Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Át kell-e engednie a gyalogost...

Át kell-e engednie a gyalogost az autósnak kereszteződésben a járda vonalában, ha nincs felfestve zebra?

Figyelt kérdés
nov. 29. 07:49
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
100%
10. Én a 8. vagyok. És nem értem, mi a bajod. Én kereszteződésről írtam. Próbáld meg értelmezni piros nyomogatás helyett!
nov. 30. 11:14
 12/37 kriszpo ***** válasza:
82%

8: "(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs."

Itt a többiek arra gondoltak, hogy a jármű egyenesen halad, a gyalogos a kereszteződésben keresztezi az útját, de nincs gyalogosátkelőhely. Ilyen esetben nincs a gyalogosnak elsőbbsége a járművel szemben.

Az más eset, amikor a jármű kanyarodik (akár főútvonalon) és úgy keresztezi a gyalogos az útját. Ilyen esetben a gyalogosnak van elsőbbsége a járművel szemben.

Feltétel, hogy nincs tábla vagy fényjelzőkészülék a kerezteződésben, mert akkor azok jelzése a mérvadó.

9: Képzeljünk el egy párhuzamos közlekedése alkalmas utat (lakott területen belül), ahol mindkét sávban összefüggő kocsisorok alakultak ki és csak lassan, 45-tel (vagy ennél lassabban) haladnak!

dec. 2. 08:37
 13/37 anonim ***** válasza:
75%

12: kihagytad a lényeget, a kanyarodó főutat:

31. § (5.a.) Elsőbbséget kell adni jobbra vagy balra bekanyarodó járművel annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik

(8) Az útkereszteződésben kanyarodó főútvonal esetén az (5) bekezdés a) pontjában meghatározott szabály a főútvonalon kanyarodó és az arról letérő járműre egyaránt vonatkozik

Tehát ha a főútvonal elkanyarodik és te egyenesen mész tovább, akkor az ott áthaladó gyalogosnak is elsőbbsége van.

dec. 2. 08:49
 14/37 anonim ***** válasza:
75%
5. válaszban még ott a logikus indoklása is, hogy miért kell kanyarodó főútvonal követése meg egyenesen lehajtás esetén is elsőbbséget adni.
dec. 2. 09:05
 15/37 kriszpo ***** válasza:
68%

13: Nem hagytam ki a lényeget. A 31. § (5.a.) benne foglaltatik abban amit írtam. De valóban, a kanyarodó főútvonalon haladó jármű és az ő útját keresztező gyalogos esete kimaradt a szórásból.

De beszélgethetnénk a kanyarodó főúvonalon (védett úton) közlekedő villamos és az ő útját keresztező gyalogos esetéről is. De nem az volt a szándékom, hogy a KRESZ minden ide vonatkozó részét felsoroljam! Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy a kérdező egyrészt pontatlanul tette fel a kérdést. "Kereszteződésben". Na de milyen kereszteződésről beszélünk? Milyen forgalmi szituációról? Másrészt, amire a többi hozzászóló gondolt, az az egyenrangú kereszteződésben vagy védett úton egyenesen haladó jármű és az ő útját keresztező gyalogos esete, mindenféle útburkolati jel, KRESZ tábla vagy fényjelző készülék hiányában.

Egyébként a KRESZ nagyon jól bebiztosítja, tudtára adja a közlekedőknek, különböző jelzésekkel, utasításokkal , hogy ki, merre, mikor és hogyan haladhat. Viszonylag ritkaságnak számít a kanyarodó főútvonalon haladó jármű és az őt keresztező gyalogos szituációja. De azért akad : 47.239423, 16.631213 Ettől függetlenül az egyik legostobább szabály a KRESZ-ben, ami a logikát megcáfolja. Nem is adják meg az elsőbbséget....

dec. 4. 07:35
 16/37 anonim ***** válasza:
75%
Az, hogy nem adják meg, egy dolog, de hogy cáfolná a logikát, azt vitatnám. Teljesen logikus, ha abból indulsz ki, hogy a sérülékenyebbek biztonságára jobban kell ügyelni, ezért jogosítvánnyal rendelkező, ún. veszélyes üzemet űző autósra olyan szabályok is vonatkoznak, ami lehet, neki nem logikus, de ha feltételezünk egy csőlátó, egészségügyi okokból lassan sétáló, kicsit demens gyalogost, akkor sem lesz baleset.
dec. 4. 09:02
 17/37 anonim ***** válasza:
0%

Úgy látszik sokaknak újra kellene olvasni a KRESZ-t.

Viszont hiába van előnyöm, ha nem adják meg, a pap a temetésen majd megemlíti, hogy halálra gázolták, pedig előnye volt!

Gyalogosként is tudni kell, hogy a vezetők jelentős része bunkó és szabályszegő!

dec. 5. 01:08
 18/37 anonim ***** válasza:
68%
Kedves 17-es, mindenki magából indul ki.
dec. 5. 06:16
 19/37 anonim ***** válasza:

#16!

Abban igazad van, hogy a gyalogost kell védeni, de ezzel meghülyítik, hogy az ő útját egyenesen keresztező autós nem fogja átengedni (hiszen nincs elsőbbsége), de kanyarodó főútvonal esetében mégis csak átengedik (mert elsőbbsége van), miközben a gyalogos szemszögéből ugyanaz történik. Egy gyalogosnak nem kell ismernie a főútvonal táblát.

Nem a #15 voltam.

dec. 5. 07:33
 20/37 anonim ***** válasza:
100%
#19 Állj, kanyarodó főútvonalról egyenesen lehajtó autó indexel. Tehát ha mondjuk balra kanyarodik a főútvonal, akkor az egyenesen haladónak jobbra kell indexelnie. És a gyalogos nem fogja a sávon belüli helyezkedését nézni, azt is hiheti, hogy jobbra kanyarodik az autó és magabiztosan lelép, hiszen akkor nem kereszteznék egymás útját.
dec. 5. 07:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!