Traffipax már láthatott?
Peches módon pont beleszaladtam egybe, pedig nem száguldozom direkt sosem, ezért eléggé rosszul esik ez most, és sosem kaptam még bírságot, pedig 8 éve vezetek...
Országúton előztem egy kamiont, és amikor már elé kerültem, akkor vettem csak észre, hogy 120 körül megyek.
(Teljesen indokolatlanul ráadásul, mármint a kamion kb 65-el ment, tehát semmi nem indokolta, hogy ekkora sebesség különbség legyen. Csak stresszelt, hogy bármikor jöhet valaki szembe, és sietni kell megelőzni, visszatérni a sávba.)
Lényeg, hogy mikor elé kerültem, szerintem max 125-el mehettem éppen és elkezdtem egyből fékezni. A waze pedig abban a pillanatban bemondta, hogy rendőrségi ellenőrzés várható, és pár száz méter múlva már ott is volt a kamera.
Nem tudom, milyen messzire láthatnak el, vagy milyen hamar, mennyire időben figyelmeztet a waze?
Céges autó, de mindenki magának fizeti a büntetést, de sajnos egyből a központi irodába küldik a csekket, úgyhogy kellemetlen lesz.
Ha látott, mekkora bírságra lehet számítani, és mennyi fizetési határidőt adnak rá?
Köszönöm a válaszokat, tapasztalatokat!
Ha a mérés időpontjában 106 km/h – 115 km/h sebességtartományban haladtál, akkor a közigazgatási bírság 39000 forint.
Ha a mérés időpontjában 116 km/h – 125 km/h sebességtartományban haladtál, akkor a közigazgatási bírság 58500 forint.
Ha a mérés időpontjában 126 km/h – 135 km/h sebességtartományban haladtál, akkor a közigazgatási bírság 78000 forint.
A leírásból az derül ki, hogy nem fix mérési pontnál voltál, hanem kitelepült mérésnél.
Az ott alkalmazott eszköz 600 m – 1200 m távolságtartományban képes a jármű sebességét megmérni; terepviszonyoktól függ a tényleges mérési hatótáv, illetve a mérőeszköz kezelője beállíthat rövidebb mérési hatótávot.
A mérési adatokat tárolja, a bemért közeledő járművet lézersugárral követi, és automatikusan alkalmazkodva a fényviszonyokhoz, 20 m – 150 m távolságban készít akár több fényképet is. A fényképen a méréskori adatok szerepelnek.
Mivel az ilyen mértékű sebességtúllépés közigazgatási bírságeljárás körébe tartozik, a nyilvántartásban szereplő üzembentartó kapja a pénzbírságot.
Menetlevél vezetésére kötelezett jármű esetén az üzembentartó átháríthatja a bírságot a menetlevél adatai szerinti vezetőre. Mivel ilyenkor megállapításra kerül a vezető személye, a vezető terhére előéleti pontokat is megállapítanak.
Ha a mérés időpontjában 106 km/h – 135 km/h sebességtartományban haladtál, akkor 4 előéleti pontot adnak.
A közigazgatási bírság megfizetésére 30 nap áll rendelkezésre. A közigazgatási bírság méltányossági alapon történő mérséklésére, elengedésére a hatóságnak a hatályos jogszabályok alapján nincs lehetősége az ügyfél szociális körülményeire, illetve a cselekmény elkövetésének menthető erkölcsi voltára figyelemmel sem.
A határozat közlését követően a teljesítési határidő leteltéig az elsőfokú hatóságtól lehet kérni a közigazgatási bírság részletekben történő teljesítésének, illetve a teljesítési határidő módosításának engedélyezését (fizetési kedvezmény).
Közigazgatási bírság esetén nem kérhető a bírságösszeg közérdekű munkára történő váltása, és ha nem kerül megfizetésre, akkor bíróság nem válthatja át szabálysértési elzárásra. Ha nem kerül megfizetésre, akkor a NAV-hoz kerül behajtásra.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Biztatóan hangzik... :(
Közben visszanéztem a fedélzeti kamerám felvételét.
Aszerint 121 volt a max sebességem, ekkor kb. 900 méterre voltam a háromlabútól.
Amikor már csak 95-el mentem, akkor szólt a waze a traffiról -itt már csak kb. 550 méterre voltam tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!