Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hogy kellene kezelni? Jobb...

Hogy kellene kezelni? Jobb oldalon parkoló autók az úttesten. Bal oldalon sok hely van az úttest mellett. A szembejövő szomszéd tolatás nélkül lehúzódhatna, de elvárja, hogy tolass 10 métereket, mert a “KRESZ szerint neki van elsőbbsége".

Figyelt kérdés

nov. 15. 13:31
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
51%
Itt jön az hogy a kreszt nem tanultad meg.
nov. 17. 09:43
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

A kérdés teljesen jogos, és tévesen hivatkoztok a rendeletre is.

Az elsőbbségi szabályok az egyszerre történésekre ad megoldást.

Jelen esetben nem kezdhetem (!!!) meg a várakozó járművek kerülését, ha jönnek szemből.

De ha már kerülöm őket, akkor a másiknak kell várnia.

És nem kell visszatolatnom.

Gondiljatok bele!

Várakogik 8-10 autó. Szemből senki. Elkezdem a kerülést. Közben rákanyarodik az útra egy másik jármű. Visszatolatok. Elnegy az kezdem újra. És végtelen hurokba jerülök, mert mindig lesz szemből érkezö.

nov. 17. 10:17
 13/14 anonim ***** válasza:
55%
Mr Bean ezt a parkolóházban játszotta el.
nov. 17. 11:44
 14/14 anonim ***** válasza:

Kezdjük azzal, hogy a szomszéd hogy került oda az útra? Akkor kanyarodott ki az udvaráról? Vagy szabályosan, a saját sávjában közlekedve akkor ért haza? (De ez esetben meg miért lényeges, hogy ő a szomszéd, nem egy idegen?)

Mindenesetre, a helyzet pontos ismerete nélkül is elmondható, hogy a 12-es válaszolónak igaza van abban, hogy az elsőbbség csak annyit jelent a KRESZ szerint, hogy az elsőbbséggel rendelkező járművet nem kényszeríthetjük sebességének vagy irányának hirtelen megváltoztatására.

Ebből egyértelmű, hogy ha a szomszéd az autójával áll, akkor nem lehet rá értelmezni az elsőbbség fogalmát.

Itt kellene tudni, hogy a szomszéd pont hogyan és mikor került oda, valamint ehhez képest te mikor kerültél a találkozási ponthoz. Még az is lehet, hogy te haladtál ott, mikor ő eléd kanyarodott, az elsőbbség meg nem adásával, bár ezt azért biztos leírtad volna.

De nagy valószínűséggel itt az van, hogy kettőtöknek kell konszenzusra jutni, és ha megoldható, mindketten jobbra húzódva elhaladni egymás mellett. De ezt inkább az udvariasság írja elő, nem a KRESZ.

Én egy ilyen bunkó illető esetén nem tolattam volna, hanem index balra, és kikerülöm én a parkolóban.

nov. 18. 07:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!