Ebben a kereszteződésben, hogyan kell továbbmenni?
Most kezdtem az oktatásomat, és tanultam a főút kanyarodásáról, azonban ma láttam egy fura példát. Természetesen nem én vezettem, az anyósülésen ültem.
Itt a helyszín: [link]
A fotó irányából jöttünk, és balra kanyarodtunk, ahogy a képen a piros autó teszi.
Ismerem a főút kanyarodásának a sorrendjét (Először a balra kanyarodó főútvonalon haladó megy, majd a jobbra kanyarodó főútról érkező, aztán jobb kéz a két elsőbbségadónak). Itt viszont nincs főútvonal tábla, de azt jelzi, hogy mi vagyunk a főútvonal, ami jobbra megy. Jött balról egy autó, aki elengedett minket.
Ha jól értelmezem, a balról jövő jobb kezet adott nekünk, ami rendben van, de akkor mire szolgál a jobbra kanyarodó főút kiegészítő, ha nincs is főút? Esetleg a villamost jelzi? Azt meg azért nem értem, mert elméletileg , amikor egy irányból jövünk a villamossal, csak akkor kell elsőbbséget adni a neki, ha én is jobbra megyek, meg ő is.
Ennyire specifikus példát nem láttam sehol eddig.
igyekszem saját szemmel is figyelni és tanulmányozni a forgalmat, és nagy segítség lenne, ha az ilyen eseteket elmagyarázná valaki, de jelenleg nincs kihez fordulnom, az oktatás meg szünetel jelenleg, az oktató magánügye miatt.
Köszönöm!
A „piros autó” elsőbbséget ad a villamosnak, mert hogy az marad a főútvonalon, a piros elhagyja.
Az innen jövő, meg a pirosnak ad elsőbbséget, mert az jön le a főútról.
Ez vagy teljes tévedés, vagy nekem zavaros csak.
Ismerem a főút kanyarodásának a sorrendjét (Először a balra kanyarodó főútvonalon haladó megy, majd a jobbra kanyarodó főútról érkező, aztán jobb kéz a két elsőbbségadónak). Itt viszont nincs főútvonal tábla, de azt jelzi, hogy mi vagyunk a főútvonal, ami jobbra megy. Jött balról egy autó, aki elengedett minket.
Ha jól értelmezem, a balról jövő jobb kezet adott nekünk, ami rendben van, de akkor mire szolgál a jobbra kanyarodó főút kiegészítő, ha nincs is főút? Esetleg a villamost jelzi? Azt meg azért nem értem, mert elméletileg , amikor egy irányból jövünk a villamossal, csak akkor kell elsőbbséget adni a neki, ha én is jobbra megyek, meg ő is.
Nem szedem ízekre, amit írsz.
Még tanulod az egészet, érthető, hogy nem világos minden. Sajnos azoknak sem, akik sok éve vezetnek.
Fontos előre leszögezni, hogy a KRESZ értelmezésénél külön kell venni a fizikai irányváltoztatást a jogszabályitól.
Itt pl. a főút jobbra kanyarodik, de ha azon maradsz, nem számít irányváltoztatásnak, hiába jobbra mégy. Ha derékszögben törne meg a főút, akkor sem.
Viszont az ilyen ponton, ha fizikailag egyenesen folytatod az utad, de elhagyod ezzel a főutat, az irányváltoztatás. A képen a piros autónak balra kell indexelnie. Akkor is így lenne, ha nem lenne az útnak íve.
A villamosnak a kanyarodási szabály szerint is elsőbbsége lenne, meg a főúton is marad. A macisajt csak megerősíti.
A balról érkezőnél ott van a főútvonal vége. Ő fizikailag egyenesen haladva ráhajt a főútvonalra. Balra kell indexelnie. Mivel te onnan jössz len, eak tábla nélkül is elsőbbséged lenne.
Most, hogy írod, „elbicikliztem” több sarkot is, és kezdete táblát nem találtam. Nem kell mindenhol megismételni, de 3 km-en belül nincs.
Jogos az észrevételed, a kérdést nem befolyásolja.
Nem egy szokásos táblázás.
A védett útról balra kanyarodóknak egy "emlékeztető", hogy adjanak elsőbbséget a szemből érkezőknek és a villamosnak.
Balra kanyarodva csak ezen a ponton találkozhattok másik keresztező járművel, az ott jobbkezes mivel nincs eak, tehát igen:
Köszönöm szépen a válaszokat. Jegyzetelem magamnak.
Csak annyi kérdés még, hogy akkor ebből az irányból csak a villamosnak, és a jobbról érkezőknek kell elsőbbséget adni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!