Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Traffipax már láthatott?

Traffipax már láthatott?

Figyelt kérdés

Peches módon pont beleszaladtam egybe, pedig nem száguldozom direkt sosem, ezért eléggé rosszul esik ez most, és sosem kaptam még bírságot, pedig 8 éve vezetek...

Országúton előztem egy kamiont, és amikor már elé kerültem, akkor vettem csak észre, hogy 120 körül megyek.

(Teljesen indokolatlanul ráadásul, mármint a kamion kb 65-el ment, tehát semmi nem indokolta, hogy ekkora sebesség különbség legyen. Csak stresszelt, hogy bármikor jöhet valaki szembe, és sietni kell megelőzni, visszatérni a sávba.)

Lényeg, hogy mikor elé kerültem, szerintem max 125-el mehettem éppen és elkezdtem egyből fékezni. A waze pedig abban a pillanatban bemondta, hogy rendőrségi ellenőrzés várható, és pár száz méter múlva már ott is volt a kamera.

Nem tudom, milyen messzire láthatnak el, vagy milyen hamar, mennyire időben figyelmeztet a waze?

Céges autó, de mindenki magának fizeti a büntetést, de sajnos egyből a központi irodába küldik a csekket, úgyhogy kellemetlen lesz.

Ha látott, mekkora bírságra lehet számítani, és mennyi fizetési határidőt adnak rá?

Köszönöm a válaszokat, tapasztalatokat!

júl. 23. 17:35
A kérdező szavazást indított:
Igen
Talán
Nem
10 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
37%
Vállald a felelősséget a tetteidért, gyorshajtottál, fizess ha büntetnek. Van rá esély, hogy látott.
júl. 23. 17:38
 2/9 anonim ***** válasza:
52%
Utána kellene néznem, milyen messziről tudja detektálni a gyorshajtást, de több száz méter. Talán kilométernél is több. A rendszámhoz viszont már sokkal közelebb kell lenned.
júl. 23. 17:40
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha a legnagyobb sebességed, amit mért 125 volt, akkor 58 500 Ft, 120 vagy kevesebb esetében 39 000 Ft
júl. 23. 17:42
 4/9 retektorta ***** válasza:
17%
A jelenleg rendszerben álló traffipaxok pár tíz méterre vannak beállítva, mert onnan tud megbízhatóan olvasható képet készíteni a rendszámról. Már nem jellemző az, ami régen volt, hogy több száz méterről, esetleg 1-2 kilométerről bemérnek, és kiintenek amikor közel érsz. Az alapján amit leírtál, nagy valószínűséggel nem fogsz kapni büntetést.
júl. 23. 17:44
 5/9 anonim ***** válasza:
85%
4: Minden új traffipax videót készít, így hiába csak pár méterről látszik a rendszam, az autó azonosítható. Akár 1,5 km-ről is bemérnek.
júl. 23. 18:37
 6/9 retektorta ***** válasza:
33%
#5 Ez nem igaz, az a régi rendszer. Elvileg igazad van, de nem úgy használják őket. A vízipókok kb 50 méterről fotóznak.
júl. 23. 21:25
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha a mérés időpontjában 106 km/h – 115 km/h sebességtartományban haladtál, akkor a közigazgatási bírság 39000 forint.

Ha a mérés időpontjában 116 km/h – 125 km/h sebességtartományban haladtál, akkor a közigazgatási bírság 58500 forint.

Ha a mérés időpontjában 126 km/h – 135 km/h sebességtartományban haladtál, akkor a közigazgatási bírság 78000 forint.

A leírásból az derül ki, hogy nem fix mérési pontnál voltál, hanem kitelepült mérésnél.

Az ott alkalmazott eszköz 600 m – 1200 m távolságtartományban képes a jármű sebességét megmérni; terepviszonyoktól függ a tényleges mérési hatótáv, illetve a mérőeszköz kezelője beállíthat rövidebb mérési hatótávot.

A mérési adatokat tárolja, a bemért közeledő járművet lézersugárral követi, és automatikusan alkalmazkodva a fényviszonyokhoz, 20 m – 150 m távolságban készít akár több fényképet is. A fényképen a méréskori adatok szerepelnek.

Mivel az ilyen mértékű sebességtúllépés közigazgatási bírságeljárás körébe tartozik, a nyilvántartásban szereplő üzembentartó kapja a pénzbírságot.

Menetlevél vezetésére kötelezett jármű esetén az üzembentartó átháríthatja a bírságot a menetlevél adatai szerinti vezetőre. Mivel ilyenkor megállapításra kerül a vezető személye, a vezető terhére előéleti pontokat is megállapítanak.

Ha a mérés időpontjában 106 km/h – 135 km/h sebességtartományban haladtál, akkor 4 előéleti pontot adnak.

A közigazgatási bírság megfizetésére 30 nap áll rendelkezésre. A közigazgatási bírság méltányossági alapon történő mérséklésére, elengedésére a hatóságnak a hatályos jogszabályok alapján nincs lehetősége az ügyfél szociális körülményeire, illetve a cselekmény elkövetésének menthető erkölcsi voltára figyelemmel sem.

A határozat közlését követően a teljesítési határidő leteltéig az elsőfokú hatóságtól lehet kérni a közigazgatási bírság részletekben történő teljesítésének, illetve a teljesítési határidő módosításának engedélyezését (fizetési kedvezmény).

Közigazgatási bírság esetén nem kérhető a bírságösszeg közérdekű munkára történő váltása, és ha nem kerül megfizetésre, akkor bíróság nem válthatja át szabálysértési elzárásra. Ha nem kerül megfizetésre, akkor a NAV-hoz kerül behajtásra.

júl. 23. 22:01
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Biztatóan hangzik... :(

júl. 23. 22:14
 9/9 A kérdező kommentje:

Közben visszanéztem a fedélzeti kamerám felvételét.

Aszerint 121 volt a max sebességem, ekkor kb. 900 méterre voltam a háromlabútól.

Amikor már csak 95-el mentem, akkor szólt a waze a traffiról -itt már csak kb. 550 méterre voltam tőle.

júl. 27. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!