Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hol van a gyakorlatban jobbkez...

Hol van a gyakorlatban jobbkezes kereszteződés villamossal?Meg körforgalom, ahol a villamos áthalad?

Figyelt kérdés
Csak olyat ismerek, ahol védett kereszteződés van, alapból az is lámpával (pl. Róbert Károly körút, Lehet utca kereszteződése. De olyanra gondolok, ahol alapértelemezetten akár lámpával, jobbkezes kereszteződés van, ahol tehát ha ki van kapcsolva a lámpa, érvénybe lép hogy a villamosnak egyenrangú kereszteződésben balról is elsőbbsége van. Meg hol van olyan körforgalom, amin áthalad a villamos?
máj. 27. 09:12
 1/10 anonim ***** válasza:
67%
Körforgalmat keresztező körforgalomból Miskolcon van egy, meg Szegeden van egy. Egyenrangú meg valahol a nyócker külső részén a Hungáriához közel mintha lenne egy, ahol van villamos is. De amúgy guglizz rá, KRESZ professzor kb. felsorolja az ország összes ilyen helyét, nincsen sok. Én régen tudtam ezeket a villamos szabályokat, mostanában úgy vagyok vele, hogy nagy, sárga, hosszú a fékútja, elengedem. :D
máj. 27. 09:49
 2/10 anonim ***** válasza:
84%
*elírtam, nyilván körforgalmat keresztező villamos akart az eleje lenni. Budapesten olyan nincs. A szegedi sincs régóta, folyton van is ott baleset. Miskolcon már megszokták az emberek, ott ebből nincs baj.
máj. 27. 09:50
 3/10 A kérdező kommentje:
Akkor nincs elsőbbsége ha neki van elsőbbségadás kötelező táblája, vagy ő kanyarodik.
máj. 27. 09:51
 4/10 anonim ***** válasza:
90%
#3 Aha, meg ha kanyarodik de te is kanyarodsz és keresztezi az utatok egymást stb. Igazából egyenrangúban is azért van balról is elsőbbsége, mert a villamosnak nehezebb megállni, nem gumi-aszfalt, hanem vas-vas az érintkezési pontja, hosszabb a fékút. A villamosra vonatkozó külön szabályok tök logikusan annyiból erednek, hogy ne fékeztessük a villamost, ha autón-motoron nekünk könnyebb megállni. :)
máj. 27. 09:54
 5/10 A kérdező kommentje:
Pl a fent említett Lehel út, Róbert Károl körút kereszteződésnél a 14 esnek nincs elsőbbsége ha a Lehelről érkezik és nem működik a lámpa. Igen érdemes a részére lemondani az elsőbbségedről, de ebben a kereszteződésben nehézkes lenne, ugyanis a Róbert Károly körút nem éppen a kis forgalmáról híres.
máj. 27. 09:55
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
#5 Azért van a villamosnak táblája. Úgyis lassítva érkezik oda, akkor nem fájás, ha nincs elsőbbsége. De egy körforgalmon nyilván áthajthat, mert mire a vezetője látná, hogy szabad-e az út, rég átzúg rajta, ha körforgalomban nem lenne elsőbbsége, kb. kötelező lenne megállnia, mert máshogy nem győződhet meg az elsőbbségéről. Értem, mit mondasz, ilyen csomópontokon tök oké, hogy nem a villamosnak van elsőbbsége. Én az extra 5 szabályra mondom, hogy azok azért logikusan és pont ezért vannak kialakítva, mert ha nem lenne a villamosnak bizonyos szituációkban speciális elsőbbsége, akkor annyi erővel stop táblája is lehetne, mert nem tudna időben megállni.
máj. 27. 09:58
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Franciaországban szoktam járni Hénin-Beaumont-ban, ott a helyijáratos busz megy keresztül a körforgalmon és elsőbbsége van.
máj. 27. 13:45
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Több körforgalom is van, amelyen átmegy a vili, pl. Miskolcon, Szegeden, Hódmezővásárhelyen, ahol a tramtrain is közlekedik.

Egyenrangú ritka, talán nem is nagyon vagy, mert lámpa, tábla általában védi az utat. Ez mondjuk pont olyan, ami egyenrangú, ha éppen nem megy a fedezőjelző, mert tábla nincs kitéve:

[link]

máj. 27. 17:00
 9/10 A kérdező kommentje:
Na ez jó példa mert olyanra gondoltam ami jobbkezes ha nem megy a lámpa.Tehát a balról jövőt is el kell engedni
máj. 27. 18:26
 10/10 anonim ***** válasza:
Ha jól látom, amit a 8-as küldött, az a százados út - sport utca kereszteződés. Én konkrétan erről az egyről tudok az egész országban.
máj. 27. 18:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!