Az az lámpa mi a villamos sín előtt? Azt jelezné hogy jön a villamos?
Pontosan melyikre gondolsz?
Ha a fedezőjelzőre gondolsz, akkor igen. Nem csak villamosok esetében használják, szoktak rakni tűzoltóság / mentő kijárathoz is.
Ha két lencsés, akkor az piros lesz, amikor jön a villamos:
Ha csak egy lencsés, akkor csak sárgán villogva figyelmeztet a kereszteződésre.
#7, meg aki érdekel:
Az egylencsés: KRESZ 9. (1) d) pontjában
"a veszélyes hely jelzésére szolgáló fényjelző készülék: egy (kör alakú sárga fényű) lámpából áll és villogó sárga fényjelzést ad; ilyen fényjelzést – időszakonként – az a) pontban említett fényjelző készülék is adhat;"
A kétlencsés: KRESZ 9. (1) c)
"az utat (vagy egyes forgalmi sávokat) keresztező villamos, illetőleg a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművek áthaladásának biztosítására szolgáló fényjelző készülék: két (felül kör alakú piros, alul kör alakú sárga fényű) lámpából áll és sorrendben villogó sárga, folyamatos sárga, majd piros fényjelzést ad;"
8
Oké, köszi.
Csak a sárga a KRESZ-ben egy nagyon világos narancs szokott lenni, szinte citromba hajló, ezért is szokás a tankönyvekben is citromsárgának ábrázolni. Ez meg itt a 3-as linken egy sötétnarancs fény, inkább már kissé pirosra hajaz. Ebből gondoltam, hogy ez valami más rendszerbe tartozik. De ezek szerint inkább egy rosszul sikerült Google-utcaképről lehet szó.
#9:
Megnéztem a képet, az alapján értem, miért vélted ismeretlen lámpának, valóban nem adja vissza a tényleges színét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!