 napos a hozzászólás (22,23) amire reagáltam...December 5-én íródott.

25 éve vezetek, A, B, C jogosítvánnyal, PÁV1-gyel rendelkezem. Soha nem ütöttem el senkit és nem volt balesetem se. Itt aki "magának örül" az nem én vagyok.

Kérlek, ha a továbbiakban segítségre van szükséged egy szöveg értelmezéséhez, kérd a többiek segítségét! Én sajnos nem tudok rajtad segíteni, maximum egy pszichiáter.

dec. 8. 13:17
 29/37 anonim válasza:
0%
Ha van zebra akkor a gyalogosnak van elsőbbsége ha nincs zebra akkor nem
dec. 8. 14:59
 30/37 anonim ***** válasza:
66%
Maga a kérdés múlt heti és már bőven meglett válaszolva, szóval de, felesleges itt folytatni a hülyéskedést.
dec. 8. 18:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!